Ερωτήματα για το νέο θερινό σινεμά του Πολεμικού Μουσείου

Ερωτήματα για το νέο θερινό σινεμά του Πολεμικού Μουσείου
To κτίριο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου στέκει σαν...ντεκόρ, πίσω από την οθόνη του θερινού σινεμά.

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας ενός θερινού σινεμά υπό την επωνυμία CINE Πολεμικό Μουσείο που βρίσκεται όχι απλώς σε χώρο παρακείμενο, αλλά επιπλέον αποτελεί ιδιοκτησία του Πολεμικού Μουσείου. Ωστόσο, πέπλο μυστηρίου καλύπτει το πως έγινε η παραχώρηση σε ιδιώτες οι οποίοι μάλιστα έχουν ορίσει το εισιτήριο σε απαγορευτική τιμή για το κοινό.

Όπως πληροφορούμαστε «την ιδέα και τη διεκπεραίωση του θερινού σινεμά» είχαν οι επιχειρηματίες Πάνος Παπαδάκος, Γιώργος Τσιτόπουλος και Τάσος Τζαρήμας οι οποίοι «προέρχονται από το χώρο της εστίασης». Σε πρόσφατη δήλωση του μάλιστα ένας εκ των ιδιοκτητών, ο Γιώργος Τσιτόπουλος, αναφέρει: «Είμαστε μια ωραία ομάδα ανθρώπων που σκεφτήκαμε να υλοποιήσουμε αυτό το εγχείρημα με αρωγό της όλης προσπάθειας τη διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου. Υπήρχε ένας ανεκμετάλλευτος χώρος και αποφασίσαμε να συνδυάσουμε την αξιοποίηση του χώρου με τον πολιτισμό».

CINE Πολεμικό Μουσείο

Για άλλη μια φορά λοιπόν το δημόσιο προχώρησε σε σύμπραξη με ιδιώτες, παραχωρώντας τον δημόσιο χώρο προς εκμετάλλευση. Ωστόσο κανένα δημόσιο έγγραφο δεν φαίνεται να εξηγεί με ποιον τρόπο και με ποιους όρους έγινε αυτή η συμφωνία. Δεν γνωρίζουμε εάν προηγήθηκε δημόσιος, ανοιχτός διαγωνισμός ή εάν έγινε απευθείας παραχώρηση, κεκλεισμένων των θυρών, όπως συχνά πράττει η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι ιδιώτες για να τους παραχωρηθεί ο χώρος ώστε να τον εκμεταλλευτούν εμπορικά;

Τα ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι πολλά και κρίσιμα: ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν προκειμένου να στηθεί ο θερινός κινηματογράφος; Ποιοι είναι οι όροι εκμίσθωσης του χώρου από την ιδιωτική εταιρεία; Συνέβαλε οικονομικά το ελληνικό δημόσιο στη δημιουργία του χώρου αυτού; Το Πολεμικό Μουσείο θα εισπράττει μέρος των εσόδων από το CINE Πολεμικό Μουσείο; Το Documento έθεσε τα ερωτήματα τόσο προς το υπουργείο Άμυνας –στο οποίο ανήκει διοικητικά το Πολεμικό Μουσείο– όσο και στη διοίκηση του μουσείου και προς τους ιδιοκτήτες του σινεμά. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις τους. Μιας και μιλάμε για μια περίπτωση διαχείρισης δημόσιας περιουσίας οι κρατικοί φορείς οφείλουν να απαντήσουν και αν διασαφηνίσουν την υπόθεση.

CINE Πολεμικό Μουσείο

Άλλο ένα θέμα που προκύπτει για το εν λόγω θερινό σινεμά είναι οι διαμαρτυρίες που ήδη έχουν ξεκινήσει από πολίτες για το υψηλό κόστος του εισιτηρίου. Το εισιτήριο του CINE Πολεμικό Μουσείο κοστίζει 12 ευρώ (όταν στα υπόλοιπα θερινά σινεμά κυμαίνεται στα 7,5-8 ευρώ) και το παιδικό 7 ευρώ. Δηλαδή εάν μια οικογένεια με δύο παιδιά θελήσει να παρακολουθήσει μια ταινία, θα χρειαστεί να ξοδέψει τουλάχιστον 38 ευρώ.  Ίσως για να μπορέσει να καλύψει τα υπέρογκα όπως φαίνεται έξοδά της; Θα όφειλε όμως εάν όχι ο ιδιώτης, τουλάχιστον η διοίκηση του μουσείου να συμμεριστεί την οικονομική δυσχέρεια των πολιτών και να μη συμβάλει στη δημιουργία ενός χώρου που θα απευθύνεται στην «ελίτ» της πόλης. Εκτός εάν κάτι τέτοιο έχουν κατά νου…

CINE Πολεμικό Μουσείο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter