Ερωτήματα από το θάνατο Έλληνα μετανάστη σε αστυνομικό τμήμα της Γερμανίας ενώ ήταν υπό κράτηση (Video)

Ερωτήματα από το θάνατο Έλληνα μετανάστη σε αστυνομικό τμήμα της Γερμανίας ενώ ήταν υπό κράτηση (Video)

Ερωτήματα προκαλεί ο θάνατος ενός 24χρονου νεαρού άνδρα ο οποίος πέθανε σε αστυνομικό τμήμα στο Wuppertal ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία και έχοντας προηγηθεί βίαιη σύλληψή του.

Η βίαιη σύλληψη του 24χρονου Γιώργου Ζαντιώτη καταγράφηκε σε βίντεο μαζί με ένα σύντομο κείμενο στο ελληνικό Indymedia. Στο δραματικό αυτό βίντεο, βλέπει αστυνομικούς να προσπαθούν να ακινητοποιήσουν έναν άνδρα που βρίσκεται στο έδαφος. Το άτομο που βιντεοσκοπεί διαμαρτύρεται για τη σύλληψη και αρχίζει να κλαίει, ενώ φωνάζει, μάλιστα, ότι ο άνδρας που βρίσκεται στο έδαφος είναι ακόμα παιδί και πως έχει κάνει εγχείρηση.

Οι αστυνομικοί ζητούν από όσους παρακολουθούν το συμβάν να κρατήσουν αποστάσεις, να κλείσουν την κάμερα του τηλεφώνου τους και να δώσουν την ταυτότητά τους.

Πώς έγινε το συμβάν

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή η εισαγγελία απαντώντας σε ερώτηση του ΜΜΕ “Neues Deutchland” ανέφερε πως ένας οδηγός ταξί είχε καλέσει την αστυνομία τις πρώτες πρωινές ώρες επειδή άνθρωποι που επέβαιναν στο ταξί του πήγαιναν πέρα δώθε στον δρόμο, όντες σε κακή κατάσταση. Με βάση την εισαγγελία η αστυνομία που έφτασε βρήκε έναν «ιδιαίτερα επιθετικό» άνδρα και την αδελφή του. Ο άνδρας εξουδετερώθηκε και τέθηκε υπό αστυνομική κράτηση. Εκεί, αφού του αφαιρέθηκαν οι χειροπέδες, με βάση τις αρχές, έγινε και πάλι επιθετικός. Στη συνέχεια, ένας γιατρός της αστυνομίας πήρε δείγμα αίματος. Αμέσως μετά, ο άνδρας υπέστη κυκλοφορική κατάρρευση. Οι προσπάθειες ανάνηψης από τον γιατρό της αστυνομίας και την υπηρεσία ασθενοφόρων ήταν ανεπιτυχείς και ο άνθρωπος πέθανε. Στη συνέχεια, η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για τον θάνατο.

Το βίντεο από τη σύλληψη ήρθε στη δημοσιότητα μόλις το βράδυ του Σαββάτου, αρκετές μέρες μετά τον θάνατο, καθώς δημοσιεύτηκε στο twitter.

Τι έδειξε η νεκροψία

Η εισαγγελία του Βούπερταλ δήλωσε στο “ND” το πρωί της Κυριακής ότι στο μεταξύ διενεργήθηκε νεκροψία-νεκροτομή. Με βάση την εκδοχή της εισαγγελίας δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι η συμπεριφορά της αστυνομίας συνδεόταν με το θάνατο του νεαρού και αναμενόταν ακόμη η τοξικολογική έκθεση, καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι ο άνδρας είχε καταναλώσει ναρκωτικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όταν ρωτήθηκε η εισαγγελία γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε ο θάνατος υπό αστυνομική κράτηση, απάντησε ότι πρόκειται για θάνατο που προκλήθηκε από παθολογικά αίτια και για αυτόν τον λόγο, το το ζήτημα δεν θεωρήθηκε «σχετικό με τα μέσα ενημέρωσης».

Διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας

Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας στο Βούπερταλ, με τους συγκεντρωμένους να κρατούν πανό και να φωνάζουν: «Δεν θα σιωπήσουμε: Ήταν φόνος! Συγκάλυψη και αποκάλυψη ψεμάτων! Οι αρχές και η αστυνομία είναι οι δράστες!».

 

 

 

Επίσης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει δημιουργηθεί το hashtag #GiorgouZantioti όπου ήδη πολλοί χρήστες διαφορετικών εθνικοτήτων εκφράζουν την οργή τους για τον θάνατο ενός ακόμα ανθρώπου με μεταναστευτικό υπόβαθρο και κατηγορούν την αστυνομία.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter