Ερώτηση στην Βουλή για επιθέσεις λύκων στην Αιτωλοακαρνανία!

Ερώτηση στην Βουλή για επιθέσεις λύκων στην Αιτωλοακαρνανία!

Στην Βουλή έφτασε το θέμα των επιθέσεων λύκων σε κοπάδια στην ορεινή Αιτολωακαρνανία. Για αύξηση των κρουσμάτων στις περιοχές της Τριχωνίδας και της Ναυπακτίας κάνουν λόγο σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος και Μαρία Τριανταφύλλου.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στο κείμενο της ερώτησης τους «η είσοδος του χειμώνα στα ορεινά του νομού Αιτωλοακαρνανίας συνοδεύθηκε και φέτος από αύξηση των κρουσμάτων επιθέσεων λύκων σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και κοπάδια, ιδιαίτερα στην ορεινή Τριχωνίδα και την ορεινή Ναυπακτία. Τα κρούσματα αυτά, που έχουν πυκνώσει τα τελευταία χρόνια, σημαίνουν για τους κτηνοτρόφους σημαντικό οικονομικό πλήγμα, λόγω των απωλειών στο ζωικό κεφάλαιο και το προσδοκώμενο εισόδημά τους, όσο και μια γενικότερη επιδείνωση των όρων της ζωής τους, καθώς συχνά υποχρεώνονται να παραμένουν συνεχώς κοντά στα κοπάδια τους προκειμένου να τα προστατεύσουν. Ας σημειωθεί δε ότι, στις περιοχές αυτές, η κτηνοτροφία αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα και αποκλειστική πηγή εισοδήματος για μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους».

Οι δύο βουλευτές ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να εξετάσει το θέμα των αποζημιώσεων μέσω του ΕΛΓΑ. Επίσης όμως μέτρα για την ενίσχυση της εκτροφής μίας ειδικής ράτσας σκύλων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις των λύκων. Χαρακτηριστικά θέτουν το ερώτημα: «Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να ενισχυθούν τα προγράμματα διατήρησης, εκτροφής και επαναδιάδοσης του ελληνικού ποιμενικού σκύλου, να γίνουν ευρύτερα γνωστά και να αξιοποιηθούν από τους κτηνοτρόφους της ορεινής χώρας, καθώς, πέρα από τμήμα της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, ο ελληνικός ποιμενικός είναι αποδεδειγμένα ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός φύλακας των κοπαδιών αιγοπροβάτων;»​

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter