Έρχεται έκρηξη απλήρωτων λογαριασμών και διακοπών ηλεκτροδότησης

Έρχεται έκρηξη απλήρωτων λογαριασμών και διακοπών ηλεκτροδότησης

Στη «καλή διάθεση» των εταιρειών θα αφήσει η κυβέρνηση τα νοικοκυριά που δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς τους
Μία από τις συνέπειες του μνημονίου υπήρξε η συσσώρευση χιλιάδων απλήρωτων λογαριασμών των καταναλωτών στη ΔΕΗ και τα σπίτια με κομμένο ρεύμα.
Σήμερα δεν έχουμε μνημόνιο, αλλά έχουμε την υψηλότερη τιμή της Ευρώπης στην ενέργεια και μια κυβέρνηση που αποφεύγει συστηματικά να λάβει μέτρα για να τιθασεύσει τις τιμές, για το λόγο αυτό τα φέσια των καταναλωτών, όχι μόνο προς τη ΔΕΗ αλλά προς όλες τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, αναμένεται να πολλαπλασιαστούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Αυτό θα συμβεί με μαθηματική ακρίβεια επειδή το Νοέμβριο η χονδρική τιμή της ενέργειας «ξέφυγε» περαιτέρω με αύξηση κατά 15% σε σχέση με τον Οκτώβριο, φτάνοντας τα 229 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ κατά τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου δείχνει να κινείται στη ζώνη των 217-230 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που βεβαίως σε καμία περίπτωση δε σηματοδοτεί τάση αποκλιμάκωσης των τιμών.

Ποια νοικοκυριά θα λάβουν πολύ φουσκωμένους λογαριασμούς

Οι τεράστιες αυξήσεις αυτές των τιμών στη ελληνική χονδρική, που όπως πολλές φορές έχουν επισημάνει ειδικοί υποκρύπτουν σοβαρές στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς, αναμένεται να μετριαστούν εν μέρει από τις κρατικές επιδοτήσεις των 39 ευρώ το μήνα ανά λογαριασμό για τα νοικοκυριά που θα έχουν κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες τις οποίες έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Θα πρέπει όμως να πληρωθούν στο σύνολό τους από τα πολυμελή νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση και θα ξεπεράσουν αυτά τα επίπεδα κατανάλωσης για το ποσό της κατανάλωσης που ξεπερνά τις 300 κιλοβατώρες. Τα νοικοκυριά αυτά αναμένεται να λάβουν πολύ φουσκωμένους λογαριασμούς που δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν.

Τα μέτρα της εργαλειοθήκης της Κομισιόν

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των συσσωρευμένων οφειλών και του κινδύνου διακοπής των ηλεκτροδοτήσεων όμως η κυβέρνηση δεν έχει εξαγγείλει κανένα μέτρο – μολονότι στην εργαλειοθήκη των προτάσεων της Κομισιόν για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης περιλαμβάνονταν η αναστολή πληρωμής των φουσκωμένων λογαριασμών και η ρύθμισή τους σε δόσεις καθώς και οι επανασυνδέσεις για ευάλωτους καταναλωτές που τους κόπηκε το ρεύμα, με κρατική μέριμνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις αυτές είχαν κατατεθεί από την Κομισιόν στα τέλη Οκτωβρίου, με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη να βγαίνει τότε και να δηλώνει ενθουσιώδης υποστηρικτής τους. Από την επόμενη μέρα μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και ο Υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας είχαν προαναγγείλει την άμεση θεσμοθέτησή τους, ανακοινώνοντας, μεταξύ των άλλων τη δημιουργία ενός ειδικού τετραψήφιου λογαριασμού για ευάλωτους καταναλωτές που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς και τους κόπηκε το ρεύμα, προκειμένου να ζητούν επανασύνδεση και να την παίρνουν με κρατική επιδότηση.

Πήραν πίσω τις εξαγγελίες

Από τότε όμως έχει περάσει σχεδόν ενάμισι μήνας και όχι μόνον δεν υπάρχει καμιά εξαγγελία από την κυβέρνηση επί των δύο αυτών μέτρων, αλλά αντίθετα, είχαμε την περασμένη εβδομάδα έκκληση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου προς τους προμηθευτές να προχωρήσουν σε εξατομικευμένους διακανονισμούς των οφειλών για να μην υπάρξει ένα νέο κύμα ληξιπρόθεσμων λογαριασμών ρεύματος. Δίνοντας βεβαίως το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει υα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην «καλή διάθεση» των εταιριών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter