Ερντογάν: Αναμένεται να ζητήσει μαχητικά αεροσκάφη από τη Γερμανία – Απροθυμία Σολτς

Ερντογάν: Αναμένεται να ζητήσει μαχητικά αεροσκάφη από τη Γερμανία – Απροθυμία Σολτς

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg δημοσιεύει πληροφορίες από τούρκους αξιωματούχους που μεταφέρουν την επιθυμία του προέδρου Ερντογάν για απόκτηση 20 Eurofighter Typhoon από το Βερολίνο.

Ο καγκελάριος Σολτς δε φαίνεται να είναι «ζεστός» σε μια τέτοια προοπτική, εξαιτίας της έντασης στις σχέσεις Τουρκίας και ΝΑΤΟ έπειτα από την αγορά, εκ μέρους της Άγκυρας, ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων.

Επίσης, οι διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση δεν περνούν και την καλύτερη περίοδό τους αφού ο Ερντογάν έχει επικρίνει αιχμηρά το Ισραήλ για την πολιορκία της Γάζας.

Παράλληλα, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Κουρδιστάν δεν αρέσει στη Δύση αλλά και η καθυστέρηση της έγκρισης εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τούρκο αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg, η Τουρκία επιθυμεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία για να απαντήσει στην απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Ελλάδα. Η Τουρκία και η Ελλάδα, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, εμπλέκονται σποραδικά σε εναέριες αψιμαχίες για μακροχρόνιες εδαφικές διαφορές που κυμαίνονται από το Αιγαίο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία έχει καθυστερήσει να αποσύρει το στόλο των αεροσκαφών F-4 και ο εκσυγχρονισμός της αεροπορίας της χώρας έχει γίνει προτεραιότητα για τον Ερντογάν από τότε που οι ΗΠΑ έδιωξαν τη χώρα το 2019 από το πρόγραμμα αγοράς — και βοήθειας στην κατασκευή — πιο προηγμένου F -35 της Lockheed Martin. Η Τουρκία είχε προηγουμένως συμφωνήσει να αγοράσει ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400 και οι ΗΠΑ φοβήθηκαν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το stealth jet.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter