Ερώτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον Μητσοτάκη για το σκάνδαλο υποκλοπών: «Να χυθεί άπλετο φως στις υποθέσεις»

Ερώτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον Μητσοτάκη για το σκάνδαλο υποκλοπών: «Να χυθεί άπλετο φως στις υποθέσεις»

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το μείζον ζήτημα για τη Δημοκρατία, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με το κακόβουλο λογισμικό Predator, κατέθεσαν τη Δευτέρα όπως είχαν προαναγγείλει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με πρώτο υπογράφοντα τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

«Θεωρούμε αφενός ότι ο Πρωθυπουργός έχει βαρύτατες ευθύνες και για καθεαυτές τις παρακολουθήσεις και για την προσπάθεια συγκάλυψης τους και πιστεύουμε ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, μετά την εκστρατεία παραπληροφόρησης, που έγινε μετά από κυβερνητικές διαρροές, για το τι πράγματι διαμείφθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών» δήλωσε σχετικά ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Και πριν την Επιτροπή Θεσμών τι ξέραμε; Πρώτον ότι όποιος παρακολουθούσε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη, με το παράνομο λογισμικό Predator, ήταν αυτός που επιχείρησε να παρακολουθήσει και το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Το ξέρουμε αυτό γιατί χρησιμοποιήθηκε και στις δύο περιπτώσεις ο ίδιος ακριβώς σύνδεσμος, link παγίδευσης. Ξέρουμε επίσης ότι τον κ. Κουκάκη παρακολουθούσε η ΕΥΠ με νομότυπη διαδικασία. Σταμάτησε να τον παρακολουθεί όταν ο ίδιος απευθύνθηκε στην αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, την ΑΔΑΕ και ζήτησε εξηγήσεις. Λίγο μετά ξεκίνησε η παρακολούθηση του από το παράνομο λογισμικό Predator. Ξέρουμε επίσης από την έκθεση της Google και άλλων οργανισμών όπως η Facebook, και το εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ότι το Predator στην Ελλάδα λειτουργεί “από φορείς που έχουν κυβερνητική υποστήριξη”. Ξέρουμε επίσης τις προσπάθειες συγκάλυψης και παραπληροφόρησης από την κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε, σε ό,τι αφορά στην περίπτωση Κουκάκη, για διαφορές μεταξύ ιδιωτών, ενώ όπως σας είπα η ΕΥΠ παρακολουθούσε. Λίγο μετά το αίτημα που κατέθεσε ο κ. Κουκάκης για να πληροφορηθεί το τι γίνεται, με τροπολογία που υπογραφόταν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Πικραμένο επιχειρήθηκε να χειραγωγηθεί η αρμοδιότητα της ανεξάρτητης αρχής, της ΑΔΑΕ, και να μην επιτρέπεται στο εξής να πληροφορείται όποιος παρακολουθείται, για την παρακολούθησή του, Ακόμη και αν δεν υπάρχει κανένας λόγος δημοσίου συμφέροντος γι’ αυτό. Εμείς καταθέσαμε τροπολογία για να καταργηθεί αυτή η απαράδεκτη ρύθμιση και να επανέλθει το νομοθετικό πλαίσιο όπως ίσχυε με ενίσχυση μάλιστα της αρμοδιότητας της ΑΔΑΕ» εξήγησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Έχουμε λοιπόν τονίσει στην κυβέρνηση και την έχουμε προειδοποιήσει. Δεν θα αφήσουμε αυτό το μείζον ζήτημα για τα δικαιώματα και τη Δημοκρατία, που υπονομεύει την ποιότητα της πολιτικής ζωής και εκθέτει τη χώρα μας στο εξωτερικό, και αποτελεί ένα από τους λόγους που έχει υποβαθμιστεί η Ελλάδα στις εκθέσεις για την ελευθερία του Τύπου, να περάσει έτσι. Πρώτο βήμα είναι η κατάθεση αυτής της ερώτησης, θα ακολουθήσουν και άλλα» σημείωσε.

Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν δεν τους κάλυψαν οι εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Κοντολέων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε με νόημα: «Μπορώ να σας πω χωρίς να αναφερθώ στη διαδικασία αυτή, γιατί προφανώς είναι μυστική, ότι μετά τη διαδικασία βγήκα περισσότερο πεισμένος και για την ανάμιξη της ΕΥΠ και για την προσπάθεια συγκάλυψης εκ μέρους της κυβέρνησης».

Η ερώτηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Ερώτηση
Προς τον κ. Πρωθυπουργό

Θέμα: Παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter