Ερώτηση 23 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον απεργό πείνας Βασίλη Δημάκη

Ερώτηση 23 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον απεργό πείνας Βασίλη Δημάκη

Πρωτοβουλίες, θεσμικές και πολιτικές, για να μην απειληθεί η ζωή και η σωματική ακεραιότητα του απεργού πείνας και δίψας Βασιλείου Δημάκη, ζητούν 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και απευθύνουν στον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή.

Οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερώσει, επίσης, τη Βουλή για τις διοικητικές ή νομοθετικές ενέργειες που μπορεί να υπάρξουν ώστε να υποβοηθούνται αποτελεσματικά στην παρακολούθηση των σπουδών τους κρατούμενοι φοιτητές και μαθητές. Οι δύο πρώτοι υπογράφοντες βουλευτές είναι οι κ.κ. Νίκος Ξυδάκης και Νίκος Φίλης.

Ο φοιτητής και κρατούμενος Βασίλειος Δημάκης βρίσκεται σε απεργία πείνας και δίψας λόγω της απόρριψης, από το αρμόδιο Συμβούλιο Φυλακών, αιτήματός του να λαμβάνει άδειες για εκπαιδευτικούς λόγους, δηλαδή για την παρακολούθηση μαθημάτων στη σχολή του, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Η περίπτωση του Δημάκη δεν συναντιέται συχνά στο ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα» αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και θυμίζουν ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που φυλακίστηκε πρώτη φορά 19 ετών, στο τότε τμήμα Ε’ Ανηλίκων των Φυλακών Κορυδαλλού. Έκτοτε πέρασε σχεδόν το σύνολο της ενήλικης ζωής του στις φυλακές, πλην μερικών μηνών οπότε διέπραξε ληστείες και συνελήφθη, χωρίς πάντως να ασκήσει σωματική βλάβη σε άλλον άνθρωπο. Σήμερα είναι 39 ετών και έχει παραμείνει φυλακισμένος για 17 έτη.

Κάποια στιγμή, κατόρθωσε αυτό που οφείλει να είναι το ζητούμενο για το σωφρονιστικό σύστημα: Αντί να υποπέσει σε αντικοινωνικές συμπεριφορές ή σε χρήση ναρκωτικών εντός της φυλακής, αναζήτησε την αλλαγή του μέσω της μόρφωσης. Αποφοίτησε από εσπερινό λύκειο με άριστα (κρατούμενος ων), εισήχθη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, δεύτερος ανάμεσα στους αποφοίτους των εσπερινών λυκείων της χώρας και ολοκλήρωσε επιτυχώς τις σπουδές του Α’ εξαμήνου.

«Την επιτυχία του χαιρέτισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος του απένειμε και έπαινο» τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνουν ότι μετά την εισαγωγή του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ο Δημάκης μετήχθη στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού προκειμένου να μπορεί να παρακολουθεί μαθήματα, υπό το καθεστώς τής ηλεκτρονικής επιτήρησης.

«Εντούτοις, ούτε η μεταγωγή, ούτε ο έπαινος από τον υπουργό στάθηκαν αρκετά ώστε ο Δημάκης να μπορεί παρακολουθεί τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο, όπως σύμφωνα με τον νόμο δικαιούται. Δυστυχώς, το αίτημά του να παρακολουθεί τα μαθήματα, λαμβάνοντας άδεια με χρήση ηλεκτρονικού συστήματος γεωεντοπισμού (“βραχιολάκι”), απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Φυλακών. Το Συμβούλιο Φυλακών υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, εφόσον διασφαλίζεται η εξ αποστάσεως παρακολούθηση μέσα από τη φυλακή. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί όσα η νομοθεσία ορίζει (ΚΥΑ 29809) για την εξ αποστάσεως φοίτηση στο Κ.Κ. Κορυδαλλού. Συνάγεται ότι η εξ αποστάσεως φοίτηση του Δημάκη δεν είναι δυνατό να καλύψει τις εκπαιδευτικές του ανάγκες, τη στιγμή που υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί (όπως η πρόσβαση στο Διαδίκτυο για μια ώρα εβδομαδιαίως)» επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Προσθέτουν, δε, ότι οι ίδιοι οι καθηγητές του Δημάκη έχουν υποστηρίξει εγγράφως την αναγκαιότητα να παρακολουθεί τις παραδόσεις και τα σεμινάρια της Σχολής, ενώ την ίδια άποψη έχουν εκφράσει, συμπαραστεκόμενοι στο αίτημα, οι καθηγητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και οι καθηγητές του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου.

Οι ερωτώντες βουλευτές

1.Νικόλαος Ξυδάκης

2.Νικόλαος Φίλης

3. Αθανασία Αναγνωστοπούλου

4. Φωτεινή Βάκη

5. Γεώργιος Δημαράς

6. Θεόδωρος Δρίτσας

7. Δημήτριος Εμμανουηλίδης

8. Μαρία Θελερίτη

9. Χρήστος Καραγιαννίδης

10. Αναστάσιος Κουράκης

11. Γεώργιος Κυρίτσης

12. Νικόλαος Μανιός

13. Χρήστος Μαντάς

14. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης

15. Θεμιστοκλής Μουμουλίδης

16. Αριστείδης Μπαλτάς

17. Γεράσιμος Μπαλαούρας

18. Γεώργιος Πάλλης

19. Γεώργιος Παπαφιλίππου

20. Παναγιώτης (Πάνος) Σκουρολιάκος

21. Αφροδίτη Σταμπουλή

22. Αντώνης Συρίγος

23. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου

Διαβάστε επίσης: Σήμερα αποφασίζει το Συμβούλιο των Φυλακών για τον Βασίλη Δημάκη – Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας και δίψας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter