Ερώτηση στην υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, ζητώντας αναθεώρηση του μοντέλου εξέτασης και προαγωγής στο Λύκειο εξαιτίας «της αποφοίτησης από το Λύκειο με βαθμούς κάτω από τη βάση», γεγονός που -κατά τον πρώην υπουργό- δημιουργεί ερωτηματικά για την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την αξία του απολυτηρίου.
Ο κ. Οικονόμου, ο οποίος είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, παραθέτει δημοσίευμα της ιστοσελίδας esos.gr, σύμφωνα με το οποίο μαθητές παίρνουν στις προαγωγικές εξετάσεις φαίνονται να έχουν βαθμούς κάτω από τη βάση σε βασικά μαθήματα, με τον μέσο όρο της βαθμολογίας τους να ανεβαίνει εξαιτίας της γυμναστικής, των αγγλικών και των θρησκευτικών.
Διαβάστε επίσης: Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από το πρώην δεξί χέρι του Μητσοτάκη: «Ξεστρατίσαμε, δεν λάβαμε τα ηχηρά μηνύματα της κοινωνίας…»
«Δημιουργούν ερωτήματα για το κατά πόσο είναι ενδιαφέροντα αυτά που διδάσκονται τα παιδιά, αν είναι συμβατά με τα ερεθίσματα την πρόσβαση και την ταχύτητα πρόσβασης που έχουν οι σημερινοί μαθητές σε πολλαπλές πηγές πληροφόρησης. Αν νιώθουν ότι έχουν πρακτική αξία και κατά πόσο τους δίνουν πρόσβαση σε ένα αξιόλογο μέλλον» σημειώνει και προσθέτει:
«Η νοοτροπία της «ανεξαρτήτως απόδοσης προαγωγής» με την ταυτόχρονη επιμονή στο ίδιο εκπαιδευτικό εξεταστικό μοντέλο ,λειτουργούν ως αντικίνητρο για τη μελέτη και τη συστηματική εργασία. Αποδυναμώνουν το ρόλο και τη σημασία του δημόσιου σχολείου ως βασικού πυλώνα μόρφωσης και διαμόρφωσης χαρακτήρα για τη νέα γενιά της πατρίδας μας».
Υπό αυτά τα δεδομένα θέτει τα εξής ερωτήματα:
– Έχει το υπουργείο στη διάθεση του αριθμητικά στοιχεία για όσους προάγονται ή αποφοιτούν με κάτω από τη βάση σχεδόν σε όλα τα βασικά μαθήματα ; Ποιος είναι αυτός ο αριθμός;
– Το γεγονός ότι προάγονται ή αποφοιτούν ή είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο, μαθητές με βαθμούς κάτω από τη βάση σχεδόν σε όλα τα βασικά μαθήματα αποτελεί για το Υπουργείο κίνδυνο απαξίωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας;
– Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης -και αν ναι με ποιον τρόπο σκοπεύει- να αντιμετωπίσει την στρέβλωση αυτή;
– Σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας την επεξεργασία ενός διαφορετικού μοντέλου εξέτασης, με διαδικασία και περιεχόμενο που να άπτεται περισσότερο στις απαιτήσεις, τις προκλήσεις και τις δυνατότητες που κυριαρχούν στην εποχή μας;
Η Ερώτηση:
Διαβάστε επίσης
«Αναταράξεις» στο Μαξίμου για «νέο Πολεμικό Μουσείο» με την κοινή εμφάνιση Καραμανλή – Σαμαρά
Πήραν μπροστά οι μηχανισμοί των δελφίνων – Πώς ο Μητσοτάκης επιχειρεί να ελέγξει τη «γαλάζια» ΚΟ