Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την πιθανή εξαγορά ποσοστού της ΕΝΙ Gas e Luce από τη ΔΕΠΑ Υποδομών

Δεκατρείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση αλλά και αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος με θέμα την πιθανή εξαγορά του ποσοστού της ΕΝΙ Gas e Luce στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας από τη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι «το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά εν μέσω πανδημίας στην πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, σε αντίθεση με το εθνικό και δημόσιο συμφέρον.Στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης εξετάζεται, όπως προκύπτει και από δημοσιεύματα, και η πώληση ποσοστού 49% της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ), ποσοστού που κατέχει η εταιρία «ΕΝΙ Gas e Luce».

Σε περίπτωση που αυτή η επιλογή προκριθεί από την κυβέρνηση να γίνει πριν από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, προκύπτει η πιθανότητα το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει η ΔΕΠΑ Υποδομών για την απόκτηση του εν λόγω ποσοστού, δηλαδή του 49% από την εταιρία «ΕΝΙ Gas e Luce», να είναι συγκριτικά, κατά πολύ υψηλότερο του τιμήματος αντίστοιχης σχετικής πράξης στο πρόσφατο παρελθόν, άρα να είναι πρόδηλα μη συμφέρουσα για το ελληνικό δημόσιο.

Συγκεκριμένα, το 2018 και πάλι η ΔΕΠΑ Υποδομών εξαγόρασε αντίστοιχο ποσοστό, ήτοι το 49% της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής ) από την «Attiki Gas BV» και άρα υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης και αξιολόγησης του τιμήματος που θα κληθεί να καταβάλει η ΔΕΠΑ Υποδομών».

Παράλληλα τονίζεται ότι κατά την εν λόγω συναλλαγή το 2018 το WACC (Μεσοσταθμικό Κόστος Κεφαλαίου), δηλαδή το ποσοστό απόδοσης, ανερχόταν σε 9,23% ενώ το WACC το 2020 διαμορφώνεται σύμφωνα με τη ΡΑΕ μόλις σε 7,45%. Και για τα έτη 2021 και 2022 το WACC μειώνεται έτι περαιτέρω σε 7,03%. Τα ανωτέρω πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου.

Οι 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

1. Θα προχωρήσει ακόμα και εν μέσω πανδημίας στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών και στην απώλεια ενός κρίσιμου για τη χώρα και την ενεργειακή μετάβαση περιουσιακού στοιχείου της χώρας;

2. Εξετάζουν το ΤΑΙΠΕΔ και η ΔΕΠΑ Υποδομών την εξαγορά του 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ από τη ΔΕΠΑ Υποδομών άμεσα και ποιος οίκος αξιολόγησης ανέλαβε την αξιολόγηση αυτής της εξαγοράς;

3. Γνωρίζουν οι κ.κ. Υπουργοί ότι το ΤΑΙΠΕΔ ως μέτοχος της ΔΕΠΑ Υποδομών προωθεί αυτή την συναλλαγή με την ΕΝΙ; Είναι σε γνώση των κ.κ. Υπουργών ότι η εν λόγω διαπραγμάτευση για εξαγορά του ποσοστού της ΕΝΙ στην ΔΕΠΑ ΘΕΣΣ από την ΔΕΠΑ Υποδομών θα ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο;

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.