Ερώτηση Νικολόπουλου για τις οικογενειακές offshore από το ρεπορτάζ του Documento

Ερώτηση Νικολόπουλου για τις οικογενειακές offshore  από το ρεπορτάζ του Documento

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento, από τον Σεπτέμβριο του 2017, χρησιμοποιήσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος για να στοιχειοθετήσει την ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Νικολόπουλος ζητάει έρευνα από τους οικονομικούς εισαγγελείς για τις “αδελφικές” offshore.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Μπίζνες με οικογένεια και… αδελφική offshore στον Πύργο!

Η αγοραπωλησία μιας έκτασης 4.973,55 τ.μ. στην τουριστική περιοχή της Σκαφιδιάς Ηλείας το 2011, εξ αδιαιρέτου από την offshore εταιρεία Fradica Holdings Limited και τη δικηγόρο Κρινιώ Τσάφα, σύζυγο του περιφερειακού συμβούλου Δυτικής Ελλάδας Μάκη Παρασκευόπουλου όταν εκείνος ήταν δήμαρχος στον Πύργο Ηλείας (2007-14), προκαλεί πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.

Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Documento, η περίεργη αγορά της έκτασης έγινε την ίδια ημέρα. Ο ένας εκ των δύο πωλητών υπήρξε εργολάβος – προμηθευτής του δήμου Πύργου επί θητείας του κ. Παρασκευόπουλου. Στην αγοραπωλησία καταγράφεται στα συμβόλαια κτηματομεσίτης υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία. Ο μηχανικός που γνωμοδοτεί για την αγορά ήταν ο τότε αντιδήμαρχος και υπεύθυνος τεχνικών υπηρεσιών, ενώ εκπρόσωπος της offshore εμφανίζεται κατά τη σύνταξη του σχετικού συμβολαίου ο σημερινός ο γαμπρός του κυρίου Παρασκευόπουλου. Συντάκτης δε του συμβολαίου που αφορούσε την εξωχώρια εταιρεία είναι η συμβολαιογράφος κόρη του κυρίου Παρασκευόπουλου και μετέπειτα σύζυγος του εκπροσώπου της offshore.

Ο προμηθευτής που έγινε πωλητής

Με τα υπ αριθμ. 445 και 446 συμβόλαια που συντάσσουν την ίδια ημέρα, 27 Οκτωβρίου 2011 στο συμβολαιογραφείο Μυρτουντίων Λεχαινών Ηλείας, η οffshore Fradika Holdings Limited που εδρεύει στην Κύπρο και η δικηγόρος κ. Τσαφά αγοράζουν αντίστοιχα εξ αδιαιρέτου μια έκταση 4.973,55 τ.μ. στην περιοχή της Σκαφιδιάς.

Πωλητές της έκτασης είναι ο Μάριος Αναστόπουλος του Αργυρίου, συνταξιούχος, και ο Παναγιώτης Κρεκουκιώτης του Διονυσίου, υπομηχανικός. Ο κ. Κρεκουκιώτης ως εργολάβος είτε από μόνος είτε ως κοινοπραξία με άλλον εργολάβο είχε λάβει για έργα στον δήμο Πύργου από το 2007 έως το 2011, επί δημαρχίας κ. Παρασκευόπουλου, το ποσό των 481.589,50 ευρώ!

Για την αγορά καταβάλλει την ίδια ημέρα η κ. Τσαφά, δικηγόρος και σύζυγος του κ. Παρασκευόπουλου, και η offshore Fradika Holdings Limited το ποσό των 115.000 ευρώ έκαστος. Η προσωρινή αξία του τμήματος εντός του οικισμού κατά την εκτίμηση της ΔΟΥ Πύργου ανέρχεται στο ποσό των 187.411.ευρώ.

Στις συμβάσεις των αγοραπωλησιών μεσολαβεί η κτηματομεσίτης Ολυμπία Βλαχαντώνη, στέλεχος της ΝΔ στην Ηλεία και υποψήφια βουλευτής στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Οικογενειακή υπόθεση

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το υπ’ αριθμ. 445/27.10.2011 συμβόλαιο με αγοραστή την offshore Fradika Holdings Limited. Αυτό συντάσσεται από την κόρη του πρώην δημάρχου Πύργου, συμβολαιογράφο Μαρία Νεφέλη Παρασκευόπουλου του Γερασίμου. Στο συμβόλαιο εκπρόσωπος της εξωχώριας εταιρείας εμφανίζεται ο δικηγόρος Πατρών Βασίλειος Γαλανόπουλος του Κωνσταντίνου, νυν σύζυγος της συμβολαιογράφου και γαμπρός του κυρίουΠαρασκευόπουλου. Ο κ. Γαλανόπουλος, γιος ανώτερου δικαστικού που είχε υπηρετήσει στο Εφετείο Θεσσαλονίκης, είχε χρησιμοποιηθεί σε διάφορες υποθέσεις την περίοδο της δημαρχίας του Πανταζή Χρονόπουλου στη Ζαχάρω.

Το υπ’ αριθμ. 446/27.10.2011 συμβόλαιο με αγοραστή τη δικηγόρο Κρινιώ Τσαφά, σύζυγο του κ. Παρασκευόπουλου, συντάσσεται από τη συμβολαιογράφο Αρχοντούλα Χριστοδουλοπούλου, η οποία, όπως αναφέρει στο έγγραφο, αναπληρώνει σύμφωνα με τα άρθρα 7 και 3 του Ν.2830/2000 «Κώδικας Συμβολαιογράφων» τη συμβολαιογράφο Μυρτουντίων Μαρία Νεφέλη Παρασκευοπούλου λόγω κωλύματος που συντρέχει στο πρόσωπό της να συντάξει το συμβόλαιο, αφού η αγοράστρια είναι σύζυγος του πατέρα της από τον δεύτερο γάμο του, ήτοι συγγενής της πρώτου βαθμού σε ευθεία γραμμή εξ αγχιστείας.

Ενα ακόμη αξιοπερίεργο στοιχείο της αγοραπωλησίας είναι ότι και στα δύο συμβόλαια γνωμοδοτεί για τον χαρακτήρα της περιοχής ο τότε αντιδήμαρχος και προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του κ. Παρασκευόπουλου, πολιτικός μηχανικός Βασίλειος Παναγόπουλος.

Πετρελαιοπηγές και μεταλλεία

Ποια είναι όμως η μυστηριώδης οffshore που αγοράζει εξ αδιαιρέτου την έκταση στη Σκαφιδιά Ηλείας την ίδια ημέρα με τη σύζυγο του πρώην δημάρχου Πύργου; Με βάση τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του το Documento, η Fradika Holdings Limited καταχωρήθηκε στη ΔΟΥ Πύργου στις 31 Αυγούστου 2011 με ημερομηνία έναρξης την ίδια και αντικείμενο εργασιών την αγοραπωλησία ακινήτων. Στο καταστατικό της όμως αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία μπορεί να διεξάγει έρευνες σε ορυχεία… όπως και να αγοράζει, να ενοικιάζει ή να πωλεί μεταλλεία και πετρελαιοπηγές!

Γραμματέας της Fradika Holdings Limited, που συνεστήθη την 1η Αυγούστου 2011 στην Κύπρο, είναι η εταιρεία Cyprosservus Co. Limited. Σύμφωνα με το υπ’ αρ. ΗΕ 291370 πιστοποιητικό του υπουργείου Εμπορίας Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας η Fradika Holdings Limited έχει διεύθυνση: Καραϊσκάκη 13, 3032 Λεμεσός, Κύπρος.

Πρόσωπο-βιτρίνα

Νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας εμφανίζεται στην Ελλάδα ο Γ.Π., κάτοικος Νίκαιας Αττικής. Η έρευνα δείχνει ότι πρόκειται προφανώς για πρόσωπο-βιτρίνα, καθώς η επαγγελματική δραστηριότητα –εμπόριο οικιακών ειδών– δεν συνάδει με τη γενικότερη δραστηριότητα της εξωχώριας εταιρείας.

Ο Γ.Π. φέρεται να έκανε διακοπή της επαγγελματικής του δραστηριότητας στις 6 Δεκεμβρίου 2006. Ομως στις 5.4.2016 κατοχυρώνει ο ίδιος ως αντίκλητος στο υπουργείο Ανάπτυξης Οικονομίας και Τουρισμού το σήμα της εταιρείας Purelab. Πρόκειται για εταιρεία που μέσα από το διαδίκτυο πουλάει κρέμες, σαπούνια και καλλυντικά με γάλα γαϊδούρας. Ενα από τα τηλέφωνα επικοινωνίας της εταιρείας που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα είναι καταχωρημένο στον Γ.Π., δηλαδή τον αντίκλητο της offshore Fradika Holdings Limited.

Η απάντηση Παρασκευόπουλου

Το Documento επικοινώνησε με τον Μάκη Παρασκευόπουλο, ο οποίος υποστήριξε ότι «η αγοραπωλησία έγινε το 2011 και ήταν νομιμότατη. Είναι μια αγορά από τη γυναίκα μου, πετυχημένη δικηγόρο, την οποία κάνει με τον συνάδελφό της τον Γιώργο Οικονόμου, γνωστό δικηγόρο Αθηνών, στην οικογένεια του οποίου ανήκει η offshore» και χαρακτήρισε «ανήθικο» το περιεχόμενο της καταγγελίας.

Επίσης διέψευσε το περιεχόμενο των καταγγελιών για τον κ. Κριεκουκιώτη, ότι δηλαδή έλαβε έργα συνολικής αξίας 481.589,05 ευρώ το διάστημα 2007-11 και υποστήριξε επίσης ότι η προσωπική του περιουσία έχει μειωθεί.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

1ον Η αγοραπωλησία ήταν σύμφωνη με την αντικειμενική αξία που ίσχυε το 2011 στην περιοχή της Σκαφιδιάς Ηλείας;

2ον Οι τόσες συμπτώσεις που αναφέρονται ανωτέρω, ως προς τους χρόνους εκτέλεσης της αγοραπωλησίας, οι πολλές συγγενικές σχέσεις και οι πολιτικές οσμώσεις των εμπλεκομένων, θα τύχουν διερεύνησης, μήπως κάτι πονηρό και σκοτεινό υποκρύπτεται πίσω από αυτές;

3ον Θα διαβιβάσετε τα στοιχεία της εφημερίδας «Documento» στους Οικονομικούς Εισαγγελείς και σε κάθε άλλο αρμόδιο δικαστικό φορέα;

4ον Θα ελέγξετε το «ποιον» της offshore εταιρείας «Fradika Holdings Limited» και αν συνάδουν οι σκοποί της με το «είδος» της αγοραπωλησίας;

5ον Η γνωμοδότηση, για τα δύο συμβόλαια, από τον πολιτικό μηχανικό κ. Βασίλη Παναγόπουλο, είναι έγκυρη;

6ον Λέει αλήθεια ή ψεύδεται ο κ. Μάκης Παρασκευόπουλος, όταν αναφέρεται στον κ. Κριεκουκιώτη και ισχυρίζεται ότι δεν έλαβε έργα συνολικής αξίας 481.589,05 ευρώ, ενόσω ο πρώτος ήταν αντιδήμαρχος (2007-2011) Πύργου;

ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter