Έριν Ο’Μπράιαν: «Χρόνια ρατσιστικών διακρίσεων και αδικιών πυροδοτούν την οργή των Αμερικανών»

Έριν Ο’Μπράιαν: «Χρόνια ρατσιστικών διακρίσεων και αδικιών πυροδοτούν την οργή των Αμερικανών»

Η Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, αναπληρώτρια καθηγήτρια Έριν Ο’ Μπράιαν, μίλησε στο documentonews.gr με αφορμή τις μαζικές διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στις ΗΠΑ και αλλού μετά τη βάναυση δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

«Την οργή των πολιτών πυροδοτούν πολλοί λόγοι. Πρώτον και κύριον, είναι τα χρόνια ρατσιστικών διακρίσεων και αδικιών. Αυτό είναι το προπατορικό αμάρτημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ο κόσμος βγήκε στους δρόμους είναι ο αριθμός των βίαιων θανάτων και πυροβολισμών κατά άοπλων μαύρων από την αστυνομία ή ακόμη και από τους λευκούς γείτονές τους. Ο Τζορτζ Φλόιντ είναι ένα ακόμη αποτρόπαιο παράδειγμα. Βάλτε στην εξίσωση την Covid-19 και το δυσανάλογο αντίκτυπό της στις κοινότητες μαύρων και Λατίνων» και έχουμε το εκρηκτικό κοκτέιλ που προκάλεσε τη μαζική αντίδραση στις ΗΠΑ και σε άλλες πόλεις του κόσμου, όπως μας εξήγησε η Ο’Μπράιαν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είναι μια πολωτική φιγούρα σε μια ήδη βαθιά διαιρεμένη και διχασμένη κοινωνία. «Ο Ντόναλντ Τραμπ τα κάνει όλα χειρότερα. Η κίνησή του να χρησιμοποιήσει την αστυνομία για να διαλύσει ειρηνικές διαδηλώσεις είναι ένα μόνο παράδειγμα. Είναι εντυπωσιακό πώς σε μια περίοδο εθνικής τραγωδίας εμπιστεύεται ξανά το ένστικτό του να διχάσει [ακόμη] περισσότερο αντί να ενώσει.»

Μπορούν αυτές οι διαδηλώσεις να φέρουν την αναγκαία αλλαγή στην αμερικανική κοινωνία; ρωτήσαμε την πανεπιστημιακό. «Η αλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες έρχεται συνήθως από τον ακτιβισμό των κοινωνικών κινημάτων, τις εξεγέρσεις, τις διαδηλώσεις, καθώς και από την κινητοποίηση των ψηφοφόρων και την ύπαρξη υποψηφίων με διαφορετική ατζέντα στις εκλογές. Η αλλαγή έρχεται επίσης όταν άτομα που μέχρι πρότινος παρέμεναν θεατές αρχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον», υποστήριξε η Ο’Μπράιαν.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter