Έρχεται χειμώνας βαρύς στην απασχόληση στον τουριστικό κλάδο

Έρχεται χειμώνας βαρύς στην απασχόληση στον τουριστικό κλάδο
Φωτό αρχείου από διαμαρτυρία εργαζομένων στον τουρισμό

Βαρύς αναμένεται να είναι ο «φόρος» σε θέσεις απασχόλησης στον τουριστικό κλάδο εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 που πλήττει την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περίπου 40.000 θέσεις απασχόλησης θα χαθούν μέσα στο 2020 μόνο στον ξενοδοχειακό κλάδο του τουριστικού τομέα, εξαιτίας της πανδημίας και της κάθετης πτώσης στον τζίρο των ξενοδοχείων. Αυτές οι θέσεις εργασίας αντιστοιχούν στο 20% περίπου των θέσεων εργασίας που διατηρεί ο ξενοδοχειακός κλάδος. Αν κάνουμε μία αναγωγή στο σύνολο των θέσεων απασχόλησης που υφίστανται στον τουριστικό κλάδο και γνωρίζοντας ότι το 2019 απασχολήθηκαν περί το 1 εκ εργαζόμενοι τότε εύκολα μπορούμε να μιλήσουμε για βόμβα στα θεμέλια της απασχόλησης στην Ελλάδα… Πράγματι αν το 20% απώλεια των θέσεων εργασίας στον επιμέρους κλάδο των ξενοδοχείων αφορά το σύνολο του τουριστικού κλάδου τότε μιλάμε για απώλεια περίπου 200.000 θέσεων εργασίας.

Προς το παρόν αυτό αφορά μόνο σε εκτιμήσεις και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το μέγεθος της απώλειας καθότι ακόμη δεν έχει εκφραστεί ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδος αλλά και την Ευρώπης στο θέμα της στήριξης των επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Η παράπλευρη απώλεια του εποχικού επιδόματος

Όμως ακόμη και αν στηριχθεί η τουριστική βιομηχανία υπάρχει μία ακόμη εστία που μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο πλήγμα στην πραγματική οικονομία το χειμώνα του 2020-2021. Ο λόγος για το εποχικό επίδομα που λαμβάνουν οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο. Με βάση τα ισχύοντα στον ΟΑΕΔ για να λάβει κάποιος το εποχικό επίδομα στον κλάδο τουριστικών και επισιτιστικών επαγγελμάτων θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει 75 τουλάχιστον ημερομίσθια για το 2020. Η συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου θα φέρει ανάλογη απώλεια του συγκεκριμένου επιδόματος για χιλιάδες εποχικούς υπαλλήλους. Ανάλογη βέβαια θα είναι και η πτώση του τζίρου της πραγματικής οικονομίας αφού ολόκληρο το ποσό από το εποχικό επίδομα έχει διακριβωθεί ότι κατευθύνεται από τους επιδοτούμενους ανέργους στην άμεση κατανάλωση. Το επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς εργαζόμενους ανερχόταν πέρυσι στα 508,40 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τον μήνα Δεκέμβριο 2019 (που είναι και ο μήνας που άπαντες οι εποχικοί λαμβάνουν το ειδικό επίδομα αφού έχει κλείσει η τουριστική περίοδος) έλαβαν το σχετικό επίδομα 93.539 άνθρωποι.

Αναλυτικότερα ο ΟΑΕΔ για τους μήνες από Σεπτέμβρίο έως και Δεκέμβριο χορήγησε το επίδομα ανεργίας σε εποχικά απασχολούμενους στην τουριστικά βιομηχανία ως εξής:

-Για το μήνα Σεπτέμβριο σε 1.129 ανθρώπους (ποσοστό 0,78% επί των επιδομάτων ανεργίας)

-Για το μήνα Οκτώβριο σε 9.224 ανθρώπους (ποσοστό 8,77 % επί των επιδομάτων ανεργίας)

-Για το μήνα Νοέμβριο σε 51.013 ανθρώπους (ποσοστό 33,08% επί των επιδομάτων ανεργίας)

-Για το μήνα Δεκέμβριο σε 93.539 ανθρώπους (ποσοστό 44,02% επί των επιδομάτων ανεργίας)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter