Στη Βουλή η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος: Ελλιπές το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα

Στη Βουλή η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος: Ελλιπές το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα

Το ζήτημα του πλαισίου παροχής προστασίας στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers) που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς αναλύεται στην Ερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Θεόφιλου Ξανθόπουλου.

Οι βουλευτές επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, τις συνεχείς επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών στους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης του σκανδάλου Novartis, με απαξιωτικούς μάλιστα χαρακτηρισμούς ως «κουκουλοφόρων» και την προσπάθεια να αποκαλυφθούν τα στοιχεία της ταυτότητας τους.

Γίνεται επίσης αναφορά και στην πρόσφατο κοινό υπόμνημα έξι προσώπων με θεσμική ιδιότητα(πρώην πρωθυπουργός, πρώην και νυν υπουργοί, βουλευτές, διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος), προς το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, με την ποία ζητούν να αρθεί η προστασία προς τους μάρτυρες της ίδιας υπόθεσης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνουν τα εξής ερωτήματα προς τον Κώστα Τσιάρα:

  1. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο παροχής προστασίας σε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος που καταγγέλλουν περιπτώσεις διαφθοράς και αν συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό των μαρτύρων αυτών ως «κουκουλοφόρων» από κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της;
  2. Πότε θα έρθει στη Βουλή το ολοκληρωμένο νομοσχέδιο με το νέο, αυστηρότερο πλαίσιο προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και τι θα περιλαμβάνει;
  3. Αν θα ανταποκριθεί στο αίτημα των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, για ενημέρωση και συμμετοχή τους στο έργο της επιτροπής με στόχο την καλύτερη δυνατή ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας.

Το κείμενο της Ερώτησης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter