Ερωτηματικά στο σχέδιο Στουρνάρα για το κόκκινα δάνεια

Ερωτηματικά  στο σχέδιο Στουρνάρα για το κόκκινα δάνεια

Το αμφιλεγόμενο σχέδιό του για τα «κόκκινα δάνεια» αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα εντός των επομένων ημερών ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος συναντήθηκε για το θέμα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκη.

Το σχέδιο Στουρνάρα προβλέπει τη δημιουργία ειδικού οχήματος το οποίο θα δημιουργηθεί με μια ιδιόμορφη εισφορά κεφαλαίων από τις ίδιες τις τράπεζες. Σύμφωνα με περίληψη του σχεδίου που δόθηκε στους τραπεζίτες το ειδικό όχημα –εταιρία ειδικού σκοπού- θα βασιστεί κεφαλαιακά στην εισφορά των Κεφαλαίων των τραπεζών που προέρχονται από τον λεγόμενο «αναβαλλόμενο φόρο» .Βάσει νόμου που είχε προωθηθεί και ψηφιστεί όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γκίκας Χαρδούβελης, οι τράπεζες για μια 20ετία τουλάχιστον θα μετατρέπουν τους φόρους κερδών που πρόκειται να καταβάλουν σε κεφάλαια, διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει.

Επίσης οι τράπεζες θα εισφέρουν περίπου 40 δισεκατομμύρια κόκκινων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Αναβαλλόμενος φόρος και κόκκινα δάνεια θα τιτλοποιηθούν και θα εκδοθούν τρεις κατηγορίες ομολόγων που θα διατεθούν στην αγορά για άντληση ρευστότητας αλλά θα χρησιμοποιηθούν και ως εγγυήσεις προς τους εμπλεκομένους.

Συνολικά τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται περίπου στο 50% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου με τα επιχειρηματικά να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο,να ακολουθούν τα στεγαστικά (περίπου 25 δισ. ευρώ).

Το αρκετά πολύπλοκο σχέδιο φαίνεται να έχει την αποδοχή κάποιων τραπεζιτών αν και στο σημείωμα που έδωσε ο διοικητής της ΤτΕ στους τραπεζίτες την προηγούμενη εβδομάδα πλην των ανωτέρω μορφών χρηματοδότησης – προικοδότησης του ειδικού οχήματος ανέφερε ότι θα χρειαστούν και cash injections, δηλαδή ενέσεις ρευστότητας χωρία να καθορίζεται το «από ποιόν» (κάποιες πληροφορίες θέλουν να ζητείται ρευστότητα από το Δημόσιο και από το γνωστό μαξιλάρι, αλλά επί του θέματος επικρατεί…δημιουργική ασάφεια.

Ήδη το σχέδιο δέχεται πυρά από διαχειριστές κεφαλαίων από το εξωτερικό που δεν θεωρούν πολύ ασφαλές να επενδύσουν σε τιτλοποιημένα ομόλογα με αντίκρυσμα τα «ιδεατά κεφάλαια» από τον αναβαλλόμενο φόρο.

Επίσης μία εκ των ελληνικών συστημικών τραπεζών φαίνεται να προτιμά να ακολουθήσει ¨δικό της δρόμο στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της.

Ας σημειωθεί ότι επί του σχεδίου δεν υπάρχει ακόμη επίσημη κυβερνητική αντίδραση.Το μείζον θέμα πάντως για την κυβέρνηση είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και με κριτήριο και αυτό αναμένεται η αντίδρασή της 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter