Ερωτήματα και απορίες για τον θανάσιμο τραυματισμό 16χρονου από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη

Ερωτήματα και απορίες για τον θανάσιμο τραυματισμό 16χρονου από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη

Μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ο δεκαεξάχρονος Κώστας βρέθηκε σε βενζινάδικο στην οδό Μοναστηρίου 111 στη Θεσσαλονίκη, αλλά αφού ο υπάλληλος τον εξυπηρέτησε, έφυγε χωρίς να πληρώσει και ένας αστυνομικός της ομάδα ΔΙΑΣ τον πυροβόλησε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια καταδίωξης. Στον αστυνομικό ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ ο εισαγγελέας διώκει και το 16χρονο θύμα για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή.

Στη διάρκεια της καταδίωξης οι αστυνομικοί που επιχειρούσαν ήταν περισσότεροι από ένας. Το βενζινάδικο κάλεσε την Άμεση Δράση και κινητοποιήθηκαν μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ. Στη συνέχεια, το αυτοκίνητο κινήθηκε στον αμέσως επόμενο παράλληλο δρόμο, στην Παλαιά Συμμαχική Οδό. Η ΕΛΑΣ μεταφέρει ότι ο αστυνομικός της ΔΙΑΣ πυροβόλησε δυο φορές, μια στον αέρα και άλλη μια η οποία κατέληξε στο κεφάλι του θύματος. Ο αστυνομικός αυτός φέρει το βαθμό του αστυφύλακα και υπηρετεί στην ομάδα ΔΙΑΣ, και αυτή τη στιγμή έχει συλληφθεί, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζονται και άλλοι συνάδελφοι του.

Οι λόγοι που το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του είναι ακόμη ασαφείς, καθώς επίσημα η ΕΛΑΣ μεταφέρει ότι ο οδηγός έχασε τον έλεγχο καθώς ενεργούσε ελιγμούς με ανθρωποκτόνο πρόθεση, ενώ άλλες πηγές από το σώμα αναφέρουν ότι ο οδηγός έχασε τον έλεγχο ακριβώς εξαιτίας της σφαίρας που δέχθηκε.

Τα ερωτήματα αναφορικά με τις σφαίρες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταφέρθηκαν κατά την επίσκεψη του στη ΓΑΔΘ στον δικηγόρο του θύματος, Θεόφιλο Αλεξόπουλο, ο αστυνομικός βρισκόταν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου όταν πυροβόλησε, καθώς η σφαίρα που δέχθηκε ο νεαρός κατέληξε στο πίσω μέρος του κρανίου του. Για τη δεύτερη σφαίρα αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ήταν ένας πυροβολισμός στον αέρα για εκφοβισμό.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά σε αυτό το σημείο, καθώς η σφαίρα αυτή δε βρέθηκε. Ως εκ τούτου και με βάση τη λογική των κινήσεων του δεύτερου πυροβολισμού, ο αστυνομικός φαίνεται περίεργο να έχει πυροβολήσει την μια φορά στον αέρα και έπειτα στο αμάξωμα. Είτε οι σφαίρες ήταν περισσότερες, είτε και οι δυο σφαίρες είχαν κατεύθυνση τον οδηγό. Το πόσες ήταν οι σφαίρες θα φανεί στη βαλλιστική που θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια. Το βέβαιο είναι ότι ένας αστυνομικός με το βαθμό του αστυφύλακα έχει πολύ καλό χειρισμό του όπλου, και άρα γνώριζε, αφενός την επικινδυνότητα του να πυροβολεί από πίσω, και αφετέρου είναι πολύ πιθανό για να έχει πετύχει το συγκεκριμένο σημείο του αμαξώματος, να είχε πρώτα σημαδέψει προκειμένου να καταλήξει η σφαίρα στον οδηγό.

Οι αστυνομικοί πιθανότατα αντιλήφθηκαν ότι ο Κώστας ήταν Ρομά

Σε σχετική επικοινωνία με το δικηγόρο, το Documento έθεσε το ερώτημα για το εάν το κατάστημα ενημέρωσε ότι το θύμα ήταν Ρομά. Ο δικηγόρος της οικογένειας ανέφερε ότι οι αστυνομικοί δε μπορούσαν παρά να είχαν αντιληφθεί ότι ήταν Ρομά, κυρίως λόγω του χαρακτηριστικού αυτοκινήτου, της περιοχής στην οποία κινούταν, αλλά και της κατεύθυνσης που είχε το αυτοκίνητο προς την οικισμό της Αγίας Σοφίας στον οποίο και διαμένει το θύμα. Επομένως, με βάση τα παραπάνω είναι πολύ πιθανό οι αστυνομικοί να είχαν σχηματίσει εικόνα για το θύμα, γεγονός που προσδίδει μια χαρακτηριστική προκατάληψη της ΕΛΑΣ σε βάρος των Ρομά, με χαρακτηριστικότερη υπόθεση αυτή του Νίκου Σαμπάνη.

Ο 16χρονος Κώστας νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στο Ιπποκράτειο, με τον διοικητή του νοσοκομείου να μεταφέρει ότι τα περιθώρια των γιατρών είναι περιορισμένα στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter