Ερωτήματα για την ανάθεση φύλαξης κλειστής Δομής μεταναστών σε εταιρία security - Τεράστιο το κόστος

Σε εταιρία security ανατέθηκε η φύλαξη της κλειστής Δομής μεταναστών στη θέση Κλειδί του Δήμου Σιντικής, καθώς υπεγράφη σύμβαση μεταξύ εταιρείες και του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη στις 26 Μαρτίου 2020, η οποία προβλέπει υπηρεσίες 24ωρης φύλαξης της δομής για τρεις μήνες, αρχής γενομένης από της 27/3 έως στις 26/6, έναντι του συνολικού ποσού των 153.760€ με ΦΠΑ.

Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν την 24ωρη κάλυψη με 1 φύλακα, στα 2 φυλάκια στις πύλες της δομής, σε τρεις βάρδιες κάθε ημέρα, την περιμετρική φύλαξη της δομής με όχημα περιπολίας, και την παρουσία επόπτη που θα ελέγχει τους παραπάνω.

Ωστόσο όπως μεταδίδει το securnews.gr η τιμολόγηση που ανατέθηκε το έργο φέρεται να είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφού ενδεικτικά, για τη μία 24ωρη φύλαξη (το ένα φυλάκιο από τα δύο) το υπουργείο θα καταβάλει μηνιαίως στην ανάδοχο ΙΕΠΥΑ – Security, το ποσό των 12.000€ πλέον ΦΠΑ 24% ενώ νόμιμη τιμή (μισθοί + εισφορές + εργολαβικό κέρδος) που πωλείται αυτή η φύλαξη στην Ελληνική αγορά ανέρχεται μεταξύ των 4.700€ και 6.600€ (ανάλογα την ΙΕΠΥΑ).

Αν λοιπόν υπολογίσουμε ότι έπειτα από διαγωνισμό το υπουργείο θα πετύχαινε τη χαμηλότερη τιμή των 4.700€, προκύπτει μία διαφορά των 7.300€ το μήνα/φυλάκιο, η οποία δεν δικαιολογείται.

Περαιτέρω στην ανάθεση προβλέπεται και η παροχή επόπτη των φυλάκων, σε βάση 7ήμερη, 8ωρη, με μηνιαία τιμολόγηση 4.000€. Η νόμιμη τιμή (μισθοί + εισφορές + εργολαβικό κέρδος) που πωλείται αυτή η φύλαξη στην Ελληνική αγορά ανέρχεται μεταξύ των 1.800€ και 2.200€ (ανάλογα την ΙΕΠΥΑ).Αν λοιπόν υπολογίσουμε ότι έπειτα από διαγωνισμό το υπουργείο θα πετύχαινε τη χαμηλότερη τιμή των 1.800€, προκύπτει μία διαφορά των 2.200€ το μήνα/φυλάκιο η οποία δεν δικαιολογείται.Το κοστολόγιο του περιπολικού (προβλέπεται στη σύμβαση) δεν μπορούμε να το υπολογίσουμε αφού δεν γνωρίζουμε τα χιλιόμετρα που αυτό θα διανύει στην περίμετρο.

Με ένα πρώτο υπολογισμό, αν το έργο πήγαινε σε διαγωνισμό θα εξοικονομούταν περισσότερα από 50.000€, στους 3 μήνες! (διάρκεια σύμβασης). Τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα εγείρουν πολλά ερωτήματα τα οποία και θα πρέπει να απαντηθούν.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.