Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ σε Χατζηδάκη για τα «φτηνά παιδικά χέρια» στους ξενοδόχους

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ σε Χατζηδάκη για τα «φτηνά παιδικά χέρια» στους ξενοδόχους

Αναβίωση του μοντέλου της Βασιλικής Πρόνοιας της Φρειδερίκης χαρακτηρίζουν σε ερώτησή τους προς τον Κωστή Χατζηδάκη 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία υπουργείου Εργασίας και Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας για την εργασία παιδιών άνω των 16 ετών, τα οποία διαβιούν σε δομές φροντίδας.

Στην ερώτησή τους -η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας τομεάρχη Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Θεανούς Φωτίου, της τομεάρχη Εργασίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, της τομεάρχη Τουρισμού Κατερίνας Νοτοπούλου και του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη- στηλιτεύουν την απαράδεκτη επιλογή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να προωθεί επίσημα την παιδική εργασία για τα παιδιά που έχει το κράτος υπό την φροντίδα του, σε κλειστές δομές ανηλίκων, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τη φθηνή εργασία στον τουριστικό κλάδο.

«Μετά από δύο και πλέον χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική της οξύνει τις ανισότητες, στη βάση της εκφρασμένης άποψης του Πρωθυπουργού ότι “δεν είμαστε όλοι ίδιοι ούτε ίσοι και ούτε πρόκειται να γίνουμε ποτέ”» τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν πως ήδη με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στα σχέδια της κυβέρνησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα αφήσουμε να γεμίσουν οι λάντζες των ξενοδοχείων με ανήλικα παιδιά».

Επιπλέον, κατά τους βουλευτές, από την ανακοίνωση του υπουργείο Εργασίας, προκύπτει ότι η συνέργεια με τους Ξενοδόχους, στοχεύει και στην «κάλυψη υλικών αναγκών των πιο ευάλωτων αλλά και των δομών φροντίδας και φιλοξενίας». Δηλαδή, η υποχρέωση του κράτους ανατίθεται σε ιδιώτες, χωρίς να είναι γνωστοί οι όροι. Η επένδυση που το κράτος οφείλει και εκ του συντάγματος να πραγματοποιήσει στην κοινωνική πρόνοια, αντικαθίσταται από την εταιρική κοινωνική ευθύνη των μεγάλων επιχειρήσεων και από επαίνους για τη φιλάνθρωπη στάση εαυτών και αλλήλων.

«Τα ανήλικα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο, γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει ότι, η υποχρεωτική εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει και το λύκειο. Ταυτόχρονα, αδήριτη ανάγκη είναι η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης και η βελτίωση των θέσεων εργασίας» τονίζουν και εξηγούν ότι η αντιμετώπιση των ανηλίκων παιδιών των κλειστών δομών δεν είναι νέα, καθώς πρόκειται για αναβίωση του μοντέλου της Βασιλικής Πρόνοιας της Φρειδερίκης.

«Τότε τα παιδιά των ιδρυμάτων που στην τρίτη γυμνασίου δεν έβγαζαν 17 προωθούνταν στη σχολή της Πάρνηθας ή της Ρόδου για τουριστικά επαγγέλματα (καμαριέρες, γκρούμ κ.λπ.). Και βέβαια στο Γυμνάσιο πήγαιναν τα 10αρια ή και τα 9άρια, οι υπόλοιποι/ες για «τέχνη». Τα παιδιά των φτωχών οικογενειών της υπαίθρου οδηγούνταν από τον φόβο της πείνας στις πόλεις, όπου τα αγόρια μάθαιναν μια τέχνη και ζούσαν στο πατάρι του μαγαζιού και τα κορίτσια γίνονταν «ψυχοκόρες» και ζούσαν στο “δωμάτιο υπηρεσίας”. Φυσικά όφειλαν ευγνωμοσύνη στον “ευεργέτη τους”, που τα “περιμάζεψε”» υπογραμμίζουν και καταλήγουν θέτοντας στον Κ. Χατζηδάκη τα εξής ερωτήματος:

  • Σε τι συνίσταται ακριβώς η σχεδιαζόμενη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου σας και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου σε θέματα κοινωνικής προστασίας; Έχει αποτυπωθεί το σχέδιο σε κάποιο κείμενο;

  • Έχουν ερωτηθεί και έχουν εκφράσει γνώμη επί των σχεδίων σας οι αρμόδιοι φορείς των δημόσιων δομών φροντίδας ανηλίκων, δηλαδή τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών;

  • Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και κλειστές δομές φροντίδας Ιδιωτικού Δικαίου;

Θα στερήσετε από τα παιδιά των κλειστών δομών φροντίδας της χώρας τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν το Λύκειο;

  • Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους διασφαλίζεται ότι οι ανήλικοι των δομών φιλοξενίας, δεν θα γίνουν έρμαια εργοδοτικής αυθαιρεσίας και δεν θα αποτελέσουν τα «παιδιά για όλες τις δουλειές»;  

Μυστικά & Documento

12/09/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter