Ερώτηση 42 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη άμεσης στήριξης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων

Για ολιγωρία και επιλεκτική άγνοια για τις ανάγκες σημαντικών κλάδων της οικονομίας, με ιδιαίτερη κοινωνική προσφορά, που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, εγκαλούν την κυβέρνηση 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση που κατέθεσε η Δώρα Αυγέρη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης και Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) έχουν εξαιρεθεί από το πλέγμα προστασίας και οικονομικής στήριξης, με αποτέλεσμα να απειλούνται με πλήρη αφανισμό.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές ζητούν από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να λάβει άμεσα μέτρα για τη στήριξη των φορέων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης: 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών ΥποθέσεωνΘΕΜΑ: «Ανάγκη στήριξης από την κυβέρνηση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων»

Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων που ελήφθησαν για την προστασία της δημόσιας υγείας, επλήγησαν οι περισσότεροι οικονομικοί και επιχειρηματικοί κλάδοι. Ωστόσο, η Κυβέρνηση δεν έλαβε έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα και πολλοί εξ αυτών των κλάδων αδικαιολόγητα εξαιρέθηκαν από το πλέγμα προστασίας και οικονομικής στήριξης. Την ίδια ώρα, χιλιάδες εργαζόμενοι εξακολουθούν να ζουν σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, υπό την απειλή της ανεργίας ή χωρίς εισοδήματα, λόγω της υποχρεωτικής αναστολής της δραστηριότητάς τους.Ένας ολόκληρος κλάδος, αυτός των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣεπ) - που αναπτύχθηκαν την περίοδο της κρίσης και αποτέλεσαν παράδειγμα υγιούς οικονομικής δραστηριότητας - πλήττεται ανεπανόρθωτα και απειλείται με πλήρη αφανισμό λόγω αυτής της κυβερνητικής ολιγωρίας.Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους το Δίκτυο ΚοινΣΕπ Κεντρικής Μακεδονίας (ΔΙΚΚΕΜ) και άλλες συμπράξεις:«…Με ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη διαπιστώσαμε τον αποκλεισμό των ΚοινΣΕπ και των άλλων φορέων ΚΑΛΟ από την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με αριθμό 39162 ΕΞ 2020 που αφορά στην αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων, λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19. Στην απόφαση αυτή ορίζονται συγκεκριμένες νομικές μορφές επιχειρήσεων δηλαδή οι Ο.Ε., Ε.Ε, Ε.Π.Ε. και Ι.Κ.Ε. και εξαιρούνται οι Α.Ε., ενώ αγνοούνται όλες οι μορφές της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, όπως οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, οι Συνεταιρισμοί και οι άλλες νομικές μορφές της ΚΑΛΟ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο ΚΑΛΟ[…]».Από την πλευρά του το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, σε κείμενο παρέμβασής του («Κοινωνική Οικονομία στην Ελλάδα: Συγκλίσεις και Αποκλίσεις με την ΕΕ») αναφέρει ότι:«Αυτήν την περίοδο, της νέας κρίσης που δημιούργησε ο κορονοϊός, η κοινωνική οικονομία με τους φορείς της μπορεί, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, να συνεισφέρει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και, γενικά, στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Αναμφίβολα, οι αναμενόμενες σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις φέρνουν στο προσκήνιο την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία στην Ελλάδα».

Ωστόσο, η πολιτική απαξίωσης και υποβάθμισης των Κοινωνικών και Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων είχε ήδη αρχίσει να διαφαίνεται από τον Δεκέμβριο του 2019. Τότε, η Υπουργός Πολιτισμού είχε ζητήσει τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τη δυνατότητα υπαγωγής των ΚοινΣΕπ. σε προγράμματα επιχορηγήσεων που εξασφαλίζονται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού. Το αίτημα γνωμοδότησης, ουσιαστικά, αποτελούσε μεθόδευση της εξαίρεσης των ΚοινΣΕπ, παρά την προφανή αποστολή κοινωνικής ωφέλειας. Η αρνητική γνωμοδότηση, η οποία μάλιστα δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα, δημιούργησε ένα αρνητικό δεδικασμένο για όλες τις ΚοινΣΕπ, εξαίρεσής τους από τα προγράμματα ενισχύσεων.Με βάση την «Έκθεση για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία στην Ελλάδα» (2018), υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εγχειρημάτων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ανέρχεται σε 1.236-1.536. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πλήθος εργαζόμενων εξωθούνται στην ανεργία, χωρίς μάλιστα να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι οι περισσότεροι ανήκουν σε κοινωνικά και οικονομικά ευπαθείς πληθυσμιακά ομάδες.Επειδή, η προστασία της εργασίας και της αξιοπρέπειας είναι υποχρέωση της Πολιτείας, ιδίως μάλιστα όταν αφορά ευάλωτες πληθυσμιακά ομάδες.Επειδή, η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία ενισχύει την παραγωγή και προάγει την κοινωνική ωφέλεια.Επειδή, η σημασία της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας επισημαίνεται συνεχώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανάλογα πρότυπα υιοθετούνται κατά κόρον από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Επειδή, ο αποκλεισμός και η απαξίωσή τους θα πλήξει την κοινωνική οικονομία και εργασία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για τη στήριξη των φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας;

Οι ερωτώντες βουλευτέςΑυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)Φωτίου ΘεανώΑβραμάκης ΕλευθέριοςΑναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)Αποστόλου ΕυάγγελοςΒαρδάκης ΣωκράτηςΒέττα ΚαλλιόπηΓιαννούλης ΧρήστοςΓκιόλας ΙωάννηςΔρίτσας ΘοδωρήςΖαχαριάδης ΚωνσταντίνοςΖεϊμπέκ ΧουσεΐνΖουράρις ΚωνσταντίνοςΗγουμενίδης ΝικόλαοςΘραψανιώτης ΕμμανουήλΚαλαματιανός ΔυονύσηςΚαρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)Καφαντάρη ΧαράΛάππας ΣπυρίδωνΜάλαμα ΚυριακήΜαμουλάκης ΧαράλαμποςΜεϊκόπουλος ΑλέξανδροςΜπάρκας ΚωνσταντίνοςΜωραΐτης ΑθανάσιοςΠαπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)Παπαχριστόπουλος ΑθανάσιοςΠέρκα ΘεοπίστηΠούλου Παναγιώτα (Γιώτα)Ραγκούσης ΙωάννηςΣαρακιώτης ΙωάννηςΣκουρλέτης ΠαναγιώτηςΣκουρολιάκος ΠαναγιώτηςΣυρμαλένιος ΝικόλαοςΤελιγιορίδου ΟλυμπίαΤζάκρη ΘεοδώραΤριανταφυλλίδης ΑλέξανδροςΦάμελλος ΣωκράτηςΦίλης ΝίκοςΧατζηγιαννάκης ΜιλτιάδηςΧρηστίδου ΡαλλίαΨυχογιός Γεώργιος

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.