Έρχεται τσουνάμι φοροϋποχρεώσεων

Έρχεται τσουνάμι φοροϋποχρεώσεων

Από την 1η Μαΐου ο κατώτατος μισθός αυξάνεται: από τα 663 ευρώ θα ανέλθει στα 713. Το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2,23 ευρώ (από 29,62 σε 31,85 ευρώ). Για να μην μπερδευόμαστε, πρόκειται για μεικτές και όχι για καθαρές αποδοχές.

Άπαντες γνωρίζουμε ότι η ακρίβεια πλήττει το σύνολο της κοινωνίας. Ετσι, αν και πλήττονται, δεν θα πάρουν αύξηση περί τα 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι και περί το 1 εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι. Βέβαια πλήττονται και περίπου 1,4 εκατομμύριο μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που επίσης δεν θα λάβουν (τουλάχιστον άμεσα) αύξηση, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε να μην ισχύσουν οι τριετίες μετά το 2012.

Θηλιά και για επιχειρήσεις

Είναι προφανές ότι 5 εκατομμύρια πολίτες έχουν αναγκαστεί, υπό το βάρος των φουσκωμένων λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, της αύξησης της τιμής των καυσίμων και του εξακοντισμού των τιμών στα βασικά είδη διατροφής, να μειώσουν τις καταναλωτικές τους δαπάνες ώστε να αντεπεξέλθουν στα κυβερνητικά παίγνια υπέρ των καρτέλ.

Αρα μείωση στα έσοδά του έχει και το 1,5 εκατομμύριο των ελεύθερων επαγγελματιών, στους οποίους εμπεριέχονται και οι περίπου 250.000 εργοδότες που θα πρέπει να αυξήσουν το μισθολογικό κόστος της επιχείρησής τους σε περιβάλλον μείωσης του τζίρου και αύξησης των δαπανών (οι επιχειρήσεις πλήττονται ίσως περισσότερο από τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα).

Καταβολή ΕΝΦΙΑ

Την 1η Μαΐου όμως δεν αυξάνονται μόνο οι κατώτατες αποδοχές 800.000 εργαζομένων που δυστυχώς κινούνται στα όρια της επιβίωσης.

Σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον με τις αυξήσεις σε ενέργεια και τρόφιμα που έχουν επιβάλει οι Μητσοτάκης – Χατζηδάκης με τη νέα εποχή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας τα νοικοκυριά θα πρέπει να αρχίσουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Από την 1η Μαΐου αποστέλλονται τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ σε 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι στο επόμενο διάστημα θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 2,23 δισ. ευρώ.

Σε ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες τον Μάιο εκκινεί η καταβολή σε δέκα δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Στη χώρα με την απίστευτη κατά Κυρ. Μητσοτάκη ποιότητα ζωής τα στελέχη της ΑΑΔΕ έχουν ήδη αρχίσει να ενεργοποιούν τις σειρήνες του κινδύνου, θεωρώντας ότι τα νοικοκυριά δεν θα αντέξουν τόσες υποχρεώσεις.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση του βασιλικού κτήματος στο Τατόι, ωστόσο οι υπηρεσίες μιλούν για νέα γενιά «κόκκινων» χρεών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου διμήνου του 2022, όταν ο πόλεμος δεν είχε ακόμη χτυπήσει την πόρτα της Ευρώπης αλλά η ελληνική οικονομία φλεγόταν από την ακρίβεια, ήδη καταγραφόταν αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών κατά 2,5 δισ. ευρώ, έναντι 1,5 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη γονατίσει από την καταπόντιση της αγοραστικής δύναμης της κοινωνίας, 62.000 εξ αυτών καλούνται να πληρώσουν ως ιδιοκτήτες ακινήτων περί τα 500 εκατ. ευρώ σε ΕΝΦΙΑ. Και ο γολγοθάς συνεχίζεται… Από τον ζεστό Ιούλιο που θα λειτουργούν τα κλιματιστικά ξεκινά και η καταβολή του φόρου εισοδήματος. Ολα αυτά δεν θα τα πληροφορηθείτε.

Τα πετσωμένα ΜΜΕ δεν μπορούν να χαλάσουν τον… χυλό της αύξησης των 50 ευρώ στις κατώτατες αποδοχές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter