Έρχεται η ώρα της λογοδοσίας για τις μίζες γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία

Έρχεται η ώρα της λογοδοσίας για τις μίζες γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία

Στα τέλη Μαΐου θα ξεκινήσει η επί της ουσίας ακροαματική διαδικασία για το μεγάλο σκάνδαλο της υπερκοστολόγησης ορθοπεδικών ειδών, από το οποίο η ζημιά του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται στο ποσόν των 11.593.452,80!

Η δίκη για το αποκαλούμενο “σκάνδαλο της De Puy” εκφωνήθηκε και διακόπηκε για τις 26 Μαϊου ,καθώς κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας δηλώθηκαν οι παραστάσεις πολιτικής αγωγής από τους νομικούς παραστάτες του ελληνικού Δημοσίου και των 114 νοσοκομείων που φέρονται να ζημιώθηκαν από το σκάνδαλο υπερκοστολόγησης ορθοπεδικών ειδών.

Η διακοπή της συνεδρίασης ήταν μονόδρομος για το δικαστήριο, προκειμένου οι επόμενες δικάσιμες να πραγματοποιηθούν στην μεγαλύτερη αίθουσα που διαθέτει το Εφετείο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων , λόγω του μεγάλου όγκου παραγόντων της δίκης.

Για την υπόθεση δικάζονται 24 άτομα , μεταξύ των οποίων είναι στελέχη της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson&Johnson, του ελληνικού παραρτήματος της «DEPUY HELLAS Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Ιατρικών Ειδών», επιχειρηματίες, γιατροί και στελέχη μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων.

Όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, από το 2000 μέχρι και το 2006, η εταιρία φέρεται να δωροδόκησε γιατρούς σε 114 δημόσια νοσοκομεία και θεραπευτήρια, με μεγάλα χρηματικά ποσά αλλά και άλλες πολυτελείς παροχές για να χρησιμοποιούν τα ορθοπεδικά είδη της τα οποία πωλούνταν υπερκοστολογημένα κατά 35%.

Από την “κακουργηματική” αυτή υπερκοστολόγηση οι γιατροί εισέπρατταν- σύμφωνα με την κατηγορία που αποδίδεται- ένα ποσοστό της τάξεως του 20%.

Συνολικά, η ζημία για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται -από τις μέχρι σήμερα έρευνες της Δικαιοσύνης- στο ποσόν των 11.593.452,80 ευρώ, το οποίο προκύπτει από τη διαφορά της εμπορικής αξίας των υλικών και του ποσού που τελικά χρεώθηκε το ελληνικό Δημόσιο.

Χαρακτηριστική της συμπεριφοράς εμπλεκόμενων γιατρών , όπως αυτή αναδείχτηκε στο πλαίσιο των ανακρίσεων από ανακριτές διαφθοράς, είναι η περίπτωση …θεράποντος του Ιπποκράτη ο οποίος εκτός από τις ‘’αμοιβές’’ του σε ζεστό “μαύρο” χρήμα φέρεται να πήρε και παροχές σε είδος όπως εισιτήρια για συνέδριο στο Ελσίνκι, αεροπορικά εισιτήρια για Αβάνα, εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη ύψους, αεροπορικά εισιτήρια για Σικάγο και διαμονή σε μονόκλινο δωμάτιο!

Μόλις μάλιστα λίγες εβδομάδες πριν την εκφώνηση της μεγάλης δίκης για το σκάνδαλο της DEPUY ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, τρεις πανεπιστημιακοί γιατροί καταδικάστηκαν σε ποινές πολυετούς κάθειρξης από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης καταδίκασε τους τρεις πανεπιστημιακούς γιατρούς σε ποινές πολυετούς κάθειρξης από 11 έως 14 χρόνια, αλλά με αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση τους, για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με παραπεμπτικό βούλευμα που τους παρέπεμψε στο εδώλιο για τα κακουργηματικής φύσης αδικήματα , η ζημιά που προκλήθηκε στα τοπικά νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Παπανικολάου» και «Γεννηματάς» κατά την περίοδο 2000-2006 ξεπερνάει τα 2.000.000 ευρώ ενώ οι κατηγορούμενοι φέρονται να επωφελήθηκαν με 1.500.000 ευρώ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter