Ερώτηση Ξανθόπουλου στη Βουλή για την τροποποίηση άρθρου του Ποινικού Κώδικα

Ερώτηση Ξανθόπουλου στη Βουλή για την τροποποίηση άρθρου του Ποινικού Κώδικα

Ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατέθεσε Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης  σχετικά με την «τροποποίηση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα για την αναστολή-μετατροπή της ποινής και την αναστέλλουσα δύναμη της έφεσης». η οποία έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και την πολύμηνη αποχή των Δικηγόρων  από τις σχετικές δίκες.

O κ. Ξανθόπουλος διερωτάται εάν προτίθεται η Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για τη νομοθετική κατάργηση – τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 187 παρ. 6 ΠΚ, όπως προστέθηκε με το ν. 4908/2022 καθώς και ποια είναι η θέση της απέναντι στην απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για αποχή από ποινικές δίκες στις οποίες υπάρχει κατηγορία για τέλεση του άρθρου 187 ΠΚ.

Η ερώτηση του Θεόφιλου Ξανθόπουλου

 Με το άρθρο 72 του Ν. 4908/2022 (ΦΕΚ Α 52/11-3-2022) προστέθηκε (νέα) παράγραφος 6 στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα (ΠΚ) με την οποία ορίστηκε ότι «[σ]τις περιπτώσεις καταδίκης για αξιόποινες πράξεις του παρόντος άρθρου [δηλ. του άρθ. 187 ΠΚ], …, η ποινή δεν αναστέλλεται ούτε μετατρέπεται με κανέναν τρόπο, τυχόν δε ασκηθείσα έφεση δεν έχει αναστέλλουσα ισχύ.» Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισήμανε τα προβλήματα της διάταξης αυτής καθώς απενεργοποιούνται θεμελιώδεις θεσμοί του ποινικού μας δικαίου (αναστολή, μετατροπή), παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητας (απαγόρευση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση) ενώ η νομοθέτηση είναι ευκαιριακή με αρνητικές συνέπειες για την ενότητα του ποινικού μας συστήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταψήφισε τη εν λόγω διάταξη. 

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στην συνεδρίαση της την 24η  Μαρτίου 2022, εξέφρασε την αντίθεσή της στην ως άνω διάταξη κάνοντας λόγο για «αιφνίδια και αποσπασματική νομοθέτηση με αφορμή θέματα που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα και προς ικανοποίηση του ‘κοινού περί δικαίου αισθήματος». Τονίστηκε, ειδικότερα, ότι  η ως άνω διάταξη «καταλύει το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου, στερεί από το δικαστή τη δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής της ποινικής, όπως και την αναστέλλουσα δύναμη τυχόν ασκηθείσας εφέσεως και αντιβαίνει στην αρχή της αναλογικότητας, καθώς περιορίζει ανεπιστρεπτί τα δικαιώματα του κατηγορουμένου. Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης να «αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση της παραγράφου 6 του άρθρου 187 Π.Κ. όπως αυτή προστέθηκε με το Ν. 4908/22. Με συνεχείς μάλιστα  αποφάσεις της η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων (με τελευταία την συνεδρίαση της στις 5-11-2022 στη Λευκωσία), αποφάσισε να εισηγηθεί στα ΔΣ των Δικηγορικών Συλλόγων «την παράταση της στοχευμένης αποχής των μελών τους από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ, πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, μέχρι και 31.3.2023». Σημειώνεται εδώ ότι σχετική  κοινοβουλευτική μας ερώτησή από 22-9-2022 (αρ. Πρωτ. 7597) δεν έχει απαντηθεί. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα, το Μονομελές Εφετείο Αθηνών με την υπ’ αριθ. 2937/2022 απόφασή του αρνήθηκε να εφαρμόσει την παραπάνω διάταξη (άρθ. 187 § 6 ΠΚ) και να οδηγήσει στις φυλακές κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν σε ποινές από 3- 5 χρόνια για τα αδικήματα της κλοπής (κακούργημα) και συμμορίας (πλημμέλημα, 187 § 6 ΠΚ) Σημειώνεται ότι έκτοτε έχουν εκδοθεί και άλλες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες αρνούνται να εφαρμόσουν τη διάταξη του άρθρου 187 παρ. 6 ΠΚ, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4908/2022 θεωρώντας ότι αυτή αντίκειται στο Σύνταγμα (άρθ. 93 παρ. 4). Ενδεικτικά αναφέρεται η Εφετ. Πειραιώς (ΤΕΚ ΚΟΡΥΔ) 511/2021 – 393/2022). 

   Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός 

  1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για τη νομοθετική κατάργηση – τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 187 παρ. 6 ΠΚ, όπως προστέθηκε με το ν. 4908/2022;
  2. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης απέναντι στην απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για αποχή των δικηγόρων από ποινικές δίκες στις οποίες υπάρχει κατηγορία για τέλεση του άρθρου 187 ΠΚ;
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter