Ερώτηση ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο για τον άμεσο επαναπατρισμό εγκλωβισμένων ναυτεργατών

Ερώτηση  ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο για τον άμεσο επαναπατρισμό εγκλωβισμένων ναυτεργατών

Τον άμεσο επαναπατρισμό των χιλιάδων εγκλωβισμένων ναυτεργατών που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα ζητά με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Η ερώτηση που κατέθεσε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης έχει ως εξής:

«Χιλιάδες ναυτεργάτες στην ποντοπόρο ναυτιλία παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στα πλοία, χωρίς τη δυνατότητα επαναπατρισμού και με απαγόρευση εξόδου στα λιμάνια, παρά το ότι βρίσκονται σε καραντίνα που πλησιάζει τους 6 μήνες, με δραματικές συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Η αντικατάσταση πληρωμάτων όταν θεωρείται «εφικτή» συνοδεύεται από όγκο γραφειοκρατικών διαδικασιών που την καθιστά πρακτικά αδύνατη, ενώ οι ναυτεργάτες στερούνται και την οποιαδήποτε πρόσβαση σε δομές υγείας.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες με τη στήριξη της κυβέρνησης διατηρούν εγκλωβισμένους τους ναυτεργάτες που χωρίς τη θέλησή τους ακολούθησαν τα πλοία ενώ «έβραζε» ο COVID-19, σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και με μηδαμινά μέσα υγειονομικής προστασίας και προφύλαξης για να κερδίζουν οι εφοπλιστές.

Δραματική είναι η κατάσταση και για εκατοντάδες χιλιάδες ναυτεργάτες που παραμένουν άνεργοι και χωρίς καμιά οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση, το κράτος και τους εφοπλιστές, ενώ οι εταιρείες εκμεταλλεύονται πολλούς προσφερόμενους μακροχρόνια ανέργους για να επιβάλουν χαμηλότερα μισθολόγια και να περικόψουν εργατικά δικαιώματα».

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο αίτημα:

— να δοθεί άμεσα τέλος στην ταλαιπωρία των ναυτεργατών και των οικογενειών τους και να επαναπατριστούν όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα με ευθύνη κι έξοδα των ναυτιλιακών εταιρειών, των αρμόδιων ελληνικών αρχών, καθώς και των προγραμμάτων επαναπατρισμού της ΕΕ;

— να εφοδιαστούν τα πλοία με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό προφύλαξης των ναυτεργατών, απολύμανσης των κοινόχρηστων χώρων και τα απαιτούμενα φάρμακα;» κατέληξε στην ερώτησή του ο Κ. Παπαδάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter