Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Χρυσοχοΐδη για τα μέτρα προστασίας των αστυνομικών

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Χρυσοχοΐδη για τα μέτρα προστασίας των αστυνομικών

Ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη απηύθυναν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη και υγειονομική προφύλαξη του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, ιδίως μετά και τους περιορισμούς στην κυκλοφορία.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι «εγείρεται σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις συνθήκες εργασίας τόσο των διοικητικών όσο και των μάχιμων αστυνομικών υπαλλήλων σε όλη την επικράτεια, καθώς όπως αναφέρεται δεν λαμβάνονται μέτρα αποτελεσματικής προφύλαξης της υγείας τους και παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε υλικά και μέσα για την προστασία τους από τον κορονοϊο». 

Ταυτόχρονο, τονίζουν πως οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Χίου, Λέσβου, Σάμου, Νότιας και Βόρειας Δωδεκανήσου σεεξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία τους καταγγέλουν πως η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά είναι θλιβερή και απαράδεκτη … για τη δημόσια υγεία.

Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ. Χρυσοχοΐδη

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Ένα μήνα μετά την 1η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τον κορονοϊό, ποια είναι τα μέτρα στήριξης και υγειονομικής προφύλαξης ανδρών και γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας, ιδίως μετά και τους περιορισμούς στην κυκλοφορία;

Τη στιγμή που η επιδημία του Covid-19 είναι σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα μας, σύσσωμο το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας είναι επί ποδός για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης και τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ιδίως μετά και τους περιορισμούς στην κυκλοφορία. Παρά ταύτα, εγείρεται σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις συνθήκες εργασίας τόσο των διοικητικών όσο και των μάχιμων αστυνομικών υπαλλήλων σε όλη την επικράτεια, καθώς όπως αναφέρεται δεν λαμβάνονται μέτρα αποτελεσματικής προφύλαξης της υγείας τους και παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε υλικά και μέσα για την προστασία τους από τον κορονοϊο.

Συγκεκριμένα, οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Χίου, Λέσβου, Σάμου, Νότιας και Βόρειας Δωδεκανήσου στην από 12.3.2020 εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία τους καταγγέλουν πως «η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά είναι θλιβερή και απαράδεκτη … για τη δημόσια υγεία».

Ομοίως, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών (Ε.ΑΣ.Υ.Α.) στην υπ’ αριθ. πρωτ. 100/12α/13.3.2020 επιστολή διαμαρτυρίας της καταγγέλει πως «αστυνομικοί που υπηρετούν στη Διεύθυνση Μεταγωγών – Δικαστηρίων διατάχθηκαν να πραγματοποιήσουν πολλές μεταγωγές, μεταξύ των οποίων και μία 28 κρατουμένων, οι οποίοι στοιβάχτηκαν σε ένα υπηρεσιακό όχημα τύπου βαν, προκειμένου να μεταφερθούν στα δικαστήρια, την ίδια ώρα που ο αριθμός των συνοδών αστυνομικών ξεπερνούσε τους 10». Επιπλέον, αναφέρουν πως η μη πραγματοποίηση πολλών προγραμματισμένων δικών είχε σαν αποτέλεσμα να συνωστίζονται άσκοπα αστυνομικοί και κρατούμενοι σε χώρο λίγων τετραγωνικών, κατά παράβαση των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.

Περαιτέρω, στην υπ’ αριθ. πρωτ. 100/12γ/15.3.2020 επιστολή της η Ε.ΑΣ.Υ.Α. καταγγέλλει ότι «γυναίκα αστυνομικός με χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα μετέβη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο με συμπτώματα πυρετού και βήχα, απ’ όπου την παρέπεμψαν σε γνωστό νοσοκομείο. Κατά την άφιξή της δεν υπεβλήθη στο τεστ για τον Covid-19 (κορονοϊό), διότι, όπως της ανέφεραν, δεν ήταν ακόμα έντονα τα συμπτώματα, ενώ μέχρι προχθές η συνάδελφος εργαζόταν κανονικά στην Υπηρεσίας της». Προσθέτουν δε, πως «ορισμένοι Διοικητές αρνούνται τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού κάνοντας δική τους κρίση των Διαταγών που εκδίδει το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ενώ αρνούνται ακόμα και τη χορήγηση αδειών σε συναδέλφους με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε συζύγους εγκύων»!

Ακόμη, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας καταγγέλλει ότι ενώ στις 16.3.2020 δόθηκε διαταγή από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για την αναστολή όλων των αδειών του ένστολου προσωπικού, προκειμένου οι αστυνομικοί να βάλουν πλάτη στη διαχείριση της κρίσης, παρά ταύτα έχουν μείνει εντελώς απροστάτευτοι, χωρίς γάντια, μάσκες και αντισηπτικά, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι στον ιό. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει ο Πρόεδρος Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Φυλακών Αλικαρνασσού «αναγκάστηκε να αγοράσει μάσκες ελαιοχρωματιστή για να κάνει χρήση τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του για την παραλαβή μεταγωγής 16 κρατουμένων, ενώ ελάχιστοι ήταν οι σωφρονιστικοί, ένας – δύο, που φόρεσαν κανονική μάσκα, την οποία έφεραν από τα σπίτια τους».

Επειδή οι ακατάλληλες συνθήκες εργασίας και η ανεπάρκεια υγειονομικού εξοπλισμού θέτει την υγεία του ένστολου προσωπικού σε άμεση διακινδύνευση, καθώς έρχεται καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους που πιθανόν να είναι φορείς του ιού.

Επειδή, εκτός από τον αγώνα που δίνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και η Αστυνομία, μεταξύ άλλων, καλείται να δώσει μάχη για την αντιμετώπιση και διαχείριση της κρίσης, ειδικά απο την στιγμή που τα νέα μέτρα της Kυβέρνησης συνεπάγονται συνεχείς ελέγχους απο αστυνομικούς, κάτι που, αν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας, εγκυμονεί κινδύνους τόσο, φυσικά, για τους ίδιους όσο, όμως, και για τους πολίτες με τους οποίους έρχονται σε επαφή.

Επειδή είναι αδιανόητο να μην υποβάλλονται σε εξέταση για τον κορονοϊό οι αστυνομικοί, όπως άλλωστε και όλοι οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με πολυ κόσμο, την στιγμή, μάλιστα, που καλούνται να βγουν στους δρόμους για να ελέγχουν την εφαρμογή των περιορισμών στην κυκλοφορία.

Επειδή ενδεχόμενη διασπορά του ιού στους χώρους εργασίας των αστυνομικών θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για την υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους όσο και για την προστασία της δημόσιας υγείας της χώρας, αφού θα καταστούν οι ίδιοι φορείς μετάδοσης του κορονοϊού.

Επειδή, τέλος, όσοι υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας έχουν αδικαιολόγητα εξαιρεθεί από το επίδομα των εορτών, σε αντίθεση με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι επιπρόσθετο έχει πράξει μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, ώστε να εξασφαλίσει την προστασία της υγείας του ένστολου προσωπικού έναντι των επικίνδυνων συνθηκών υπό τις οποίες εργάζεται;

2. Ποιο ειδικό σχέδιο εκπόνησε και εφάρμοσε στα Σώματα Ασφαλείας, μετά την 1η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επιδημία του κορονοϊού;

3. Με ποιο ειδικό προστατευτικό υγειονομικό εξοπλισμό, με ποια ατομικά μέσα προστασίας έχει εφοδιάσει τις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας;

4. Πώς σκοπεύει να στηρίξει τους αστυνομικούς και τις οικογένειές τους από τη μετάδοση του κορονοϊου;

5. Έχει το Υπουργείο και το Αρχηγείο εικόνα για το αν υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού μέσα στα Σώματα Ασφαλείας;

6. Σκοπεύει να εντάξει τα Σώματα Ασφαλείας στις κατηγορίες δικαιούχων, μέρους ή όλου του έκτακτου επιδόματος αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοιού, όπως εντάχθηκε το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ραγκούσης Γιάννης

Aβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Αναστασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλης

Βέττα Καλλιόπη

Γεροβασίλη Όλγα

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Νατάσα

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανώλης

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Μουζάλας Γιάννης

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραϊτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία Ελίζα

Παπανάτσιου Κατερίνα

Παππάς Νίκος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Ελισάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικος

Χαρίτου Δημήτρης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter