Έρχεται μείωση των επιδομάτων ανεργίας για τους χαμηλόμισθους

Έρχεται μείωση των επιδομάτων ανεργίας για τους χαμηλόμισθους

Tη δραστική μείωση του επιδόματος ανεργίας για την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και την αύξησή του για λίγους υψηλόμισθους ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, εφαρμόζοντας τις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη.

Όπως ανακοίνωσε ο νέος Υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, πρόθεσή του είναι να αλλάξει ριζικά το πλαίσιο καταβολής του επιδόματος ανεργίας: «Θα αναθεωρηθεί ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το επίδομα ανεργίας, θα αναθεωρηθεί γενικότερα ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον ΟΑΕΔ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Με το ισχύον καθεστώς, το επίδομα ανεργίας είναι σταθερό και ίδιο για όλους τους εργαζόμενους που μένουν άνεργοι, καθώς υπολογίζεται στο 55% του ηµεροµισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, πολλαπλασιαζόμενο επί 25 και έχει ως βάση τα 400 ευρώ, που προσαυξάνονται κατά 10% για κάθε προστατευόµενο µέλος. Σε ότι αφορά τους όρους χορήγησής του, δίνεται για 12 μήνες για όσους έχουν εργαστεί για διάστημα τουλάχιστον 250 ημερών κατά το τελευταίο 14μηνο, αφαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών και για μικρότερο χρονικό διάστημα, από 5 έως 10 μήνες, για όσους έχουν εργαστεί από 125 έως και 249 μέρες.

Οι αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εφαρμογής των προτάσεων της επιτροπής Πισσαρίδη, περιλαμβάνουν τη σύνδεση του ύψους του επιδόματος ανεργίας με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου, αλλαγές στους χρόνους καταβολής του και τη σύνδεσή του με τα προγράμματα κατάρτισης.

Συγκεκριμένα, η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη έχει προτείνει για την αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας:

– Να μην συνδέεται με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου και να ορίζεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα τρία έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ. Αυτό στην πράξη οδηγεί στη μείωση του επιδόματος ανεργίας για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων που έχουν μισθούς έως 720 ευρώ (π.χ. για έναν εργαζόμενο με το βασικό μισθό των 650 ευρώ, το επίδομα ανεργίας θα γίνει 357 ευρώ το μήνα) και στην αύξησή του για τους εργαζόμενους με μισθό άνω των 720 ευρώ. Για παράδειγμα, ένας αμειβόμενος με 1000 ευρώ θα παίρνει επίδομα ανεργίας 550 ευρώ το μήνα.

– Η διάρκεια του νέου μεταβλητού επιδόματος να είναι 6 μήνες αντί για 12, υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος θα δείχνει ότι αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.

– Αν ο άνεργος μετά τους 6 μήνες δεν έχει βρει δουλειά, να παίρνει το σημερινό επίδομα ανεργίας (δηλαδή το 55% του ηµεροµισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, πολλαπλασιαζόμενο επί 25, που μας κάνουν 400 ευρώ στο σύνολο) για άλλους 6 μήνες. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter