Έρμαια των εξελίξεων σε Ευρώπη και Μ. Ανατολή αφήνει την Ελλάδα η ΝΔ

Έρμαια των εξελίξεων σε Ευρώπη και Μ. Ανατολή αφήνει την Ελλάδα η ΝΔ

Από το βράδυ της Πέμπτης η Ευρώπη δεν είναι πια η ίδια.

Η Βουλή του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το Brexit και αποφάσισε την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έξοδος αυτή μειώνει κατά πολύ μεγάλο βαθμό την προσπάθεια να αποκτήσει η ΕΕ ισχύ, οικονομική, πολιτική και πιθανόν στο μέλλον στρατιωτική που να την καταστήσει ανταγωνιστική με τις τρεις υπερδυνάμεις, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

Γίνεται πεδίο ανταγωνισμού των τριών αυτών χωρών με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο κυρίως μάλιστα την αφήνει έρμαια στις οικονομικές κυρίως κρίσεις που πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν για το άμεσο μέλλον, με όλο το βάρος να πέφτει στους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν κανένα τρόπο να αντιδράσουν.

Στην Ευρώπη που «χλωμιάζει» μόνο φωτεινό σημείο παραμένει η Ιβηρική Χερσόνησος. Μετά το εξαιρετικά πετυχημένο πείραμα της διακυβέρνησης της Πορτογαλίας από μια αριστερή κυβέρνηση, ήρθε και η Ισπανία να ακολουθήσει τα βήματά της. Η συμμαχία των σοσιαλιστών με το αριστερό κόμμα των Podemos πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στην ισπανική Βουλή και σχηματίζει αριστερή κυβέρνηση για πρώτη φορά από το 1936.

Από την απέναντι πλευρά της Μεσογείου η πληγή που άνοιξε ο πολεμοχαρής πρόεδρος των ΗΠΑ με την κατ’ εντολήν του δολοφονία του ιρανού υποστράτηγου και τα επακόλουθα αντίποινα του Ιράν πολύ δύσκολα να θα κλείσει.

Αν κοιτάξει κανείς τον χάρτη της Ευρώπης και της Μεσογείου θα διακρίνει παντού σημεία αναταραχής, που δεν προμηνύουν τίποτα καλό για το μέλλον.

Μέσα σε όλο αυτό τον ορυμαγδό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αφήσει τη χώρα μας ακάλυπτη και διπλωματικά και οικονομικά. Έχοντας εγκαταλείψει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα δεν μπορεί ουσιαστικά να στηριχθεί σε κανέναν απέναντι στο κύριο πρόβλημά της που είναι η Τουρκία, καθώς όλοι, όπως πάντα βέβαια μετά την ανακήρυξή της ωε ανεξάρτητο κράτος το μακρινό 1828, επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν ως βάση για τα δικά τους συμφέροντα. Όλοι ελπίζουν ότι το σκηνικό που έχει στηθεί στην ευρύτερη περιοχή μας δεν θα οδηγήσει σε μια νέα εθνική τραγωδία.

Για αυτό όμως θα χρειαστεί εθνική ομοψυχία την οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν επιδιώκει αλλά με όλους τους τρόπους την ναρκοθετεί. Είναι στο χέρι των δημοκρατικών πολιτών πλέον να καταλάβουν ότι με υποτελείς πολιτικές δυνάμεις η πορεία προς την καταστροφή είναι μονόδρομος και να επιδιώξουν την αλλαγή πορείας όσο είναι καιρός.

documentonews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter