Ερωτηματικά για τη στάση του ΕΟΔΥ προκαλούν τα στοιχεία της έκθεσης του ECDC για τον στρεπτόκοκκο Α

Ερωτηματικά για τη στάση του ΕΟΔΥ προκαλούν τα στοιχεία της έκθεσης του ECDC για τον στρεπτόκοκκο Α

Ερωτηματικά προκαλούν τα στοιχεία της επιδημιολογικής έκθεσης του Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) αναφορικά με τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α και τη στάση του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ECDC στη χώρα μας έχουν χάσει τη ζωή τους από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α συνολικά 3 παιδιά την ώρα που από τον ΕΟΔΥ δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί οι δύο νέοι θάνατοι, με τον μόνο θάνατο που έχει καταγραφεί επίσημα να αφορά μια 6χρονη στις 20 Φεβρουαρίου.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των απωλειών σύμφωνα πάντα με την επιδημιολογική έκθεση του ECDC έχει φτάσει τις τρεις, από την αρχή του τρέχοντος έτους.

η σελίδα 8 τη έκθεσης του ECDC με τη σχετική αναφορά στην Ελλάδα

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι για να νοσήσουν από τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α;

Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Ωστόσο πιο ευάλωτοι στο βακτήριο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι,  οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και όσοι διαβιούν σε κακές συνθήκες υγιεινής και σε συνθήκες συγχρωτισμού. Ο πυογόνος στρεπτόκοκκος αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια φαρυγγοαμυγδαλίτιδας στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί σας εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:

  • Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
  • Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
  • Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
  • Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
  • Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο

Πώς μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση των λοιμώξεων;

Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου. Μαθαίνοντας στο παιδί σας πώς να πλένει σωστά τα χέρια του με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα και να μένει μακριά από τους άλλους όταν αισθάνεται αδιαθεσία, μειώνετε τον κίνδυνο μετάδοσης και νόσησης από λοιμώξεις.

Διαβάστε επίσης:

Στρεπτόκοκκος Α: Πρώτος θάνατος παιδιού στην Ελλάδα – Πως μεταδίδεται

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter