Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Ερντογάν: Σουλτάνος και με Συνταγματική Αναθεώρηση

Μετά από εννέα ημέρες επεισοδιακών συνεδριάσεων, το δρόμο για την ολομέλεια της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας παίρνει το σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος της χώρας, με επίκεντρο την αλλαγή του πολιτεύματος, από προεδρευόμενη σε προεδρική δημοκρατία και την κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού

Τα άρθρα του σχεδίου μειώθηκαν τελικώς σε 18 και, μεταξύ άλλων προβλέπουν:  

- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται κάθε πέντε χρόνια, ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές και θα έχει το δικαίωμα κομματικής ιδιότητας. 

- Δικαίωμα συμμετοχής με υποψήφιο θα έχουν τα κόμματα που στις τελευταίες εκλογές, θα έχουν λάβει τουλάχιστον το 5% των ψήφων ή όσα συγκεντρώσουν 100.000 υπογραφές.

- Ο πρόεδρος θα μπορεί να εκδίδει και προεδρικά διατάγματα, τα οποία μάλιστα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, δεν θα υπάγονται στους περιορισμούς των κανονικών διαταγμάτων. 

- Κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μπορεί να κηρύξει και ο πρόεδρος, όταν απειλείται η ακεραιότητα της χώρας και του λαού από εσωτερικούς ή εξωτερικούς κινδύνους που εκδηλώνονται με πράξεις βίας.

- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ορίζει έναν ή και περισσότερους αντιπροέδρους της χώρας. 

- Θα δύναται να διαταχθεί έρευνα για παράνομες πράξεις του προέδρου, με πρόταση που θα καταθέτουν οι μισοί συν ένας βουλευτές της ολομέλειας της Εθνοσυνέλευσης.

- Ο αριθμός των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, από 17 μειώνεται σε 15.

- Καταργούνται τα στρατιωτικά δικαστήρια, εκτός των πειθαρχικών. 

- Το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων μετονομάζεται σε Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων. Τέσσερα μέλη του θα ορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επτά θα εκλέγονται από την Εθνοσυνέλευση, ενώ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης θα είναι μόνιμο μέλος.

- Μειώνεται η ηλικία για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, από τα 21 στα 18. 

- Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών από 550 σε 600. 

Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενέκρινε το σχέδιο την Πέμπτη, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση 17 ωρών. Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα συζητηθεί από την ολομέλεια του τουρκικού κοινοβουλίου, ενώ στη συνέχεια, το σχέδιο θα οδηγηθεί σε δύο γύρους ψηφοφορίας, καθώς πρόκειται για συνταγματική αναθεώρηση και όχι για απλό νομοσχέδιο.

Για να μπορεί να περάσει με δημοψήφισμα, πρέπει να αποσπάσει 330 από τις 550 ψήφους. Το σχέδιο τροποποίησης είχε κατατεθεί με υπογραφές 316 βουλευτών του κυβερνώντος, ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.