Ερχεται ψαλίδι σε 545.000 συντάξεις

Ερχεται ψαλίδι σε 545.000 συντάξεις

Η αλληλεγγύη των γενεών χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση ως επικοινωνιακό όχημα

Στην κλίνη του Προκρούστη για περικοπή αναμένεται να πάνε 550.000 συντάξεις δικαιούχων που συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα. Ουσιαστικά με βάση τις… συμβουλές που δέχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ενόψει του επερχόμενου νέου μνημονίου όσοι συνταξιούχοι είναι κάτω των 55 ετών θα βρεθούν αντιμέτωποι με την περικοπή της σύνταξής τους για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Για τα «γεράκια» των νεοφιλελεύθερων πρακτικών είναι δυνατόν ο κύκλος των θιγομένων να συμπεριλάβει όλους όσοι βρίσκονται κάτω από την ηλικία των 67 ετών. Οχημα αυτού του νέου… τσεκουρώματος στις συντάξεις θα είναι η «προσωπική διαφορά». Επικοινωνιακό όπλο δεν θα είναι άλλο από τον κοινωνικό αυτοματισμό εναντίον όσων δήθεν ευεργετήθηκαν από τις συνταξιοδοτικές διατάξεις και κατάφεραν να συνταξιοδοτηθούν. Μάλιστα αναμένεται να προταχθεί επικοινωνιακά ο δήθεν κίνδυνος για την αλληλεγγύη των γενεών η οποία βάλλεται από τους δήθεν προνομιούχους.

Το ποιοι θα βρεθούν στο στόχαστρο αναφέρεται επακριβώς στην έκθεση του πληροφοριακού προγράμματος Ηλιος για τον Μάιο 2020 η οποία καταγράφει τις συντάξεις.

Σύμφωνα λοιπόν με τη συγκεκριμένη έκθεση, 545.659 συνταξιούχοι είναι ηλικίας μέχρι 65 ετών, χαρακτηριστικό δε είναι ότι, εξαιρουμένης της κατηγορίας 61-65 ετών, όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες συνταξιούχων λαμβάνουν ως μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις λιγότερα από 1.000 ευρώ. Ωστόσο και στην κατηγορία 61-65 το εισόδημά της ξεπερνά τα 1.000 ευρώ μόλις για 17,79 ευρώ (βλέπε πίνακα).

Σε σχέση με την ηλικία προκύπτει ότι το 28,5% των συνταξιούχων είναι ηλικίας άνω των 81 ετών, το 33,5% βρίσκεται στις ηλικίες μεταξύ 71 και 80 ετών, το 34,6% είναι μεταξύ 51 και 70 ετών, ενώ μόλις το 1,2% είναι συνταξιούχοι ηλικίας μικρότερης των 25 ετών. Συνταξιούχοι ηλικίας μεταξύ 61 και 70 ετών λαμβάνουν τις υψηλότερες συντάξεις.

Τον όρο προσωπική διαφορά εισήγαγε ο περιβόητος νόμος Κατρούγκαλου το 2016. Ακριβώς επειδή όριζε πολύ χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και υπό το ευφυολόγημα των ενιαίων κανόνων, εκείνος ο νόμος όριζε ότι όσες συντάξεις είχαν απονεμηθεί πριν από τις 13-5-2016 θα επανυπολογιστούν με το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς (που κατακρήμνιζε τις συντάξιμες αποδοχές), αλλά το υπολειπόμενο ποσό μέχρι (αρχικά) τις 31-12-2018 θα δινόταν ως προσωπική διαφορά. Με κατοπινή διαπραγμάτευση (το 2017) η προσωπική διαφορά παρέμεινε και μετά την 1η-1-2019 (απλώς περικόπηκε σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και 18%).

Με τον νόμο Βρούτση (4670/20) παρέμεινε ως όρος η προσωπική διαφορά, που πλέον ορίζεται ως η διαφορά στα ποσοστά αναπλήρωσης μεταξύ του νόμου Κατρούγκαλου (4387/16) και του νόμου Βρούτση.

Με βάση λοιπόν τις νέες διατάξεις θα ξαναγίνει επανυπολογισμός των συντάξεων (προβλέπεται αύξηση σύνταξης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη εργασία). Υποτίθεται ότι εντός του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επανυπολογισμού και οι συνταξιούχοι στις σχετικές μερίδες του eΕΦΚΑ θα μπορούν να δουν ποια είναι η προσωπική διαφορά τους και άρα (αν γίνει) θα ξέρουν τι θα τους περικόψουν.

Ωστόσο, όπως ακριβώς έπραξε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία για λόγους πολιτικού κόστους δεν έδινε την προσωπική διαφορά του καθενός, το ίδιο αναμένεται να πράξει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter