Ερώτηση Σκουφά για την ανάγκη θεσμικού πλαισίου για την προστασία της εργασίας λόγω κορονοϊού

Ερώτηση Σκουφά για την ανάγκη θεσμικού πλαισίου για την προστασία της εργασίας λόγω κορονοϊού

Να δημιουργηθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της εργασίας στην περίοδο της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας των μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης και την καταπολέμηση του κορονοϊού, υπογραμμίζει σε ερώτησή της προς τον Υπουργό Εργασίας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα την οποία συνυπογράφουν 37 ακόμη βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μεταξύ άλλων, στην ερώτηση επισημαίνεται η ανάγκη να θεσμοθετηθούν πραγματικά θετικά μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν σημαντικά τους εργαζόμενους που έχασαν τη θέση εργασίας τους.

Αναλυτικά η ερώτηση της κ. Σκούφα:

Την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο συστηματικό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της εργασίας στην περίοδο της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, εξαιτίας των μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης και την καταπολέμηση του κορωνοϊού (COVID-19), επισημαίνουν σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα σε ερώτηση της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα την οποία συνυπογράφουν 37 ακόμη βουλευτές του κόμματος, επισημαίνεται η ανάγκη να θεσμοθετηθούν πραγματικά θετικά μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν σημαντικά τους εργαζόμενους που έχασαν τη θέση εργασίας τους.

➤ Αποσπασματικά και επιλεκτικά τα μέτρα της Κυβέρνησης

«Η Κυβέρνησή σας αποσπασματικά και επιλεκτικά, προσεγγίζει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, ενώ υφίσταται πεδίο δόξης λαμπρό για οριζόντια μέτρα, χωρίς «αστεράκια» και εξαιρέσεις που δημιουργούν διακρίσεις και ανισότητες», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές στην ερώτησή τους και προσθέτουν ότι «μετά τις -κατ’ ομολογία σας- δεκάδες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, που έλαβαν χώρα από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19) μέχρι και την 17.03.2020, επιβλήθηκε το κυβερνητικό μέτρο της απαγόρευσής τους, χωρίς όμως αναδρομική ισχύ για αυτές που έλαβαν χώρα μέχρι την ημερομηνία αυτή».

➤ Εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα: Εν μια νυκτί άνεργοι

Όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα είδαν εν μια νυκτί να μετατρέπονται σε οιονεί ανέργους – επιδοματούχους των 533,33 ευρώ τον μήνα, ένα νέο υποκατώτατο «μισθό», αντί να επιδοτηθεί το μεγαλύτερο μέρος του μισθολογικού κόστους, όπως κάνουν κυβερνήσεις άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της η Κυβέρνηση επέτρεψε στους εργοδότες να δύνανται να επιβάλουν στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που δεν απολύθηκαν, μείωση κατά το ήμισυ της εργασίας τους, με την αντίστοιχη κατά το ήμισυ μείωση των αποδοχών τους, για τους επόμενους 6 μήνες, με τη δυνατότητα το μέτρο αυτό να επιβάλλεται μονομερώς από την επιχείρηση, αδιακρίτως του αν υφίσταται περιορισμός δραστηριοτήτων από την κρίση ή υπάρχει κερδοφορία.

➤ Τα «υποτιθέμενα μέτρα στήριξης» και τα κενά προστασίας των εργαζομένων

Στα «υποτιθέμενα μέτρα «στήριξης», όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της εργασίας που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, δεν περιέχεται μέριμνα για την προστασία των εργαζόμενων που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, καθώς είναι οι πρώτοι που πλήττονται, είτε με τη μη ανανέωση των συμβάσεών τους, είτε με την καταγγελία αυτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι απολύσεις εκατοντάδων εργαζόμενων στο αεροδρόμιο Αττικής «Ελευθέριος Βενιζέλος» που εργάζονται με αλλεπάλληλες, διαρκώς ανανεούμενες μηνιαίες συμβάσεις αεροδρόμιο, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν ότι έχασαν τη δουλειά τους μέσω σύντομων γραπτών μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (SMS). Βεβαίως, η απόλυση δεν ήταν το μοναδικό χαστούκι για αυτήν τη μερίδα εργαζομένων, καθώς ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου δεν προβλέπεται να λάβουν καν το επίδομα των 800 Ευρώ και μένουν ουσιαστικά απροστάτευτοι.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Αν εξετάζει, την αναστολή πληρωμών των πάσης φύσεως οφειλών, δημοσιοοικονομικών, φορολογικών, ασφαλιστικών, τραπεζικών, προστίμων και κάθε είδους ρυθμίσεων των Ελεύθερων Επαγγελματιών – ατομικών επιχειρήσεων – φυσικών προσώπων, το χρονικό επαναπροσδιορισμό τους σε τρείς μήνες μετά το πέρας της πανδημικής κρίσης και την καταβολή των οφειλομένων μετά το πέρας της προτεινόμενης προθεσμίας σε 48 ή και περισσότερες μηνιαίες δόσεις.

2. Αν εξετάζει και με ποιο τρόπο την Ενίσχυση της Κοινωνικής Αλληλεγγύης ιδίως για τους συμπολίτες μας που δεν δικαιούται το επίδομα των 800 Ευρώ και στερούνται άλλων πόρων;

3. Με ποιο τρόπο θα ενισχύσει τους ανέργους που εξέρχονται από καταγγελθείσες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου;

4. Υπό τις παρούσες συνθήκες περιορισμού των μετακινήσεών μας, με ποιο τρόπο ελέγχει το ΣΕΠΕ την τήρηση των κανόνων εργασίας ανά την χώρα;

5. Αν σχεδιάζει ένα νέο συστηματικό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της εργασίας στην περίοδο της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, εξαιτίας των μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης και την καταπολέμηση του κορωνοϊού (COVID-19) ή θα συνεχίσει στην αποσπασματική νομοθέτηση μέτρων που αποδυναμώνουν τη θέση των εργαζομένων, καταφανών αντίθετα προς τη συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση της πολιτείας για την προστασία της εργασίας.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλειος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Δραγασάκης Ιωάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Λάππας Σπυρίδωνας

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter