Ερχεται πρωτάθλημα τριών ταχυτήτων – Τι αλλάζει στα πλέι οφ, ευρωπαϊκά εισιτήρια και στα πλέι άουτ

Ερχεται πρωτάθλημα τριών ταχυτήτων – Τι αλλάζει στα πλέι οφ, ευρωπαϊκά εισιτήρια και στα πλέι άουτ

Αλλαγές στα πλέι οφ για πρωταθλητή και ευρωπαϊκά εισιτήρια, αλλά και στα πλέι άουτ

Η επόμενη ποδοσφαιρική σεζόν θα ξεκινήσει με νέο πρόεδρο στην ΕΠΟ, νέο αρχιδιαιτητή στην ΚΕΔ και πιθανότατα νέο τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Στη Σούπερ Λίγκα 1 έχει κερδίσει έδαφος η πρόταση για αλλαγές στη διαδικασία διεκδίκησης του τίτλου, των ευρωπαϊκών εισιτηρίων και της παραμονής στην κατηγορία. Κι αυτό στην κατεύθυνση να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα και να ελαχιστοποιηθούν τα αδιάφορα παιχνίδια.

Ο επόμενος πρόεδρος της ΕΠΟ Μάκης Γκαγκάτσης όταν ήταν CEO της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχε προτείνει στον συνεταιρισμό να γίνονται πλέι οφ από την 1η έως την 4η θέση για την ανάδειξη του πρωταθλητή και από την 5η έως την 8η θέση για τη μία θέση στην Ευρώπη, καθώς και πλέι άουτ από την 9η έως τη 14η θέση για την παραμονή. Με τη συγκεκριμένη πρόταση συμφωνούν τόσο ο πρόεδρος της λίγκας Μηνάς Λυσάνδρου όσο και οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, οπότε εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα πάρει σάρκα και οστά.

Οπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση στη Σούπερ Λίγκα 1 ως προς την ποιότητα των ρόστερ των ομάδων, οι Big 4 θα διεκδικήσουν τον τίτλο και την επόμενη σεζόν. Ο 5ος της ΣΛ1 Αρης δύσκολα θα μπορέσει να σπάσει την τετράδα και το πρωτάθλημα θα είναι και πάλι υπόθεση των τεσσάρων μεγάλων.

Γκρίνια

Το σχέδιο Γκαγκάτση είχε απασχολήσει τις ΠΑΕ της λίγκας όταν ξεκίνησαν οι περσινοί αγώνες κατάταξης, καθώς υπήρχαν γκρίνια και ψίθυροι για τη συμμετοχή του Αρη και της Λαμίας που συμπλήρωσαν την εξάδα. Δεν μπορούσε πάντως να γίνει κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που τερμάτισαν στην πρώτη εξάδα της βαθμολογίας στην κανονική διάρκεια της διοργάνωσης. Κατά την τέλεση των πλέι οφ ο Αρης αναδείχθηκε και σε ρυθμιστή, καθώς νίκησε στη Λεωφόρο τον Παναθηναϊκό και τον έθεσε εκτός τροχιάς τίτλου. Επιπλέον, λίγο έλειψε να στερήσει το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ. Ο «δικέφαλος» το κατέκτησε κυριολεκτικά στην τελευταία φάση του ντέρμπι με τον Αρη, όταν ο Ανσαριφάρντ αστόχησε από κοντά με κεφαλιά και δεν κατάφερε να ισοφαρίσει τον ΠΑΟΚ σε 2-2.

Ωστόσο, με τη συμμετοχή έξι ομάδων στα πλέι οφ είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν και αδιάφορα παιχνίδια, όπως για παράδειγμα πέρυσι αυτά του Αρη με τη Λαμία. Αντίθετα, με τη συμμετοχή τεσσάρων ομάδων στα πλέι οφ κυριολεκτικά δεν θα υπάρχει ούτε ένα αδιάφορο παιχνίδι. Οι Big 4 ακόμη κι αν δεν χτυπούν τον τίτλο, διεκδικούν τη νίκη για λόγους γοήτρου. Ο Ολυμπιακός την περίοδο 2022-23 στέρησε τον τίτλο από τον Παναθηναϊκό και πέρυσι από την ΑΕΚ με τις νίκες που πέτυχε σε βάρος τους στο Φάληρο.

Κίνητρο

Από την περίοδο 2025-26 το ελληνικό ποδόσφαιρο θα εκπροσωπείται από πέντε ομάδες στις διοργανώσεις της UEFA, οπότε θα υπάρχει ισχυρό κίνητρο για την κατάκτηση της 5ης θέσης. Για τον λόγο αυτό προτείνεται να δημιουργηθεί ένα μίνι πρωτάθλημα για τις θέσεις 5-8. Στην περίπτωση που η χώρα μας έχει τέσσερα ευρωπαϊκά εισιτήρια, αναμένεται να δίνεται μπόνους 500.000 ευρώ στην ομάδα που θα καταλάβει την 5η θέση μετά τη διεξαγωγή και των αγώνων κατάταξης. Το οικονομικό κίνητρο θα είναι μεγάλο και γι’ αυτό θα έχουν ενδιαφέρουν και τα πλέι οφ για τις θέσεις 5-8.

Τέλος, και στα πλέι άουτ μεταξύ των ομάδων που τερματίζουν από την 9η έως τη 14η θέση το ενδιαφέρον θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο σε ό,τι αφορά τη μάχη της σωτηρίας. Τη σεζόν που μας πέρασε ο 7ος Αστέρας Τρίπολης είχε 12 βαθμούς διαφορά από τον 13ο Βόλο και 13 από τον 14ο ΠΑΣ Γιάννινα, οπότε στην ουσία ήταν αδιάφορος.

Διαβάστε επίσης: Euro 2024: Οσο ζει ελπίζει η Σκωτία, 1-1 με την Ελβετία (Video)

Aπόστολος Λύτρας: Στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών – Αντιμέτωπος με προφυλάκιση

Σκάνδαλο μεγατόνων: Σε ρόλο εισαγγελέα η… ΤτΕ – Νέα ασπίδα προστασίας στους τραπεζίτες των «θαλασσοδανείων»

Ανεβάζει τα αντιπολιτευτικά ντεσιμπέλ ο ΣΥΡΙΖΑ – Στήνει στον τοίχο τη ΝΔ με αλλεπάλληλες φιλολαϊκές προτάσεις νόμου

Χάρης Δούκας: Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα – Εχει αποφασίσει να έχει ηγετικό ρόλο σε ΠΑΣΟΚ και Κεντροαριστερά

Τέλος το προκλητικό ακαταδίωκτο των τραπεζιτών – Πώς η κυβέρνηση το επαναφέρει βάζοντας σε ρόλο Εισαγγελέα την ΤτΕ

Ολες οι «φυλές» του ΠΑΣΟΚ ζητούν εκλογές για νέα ηγεσία – Το «δρομολόγιο» προς τις κάλπες στα χέρια Ανδρουλάκη

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter