ΕΡΤ: Η κότα με τα χρυσά αυγά

ΕΡΤ: Η κότα με τα χρυσά αυγά

Έχουν περάσει λίγες μέρες από την επέτειο του ανοίγματος της ΕΡΤ (11.6.2015), που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επαναλειτούργησε, φέρνοντας ξανά τη ζωή και την ελπίδα στη Δημόσια τηλεόραση και σε όλους τους εργαζόμενους, που είχαν δει μέσα σε μια νύκτα τη ζωή τους να καταστρέφεται και οι ίδιοι να παίρνουν το δρόμο της απόλυσης χωρίς γυρισμό από τη «βολική» κυβέρνηση Σαμαρά.

Υπάρχουν πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους ακόμη και ολόκληρες οικογένειες, που δεν θα ξεχάσουν ποτέ την επιστροφή τους στη κανονική ζωή, χρωστώντας ευγνωμοσύνη στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Έκτοτε η ΕΡΤ αφέθηκε στη τύχη της.. Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε και δικαίωσε μια σειρά από παθογένειες που είχε πάντα η ΕΡΤ και έχασε μοναδική ευκαιρία να διαμορφώσει τις συνθήκες εκείνες που θα δημιουργούσαν μία Δημόσια τηλεόραση ουσιαστικά πολυφωνική, ανεξάρτητη και ακομμάτιστη.

Και μετά επέλασε στη χώρα η κυβέρνηση της Δεξιάς και του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου η ΕΡΤ απετέλεσε πολύτιμο κομματικό και ρουσφετολογικό κελεπούρι, με εργολάβους καθημερινώς να τρίβουν τα χέρια τους από χαρά, εργαζόμενους συνεχώς να υποβαθμίζονται ενώ το χρήμα να ρέει άφθονο.

Κατ’ αρχάς η ΕΡΤ, σε σχέση με τα ιδιωτικά κανάλια έχει ένα τεράστιο έσοδο από το ανταποδοτικό τέλος των 3 ευρώ που πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ για να απολαμβάνουν πέρα από το πρωτογενές της πρόγραμμα και ιδιαίτερες συγκεκριμένες παραγωγές της, στις οποίες δυστυχώς δεν έχει πρόσβαση το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών που την πληρώνει.

Αναφέρομαι φυσικά στη πλατφόρμα της ERTFLIX, όπου για να δεις τις συγκεκριμένες παραγωγές που αγοράζει η ΕΡΤ, πρέπει να διαθέτεις smart tv και σύνδεση με γρήγορο internet, που όπως γνωρίζετε δεν διαθέτει κάθε ελληνικό νοικοκυριό που τη πληρώνει! Βλέπετε εμείς οι πολλοί είμαστε “large”, αρκούμαστε στο κοινό πρόγραμμα και πληρώνουμε για να βλέπουν μόνο οι λίγοι το ψυχαγωγικό πρόγραμμα της ERTFLIX.

Λίγο το ονοματάκι «Δημόσια τηλεόραση» μας μπερδεύει, αφού η ΕΡΤ μπαίνει σε πλειοδοσίες διαγωνισμών για αγορά εμπορικών προϊόντων με τα δικά μας χρήματα και τα κλειδώνει μόνο για ορισμένους πελάτες, αλλά το ξεπερνάμε!

Αυτό όμως που δεν ξεπερνάμε ποτέ και στεναχωριόμαστε πολύ, αφορά τη κούραση στο χέρι του Διευθύνοντος Συμβούλου στην ΕΡΤ, αλλά και του Προέδρου της να υπογράφουν συμβάσεις για υπηρεσίες λογιστικές, μάρκετινγκ, και ότι άλλες μπορείτε να φανταστείτε, πληρώνοντας εργολάβους 3 έως και 5 φορές επάνω, όταν η ίδια η ΕΡΤ διαθέτει διοικητικό προσωπικό στις αντίστοιχες ειδικότητες!

Να δεχθώ λοιπόν ότι η ΕΡΤ τους χρειάζεται. Δεν θα ήταν όμως καλύτερα να προσλαμβάνει προσωπικό κατ’ ευθείαν χωρίς μεσάζοντα, έστω και ορισμένου χρόνου, με τον αντίστοιχο μισθό εργαζόμενου και όχι να πληρώνει τον κάθε εργολάβο 5 φορές επάνω;
Για παράδειγμα, αγοράζουν απέξω παραγωγές για το ραδιόφωνο (αγορά προγράμματος + μισθός παραγωγού), το βαφτίζουν «μικτή παραγωγή» και πληρώνουν στον παραγωγό σκανδαλώδη μισθό 5000-6000 ευρώ, όταν ο μισθός παραγωγού είναι 1200 ευρώ! Εφευρετική πατέντα!

Κατανοώ όμως ότι ίσως φταίει κι αυτός ο νόμος 4782/2021 περί δημοσίων συμβάσεων, που αύξησε το ποσό των απευθείας αναθέσεων από 20000 σε 30000 και κατήργησε το συνοπτικό διαγωνισμό κάτω των 60000 ευρώ, αναγκάζοντας έτσι τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ κ. Γιώργο Γαμπρίτσο να χάσει κάπως την ικανότητα προσδιορισμού των πραγματικών ειδικοτήτων και αναγκών της ΕΡΤ και να αναγκαστεί να αυξήσει τη παραγωγικότητά του! Ενδεικτικά, δείτε στη Διαύγεια πως ρέουν τα σκανδαλώδη ποσά και χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία.

Μήπως, λέω εγώ, θα ήταν καλύτερο να προχωρήσει εκείνο το έρημο οργανόγραμμα με τα ψηφιακά περιγράμματα των οργανικών μονάδων και οργανικών θέσεων και ο φορέας να γράψει τις ειδικότητες που χρειάζεται, ώστε να δει η ΕΡΤ τις πραγματικές ελλείψεις της σε αριθμό και ειδικότητες και να προχωρήσει σε προκήρυξη των θέσεων;

Χωρίς ψηφιακό οργανόγραμμα είναι κατανοητό να μπερδεύεται η Διοίκηση της ΕΡΤ. Για παράδειγμα δημιουργεί μία αχρείαστη Γενική Διεύθυνση μάρκετινγκ και διαφήμισης (1000 ευρώ επίδομα θέσης επιπλέον του μισθού), προσλαμβάνει δικό της άνθρωπο, στελεχώνει τη διεύθυνση και την ίδια στιγμή παραγγέλνει υπηρεσίες έργου μάρκετινγκ και διαφήμισης χιλιάδων ευρώ ετησίως, όταν η Γενική Διευθύντρια που προσέλαβε με το προσωπικό έχει το ίδιο αντικείμενο!

Επιπλέον η ΕΡΤ, όπως γνωρίζουμε, υποχρεούται για τη μεταφορά σήματος σε όλη τη χώρα, όμως τα χρήματα που ξοδεύει για προμήθειες υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης εγκαταστάσεων του δικτύου εκπομπής είναι πολλά. Μήπως λοιπόν, αντί να δίνει η ΕΡΤ δεκαπλάσια σε τέτοιου είδους εργολαβίες πρέπει να διαθέτει η ίδια τέτοιες υπηρεσίες;

Τέλος επειδή στην ΕΡΤ έχει χαθεί το μέτρο κολλητών και ημετέρων προσλαμβανομένων, ακόμα και δημοσιογράφων, (μεγάλα έλλειψη, ξέρετε..), μήπως και η Αντιπολίτευση να ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Διοίκηση της ΕΡΤ, ώστε να μάθουμε επιτέλους πόσους πήρανε μέσω εταιρειών και μικτών συμβάσεων;

Η κοινωνία όταν η ΕΡΤ έκλεισε, εκείνη την αποφράδα νύκτα της 11.6.2013, έδειξε με το παραπάνω την αγάπη της. Μετά όμως την χαρά της επαναλειτουργίας της άρχισε σιγά – σιγά να απομακρύνεται. Με τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η ΕΡΤ τάχιστα μεταμορφώθηκε, με τα σκονάκια του Μαξίμου να διαμορφώνουν τις ειδήσεις ενώ οι εργαζόμενοι και οι ανάγκες τους να μπαίνουν συνεχώς στο περιθώριο.

Μόνο με μία νέα προοδευτική κυβέρνηση και με σημαία τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, υπάρχει ελπίδα να γίνει η ΕΡΤ πραγματικά Δημόσια – Ανεξάρτητη – Ακομμάτιστη. Υπάρχουν τρόποι, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση που θέτει τη ενημέρωση του Πολίτη στη καρδιά της Δημοκρατίας.

Η Ελένη Αυλωνίτου είναι πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ / μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter