Έρχεται δεκαπενθήμερο «φωτιά» για την Κυβέρνηση

Έρχεται δεκαπενθήμερο «φωτιά» για την Κυβέρνηση

Κρίσιμο για τις επιδιώξεις της Κυβέρνησης και την πορεία της χώρας είναι το επόμενο δεκαπενθήμερο και μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 11 Μαρτίου.

Γι’ αυτό το Μαξίμου έχει ζητήσει απ’ όλους τους εμπλεκόμενους να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα και οι μεταρρυθμίσεις με αιχμή το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Είναι χαρακτηριστική και η αναφορά του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου, στη συνέντευξή του στο CNBS ότι οι μεταρρυθμίσεις της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης θα είναι έτοιμες έως την 11η Μαρτίου.

Παράλληλα ο ΥΠΟΙΚ έσπευσε, όχι τυχαία, να «διασκεδάσει» τους όποιους φόβους για την έκθεση προόδου της Ελλάδας που ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι δανειστές (θα δοθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη δημοσιότητα) λέγοντας ότι θα είναι θετική.

Από την έκθεση προόδου και κυρίως από το κλείσιμο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης θα εξαρτηθεί η εκταμίευση του ενός περίπου δισ. από τα κέρδη των κεντρικών ευρωπαϊκών τραπεζών (ANFAs και SMPs) από τα ελληνικά ομόλογα και συνεπώς και η έξοδος στις αγορές.

Το 10ετες αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε επίπεδα κάτω και από εκείνα του 2006 και στο βαθμό που το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας «καταπολεμήσει» τις παθογένειες του Νόμου Κατσέλη – Σταθάκη και κυρίως τις καθυστερήσεις στα πρωτοδικεία και επιλύσει έως ένα βαθμό το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, είναι προφανές ότι θα «απογειώσει» τα νούμερα της οικονομίας.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών είναι περίπλοκο και δεν εξαντλείται στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια. Το μεγαλύτερο μέρος άλλωστε των κόκκινων δανείων είναι επιχειρηματικά με τους δανειολήπτες αυτούς να μη δείχνουν καμία διάθεση να σπεύσουν στα γκισέ των τραπεζών. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter