Έρμαια των χάκερ τα ενεργειακά δίκτυα των ΗΠΑ

Έρμαια των χάκερ τα ενεργειακά δίκτυα των ΗΠΑ

Στα πρόθυρα ανεπάρκειας καυσίμων βρίσκονται οι ΗΠΑ εξαιτίας επίθεσης που εκδηλώθηκε από ομάδα «χάκερ» ονόματι «DarkSide» στον μεγαλύτερο αγωγό μεταφοράς πετρελαίου ανάμεσα στο Τέξας και τη Νέα Υόρκη.

Η επίθεση αυτή δείχνει πόσο ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις είναι τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας των ΗΠΑ. Η τελευταία αυτή εξέλιξη αποδεικνύει ότι το εγχείρημα της ψηφιοποίησης δεν είναι τόσο αναίμακτο όσο παρουσιάζεται. Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει γοργά βήματα προς τη κατεύθυνση της ψηφιοποίησης του κράτους αλλά δεν έχει πάρει τα ανάλογα μέτρα αυτοπροστασίας. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ως έναν από τους στόχους του την ψηφιοποίηση ενός τμήματος της οικονομίας. Κατά συνέπεια, θα υπάρξουν -αν δεν υπάρχουν ήδη- σημαντικά κενά ασφαλείας στο φάσμα του κυβερνοχώρου.

Πιθανολογείται ότι ο αμερικανικός αγωγός θα παραμείνει κλειστός για τις επόμενες μέρες ανεβάζοντας στα ύψη τις ανησυχίες για την προσφορά καυσίμων. Μία παρατεταμένη διακοπή των υπηρεσιών είναι βέβαιο ότι θα ανεβάσει αισθητά τα τιμές των καυσίμων για τα οχήματα ενώ τα μικρότερα αεροδρόμια κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς καύσιμα.

 

 

Όλα ξεκίνησαν τη Παρασκευή 7/5 όταν η εταιρεία Colonial Pipeline ανακοίνωσε ότι σταμάτησαν οι δραστηριότητες του αγωγού μήκους 8.851 χιλιομέτρων εξαιτίας της επίθεσης. Η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής αγωγών πετρελαίου ανάμεσα στο Τέξας και την Νέα Υόρκη, μεταφέροντας τα μισά καύσιμα της ανατολικής ακτής (περίπου 2.5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα).

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προβαίνει επιβολή έκτακτων εξουσιών ώστε να προλάβει τη κρίση καυσίμων, ενώ το Υπουργείο Μεταφορών επέτρεψε τη μεταφορά πετρελαίου και βενζίνης οδικώς σε μία έκτακτη ενέργεια ενόσω σχεδιάζεται να αναβαθμιστούν οι αμυντικές ικανότητες της χώρας στον κυβερνοχώρο.

Πηγή: New York Times, Financial Times, Reuters

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter