Έρχεται καθίζηση της πραγματικής οικονομίας

Έρχεται καθίζηση της πραγματικής οικονομίας

ΑΡΝΗΤΙΚΉ ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΆΝΩ ΤΟΥ 3%

Εκτίμηση για ύφεση στην ευρωζώνη της τάξης του 1,5%-2% για το 2020 έκανε σήμερα ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας χωρίς να μιλήσει για το τι φέρνει για την ελληνική οικονομία το σκηνικό τρόμου από την πανδημία. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ύφεση άνω του 3% αν λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι ήδη η ελληνική οικονομία είχε …σκοντάψει πριν την υιοθέτηση των μέτρων υγειονομικών αποκλεισμού.

Καθίσταται σαφές ακόμη και από τη χθεσινή ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το πρώτο δίμηνο του 2020… Σύμφωνα λοιπόν με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.115 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 814 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020.

Αν λοιπόν συνυπολογιστεί σ’ αυτή την πορεία:

-το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα του Λιανεμπορίου, της ατμομηχανής δηλαδή της πραγματικής οικονομίας της Ελλάδας, έχει στην πραγματικότητα σιγήσει (αφού από αύριο Τετάρτη 18 Μαρτίου) δεν θα λειτουργεί σημαντικό τμήμα της αγοράς.

-τα προβλήματα στον τουρισμό και την Ναυτιλία τους σημαντικότερους δηλαδή τροφοδότες της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας,

-Τα έσοδα του Δημοσίου τόσο λόγω της αναστολής καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων

-Την ραγδαία πτώση των κρατικών εσόδων από φόρους ειδικής κατανάλωσης και ΦΠΑ

Τότε μιλάμε για καθίζηση της πραγματικής οικονομίας σε πρωτόγνωρα επίπεδα τέτοια που δεν έχουμε αντιμετωπίσει ούτε το 2015 (με την επιβολή των capital control) ούτε το 2010 με την εισδοχή της χώρας στη μνημονιακή εποχή… 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter