Έρμαιο του εργασιακού μεσαίωνα ο ΕΦΚΑ

Έρμαιο του εργασιακού μεσαίωνα ο ΕΦΚΑ

Για να μπορεί να «εσχατολογεί» περί του κινδύνου που διατρέχει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ο κάθε Τσακλόγλου απαιτείται να υπάρχει ένας Κωστής Χατζηδάκης που κόβει πόρους από το σύστημα.

Αναφερόμαστε στις δύο γωνίες του τριγώνου που φέρνει τις ασφαλιστικές εισφορές (υπό τον δήθεν κίνδυνο λόγω δημογραφικού) στα χέρια των «ημετέρων» που θα παίξουν στον διεθνή χρηματιστηριακό τζόγο τον μόχθο των εργαζομένων. Στην κορυφή αυτού του τριγώνου βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διαδραματίζει τον κυρίαρχο καταστροφικό ρόλο.

Η υπόθεση της efood ανέδειξε τη βαρβαρότητα που εισήγαγε στην ελληνική οικονομία ο Κ. Χατζηδάκης με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Δεν είναι μόνο η «απομισθοποίηση» και η διάλυση ωραρίων και συνθηκών εργασίας που θεσμοθετήθηκαν. Είναι και οι παράπλευρες απώλειες που «σφάζουν» όχι μόνο τον κόσμο της μισθωτής εργασίας αλλά ακόμη και το ασφαλιστικό σύστημα, που… πριονίζεται από το τρίγωνο Μητσοτάκη – Χατζηδάκη – Τσακλόγλου. Οπως σαφώς αναφέρεται στο άρθρο 69 του ν. 4808/2021 (το έκτρωμα που αλλοιώνει τις εργασιακές σχέσεις), ο εργαζόμενος δεν είναι μισθωτός αλλά «πάροχος υπηρεσιών» που μπορεί να αμείβεται ως ανεξάρτητος επαγγελματίας.

Τα συμφέροντα πάνω από την κοινωνία

Με τη νομοθετική παρέμβαση η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαγράφει τις εισηγήσεις του ΕΦΚΑ, την πρακτική των ελληνικών δικαστηρίων που θεωρούν την απασχόληση στις πλατφόρμες ως μισθωτή εργασία και βέβαια όσα οι ίδιοι, διά του πρώην υπουργού Γιάννη Βρούτση, ενσωμάτωσαν σε εγκύκλιο περί τεκμηρίου υπέρ της μισθωτής εργασίας!

Για την πρώτη κατηγορία που βάλλεται από τις νομοθετικές παρεμβάσεις Μητσοτάκη έχει καταγραφεί η υγιής αντίδραση της κοινωνίας στις μεθοδεύσεις της efood. Είναι μια έστω πρώτη αλλά μεγάλη νίκη του συνόλου που βλέπει να αποσαθρώνονται τα εργασιακά δικαιώματα και οι αμοιβές. Το ζήτημα βέβαια είναι όχι η βραχύβια νίκη αλλά ο πόλεμος.

Είναι σαφές ότι η αμοιβή των ανθρώπων που εργάζονται στις πλατφόρμες κατά κανόνα υπολείπεται της αντίστοιχης που καταβάλλεται στον «συγκρίσιμο» εργαζόμενο του φυσικού κόσμου. Η πλατφόρμα κερδίζει διότι δεν έχει επιπλέον κόστος, όπως ασφαλιστικές εισφορές, φόρους μισθωτών υπηρεσιών ή άλλου είδους φόρους κ.λπ. Για να γίνει αυτό θα πρέπει βέβαια να υπάρχει και να λειτουργεί μια κυβέρνηση σαν αυτή του Κυρ. Μητσοτάκη.

Νομοθετεί για τους ολίγους

Αν τελικά κερδίσουν τον «πόλεμο» πλατφόρμες όπως η efood, τότε το ασφαλιστικό σύστημα θα απολέσει σημαντικούς πόρους κρίσιμους για την επιβίωσή του: η μετατροπή των ντελιβεράδων σε ελεύθερους επαγγελματίες θα σημάνει άμεσα ότι εκείνοι θα καταβάλλουν με δικά τους χρήματα τις ασφαλιστικές τους εισφορές για δώδεκα μήνες.

Άρα το ασφαλιστικό σύστημα θα χάσει πόρους δύο επιπλέον μηνών ανά έτος (από τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας). Επιπρόσθετα το σύστημα θα χάσει το επιπλέον ασφάλιστρο από υπερωρίες ή άλλου είδους αμοιβές που συνδέονται με την κυριακάτικη ή τη σαββατιάτικη απασχόληση.

Όσο για τους ίδιους τους «επιχειρηματίες-delivery», είναι σαφές ότι πέρα από τις μειωμένες αμοιβές (που πηγαίνουν στο σακούλι της κερδοφορίας της εκάστοτε εταιρείας-πλατφόρμας) θα έχουν να αντιμετωπίσουν από μόνοι τους και τον κίνδυνο τυχόν εργατικού ατυχήματος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter