Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη βιωσιμότητα του e-ΕΦΚΑ

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη βιωσιμότητα του e-ΕΦΚΑ

Εξήντα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σχετικά με τη βιωσιμότητα του e-ΕΦΚΑ, αναδεικνύοντας ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης οδηγούν σε απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι: «στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (πρώην ΕΤΕΑΕΠ) που εντάχθηκε στον νέο e-ΕΦΚΑ, εκκρεμούν συντάξεις, με παλαιότερες αιτήσεις, οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί ακόμα. Συνεπώς, το ότι θα χορηγηθούν οι όποιες αυξήσεις εφεξής, δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και επίσπευση έκδοσης των αποφάσεων των επικουρικών, που βρίσκονται σε αναμονή στην οδό Φιλελλήνων(έδρα του πρώην ΕΤΕΑΕΠ).

Σύμφωνα με τις δικές σας εξαγγελίες, δεσμευτήκατε να καταβάλλετε τον Ιούνιο, τις αναδρομικές αυξήσεις, που προβλέπει ο νόμος. Το ΣτΕ προέβλεψε στην απόφασή του, την αναδρομική καταβολή των περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από τις αρχές Οκτωβρίου. Όμως, ήδη, μεταθέσετε την καταβολή των αναδρομικών αυξήσεων για το προσεχές Φθινόπωρο. Διερωτάται, λοιπόν κανείς, ποιος είναι ο λόγος αυτής της αναβολής; Υπάρχει ζήτημα ρευστότητας στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων ή οφείλεται σε καθαρά τεχνικούς λόγους;

Μάλλον ισχύει το πρώτο, αφού είναι ήδη γνωστό, ότι τα έσοδα του νέου φορέα έχουν ήδη καταρρεύσει εξαιτίας της αυξανόμενης ανεργίας και της προσεχούς αυξανόμενης επικράτησης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Τέλος, επισημαίνουμε, ότι εκκρεμεί και η απόφαση του ΣτΕ με την διαδικασία της πιλοτικής δίκης, για τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για το διάστημα από το 2013 έως το 2018, που αν δικαιωθούν το κόστος ανεβαίνει κοντά στα 4 δις.

Επειδή όλα τα ανωτέρω δημιουργούν ένα ιδιαίτερο κλίμα αβεβαιότητας στους συνταξιούχους και στους εργαζόμενους.

Επειδή το τελευταίο διάστημα οι συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες έχουν εκτοξευθεί. Ειδικά στις κύριες συντάξεις, οι εκκρεμείς αιτήσεις έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο και ξεπερνούν τις 198.000, παρά τις διαβεβαιώσεις σας, ότι από τον Ιούνιο και μετά, οι κύριες συντάξεις θα βγαίνουν σε μια μέρα.

Επειδή ο e-ΕΦΚΑ οφείλει να καταβάλει το επόμενο διάστημα 450 εκατομμύρια ευρώ από τις αναδρομικές αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από 1.10.2019.

Επειδή, όπως διέρρευσε στον φιλοκυβερνητικό τύπο, από τις αρχές του 2021, θα πρέπει να ξεκινήσει η πιθανολογούμενη καταβολή της πρώτης ετήσιας δόσης σε βάθος 5ετίας των 800 εκατομμυρίων κατ΄ έτος, από την εξόφληση στους δικαιούχους των παλαιών αναδρομικών.

Επειδή ο φορέας, θα πρέπει να καλύψει την απώλεια των 300 εκατομμυρίων, που έχει κάθε μήνα, λόγω της αύξησης της ανεργίας και της έκρηξης, της μερικής απασχόλησης.

Επειδή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές(εκκρεμείς συντάξεις) που έχουν σωρευτεί το τελευταίο έτος, δημιουργούν επιπλέον συνταξιοδοτική δαπάνη αρκετών δις ευρώ.

Επειδή τα έσοδα από την τελευταία ρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία μειώνονται συνεχώς, καθώς οι οφειλέτες δεν μπορούν ν΄ ανταποκριθούν στις δόσεις».

Τα ερωτήματα προς τον Γιάννη Βρούτση

  1. Ποια είναι η πορεία των εσόδων του e-ΕΦΚΑ, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο;

  2. Ισχύουν οι πληροφορίες για αύξηση των εκκρεμών συντάξεων κατά 100% σε μόλις 10 μήνες, δηλαδή ότι ανέρχονται κοντά στις 200.000;

  3. Για ποιους λόγους έγινε η μετάθεση πληρωμής των αναδρομικών αυξήσεων που προβλέπει ο ν.4670/2020 για τον Οκτώβριο;

  4. Πότε αναμένεται να πιστωθούν οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις που προβλέπει ο ν.4670/2020;

  1. Πότε αναμένεται να μεταφερθούν στον e-ΕΦΚΑ τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων, που είναι σε αναστολή η σύμβασή τους και τα οποία έχει αναλάβει να τα καταβάλει το κράτος;

  1. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες απώλειες εσόδων των προσεχών μηνών λόγω της αύξησης της ανεργίας και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης;

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

12/09/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Documento Newsletter