Ερώτηση στην Κομισιόν της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τις διώξεις σε Βαξεβάνη – Παπαδάκου 

Ερώτηση στην Κομισιόν της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τις διώξεις σε Βαξεβάνη – Παπαδάκου 

Ερώτηση για τις αλλεπάλληλες διώξεις των ερευνητών δημοσιογράφων αλλά και για την κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματός τους να αναδεικνύουν σκάνδαλα προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος κατέθεσε σύσσωμη η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς την Κομισιόν.

Η ερώτηση κατατίθεται λίγο μετά την κλήση την κατάθεση του δημοσιογράφου και εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη στην ανακρίτρια του Αρείου Πάγου για βαρύτατες κατηγορίες αλλά και την κλήση της δημοσιογράφου, Γιάννας Παπαδάκου, από τη Δικαιοσύνη, κατά παράβαση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και της ΕΣΔΑ, με κατηγορίες συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση που κατασκεύασε «ψεύτικο σκάνδαλο» για την υπόθεση Novartis και τη «Λίστα Λαγκάρντ»

Στην ερώτησή τους οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι το σκάνδαλο Novartis αναδείχτηκε στην Ελλάδα από τους ερευνητές δημοσιογράφους, Γιάννα Παπαδάκου και Κώστα Βαξεβάνη, για το οποίο η εταιρεία πραγματοποίησε εξωδικαστικό συμβιβασμό 346 εκ. δολαρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η Ελλάδα τοποθετείται στις χαμηλότερες θέσεις του δείκτη ελευθεροτυπίας, ενώ η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Vera Jourova, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις προβληματικές χώρες όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου ενώ η δίωξη των ανωτέρω δημοσιογράφων έχει προκαλέσει την κατακραυγή δημοσιογραφικών οργανισμών και παρατηρητηρίων ελευθερίας του Τύπου .

Ακόμη, ο ερευνητής δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, αντιμετωπίζει κατηγορίες συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παράβασης καθήκοντος και κατάχρησης εξουσίας, σχετικά με το σκάνδαλο Novartis.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η ελευθερία του τύπου, ως συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, βάλλεται από τρομοκράτηση των φορέων της και οργανωμένο slapping, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν την  Επιτροπή:

Πως αξιολογεί τις ανωτέρω διώξεις ως ευθείες επιθέσεις κατά της ελευθερίας του τύπου;

Πως σκοπεύει να εκφράσει ειδικότερες ανησυχίες για τη δίωξη των δύο ερευνητών δημοσιογράφων;

Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για την προστασία της ερευνητικής δημοσιογραφίας και της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter