Έρχεται μείωση 20% σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και σε συντάξεις

Έρχεται μείωση 20% σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και σε συντάξεις

Ηδη οι υπουργοί της κυβέρνησης καλλιεργούν το κλίμα εν μέσω τηλεοπτικών εκπομπών… Χωρίς να επιβεβαιώνουν, δεν διαψεύδουν ότι έρχεται μείωση σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεις.

Μάλιστα η σχετική φημολογία πασπαλίστηκε την 1 Απριλίου (και δεν ήταν πρωταπριλιάτικο ψέμα) από την είδηση ότι η κυβέρνηση εξάντλησε τα δημοσιονομικά περιθώρια και ως εκ τούτου μπορεί να προστατεύσει την πραγματική οικονομία μέχρι τον Μάιο…

Θα ισχύσει από το Μάιο;

Κάτω από αυτά τα δεδομένα το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει σε ένα σενάριο χρηματοδότησης της κρίσης μέσα από τη μείωση μισθών του δημόσιου τομέα και συντάξιμων αποδοχών. Αυτή η μείωση έχει κλειδώσει, σύμφωνα με πληροφορίες και θα είναι περίπου 20%. Αναμένεται δε να ισχύσει, σύμφωνα με τη σχετική πληροφόρηση, από τις συντάξεις και τους μισθούς του Μαϊου. 

Άγνωστο το διάστημα που θα ισχύσει

Ακόμη δεν υφίσταται πληροφόρηση, αφού δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση, ποιο θα είναι το χρονικό διάστημα της περικοπής (αν δηλαδή θα διαρκέσει για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού) ή θα επεκταθεί για μακρύτερο χρονικό διάστημα. Πάντως οι περισσότερες εισηγήσεις που λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάνουν λόγο για ισχύ της περικοπής μισθών δημόσιου τομέα και συντάξεων μέχρι το τέλος του 2020. Επίσης δεν έχει αποφασισθεί αν θα υπάρξει οριζόντια περικοπή της τάξης του 20% ή ποσοστιαία περικοπή ανάλογα το ύψος των μισθών και των συντάξιμων αποδοχών.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτή είναι η κατεύθυνση που λαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών και ακόμη δεν έχει κλειδώσει η σχετική απόφαση της Κυβέρνησης για περικοπές. Τούτο θα εξαρτηθεί από το αν θα υπάρξει και σε ποιο βαθμό χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του COVID-19 από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πάντως αυτή τη στιγμή οι περικοπές κατά 20% αποτελούν το πιθανότερο σενάριο για την αντιμετώπιση της επερχόμενης κοινωνικής κρίσης. 

Ετσι τις επόμενες μέρες θα ενταθούν τόσο οι διαρροές αυτές (ώστε να μετρηθούν οι αντιδράσεις) και να προετοιμαστούν άπαντες γι’ αυτό το ενδεχόμενο όσο και το «δηλητήριο» του κοινωνικού αυτοματισμού κατά των συνταξιούχων αλλά και των δημοσίων υπαλλήλων. 

Δείτε στο σημείο 2 ώρες και 43′ τον ΥΠΕΣ Τάκη Θεοδωρικάκο να αφήνει ανοιχτό το θέμα των μειώσεων των μισθών των Δημοσίων Υπαλλήλων και των Συνταξιούχων:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter