Έρχονται αλλαγές σε αυτοκίνητα και οδηγούς: Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Έρχονται αλλαγές σε αυτοκίνητα και οδηγούς: Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως φέρνει αλλαγές τόσο στις υποχρεώσεις των οδηγών κατά την χειμερινή περίοδο όσο και στους μελλοντικούς οδηγούς η οποίοι θα υποχρεούνται να κάνουν και μαθήματα τοποθέτησης και αφαίρεσης αντιολισθητικών αλυσίδων.

Εφεξής υποχρεωτικός καθίσταται ο εφοδιασμός των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα (όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών, εφόσον το όχημα δεν φέρει χιονολάστιχα) όταν επιβάλλονται σχετικοί περιορισμοί κυκλοφορίας από τις αρμόδιες Αρχές, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Η υποχρέωση αφορά σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο κάθε έτους και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλουν.

Σε περίπτωση που οδηγός εντοπιστεί χωρίς αλυσίδες ενώ έχουν επιβληθεί αντίστοιχα μέτρα από τις Αρχές, θα έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμο ύψους 40 ευρώ.

Η νέα υποχρέωση δε θα ισχύσει από το Σάββατο ακόμα και σε περίπτωση χιονόπτωσης και μέτρων καθώς δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

α. Να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές όπου επικρατούν συνθήκες χιονόπτωσης ή παγετού.

β. Να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή χρήση τους και

γ. Να προσαρμόζουν την οδήγησή τους όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών μέσων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες με εγκύκλιό του προς τις Ενώσεις και Ομοσπονδίες των Εκπαιδευτών Οδήγησης ο υφυπουργός Μεταφορών ενημέρωνε ότι οι οδηγοί θα εκπαιδεύονται στο εξής υποχρεωτικά στην τοποθέτηση σε τουλάχιστον δύο κινητήριους τροχούς και στην αφαίρεση αλυσίδων σε οχήματα που δε φέρουν ειδικά ελαστικά, προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε περιπτώσεις κίνησης σε οδό με χιόνια/παγετό, ή εφόσον ειδοποιούνται προς τούτο με ρυθμιστικές πινακίδες (π.χ. Ρ-59) ή από τις αρμόδιες Αρχές. Η εκπαίδευση θα αφορά τόσο την ενημέρωση στο πλαίσιο της θεωρητικής εκπαίδευσης όσο και στον τρόπο τοποθέτησης των αλυσίδων στο πλαίσιο της πρακτικής εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο της πρόβλεψης για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην κανονική κυκλοφορία των οχημάτων κατά τη διάρκεια δυσμενών καιρικών φαινομένων (όπως χιονόπτωση, παγετός), στην εγκύκλιο επισημαινόταν ότι:

Εφεξής, κατά τη διάρκεια της πρακτικής εκπαίδευσης, οι υποψήφιοι οδηγοί και οδηγοί εκπαιδεύονται υποχρεωτικά στον τρόπο τοποθέτησης σε όχημα αντιολισθητικού εξοπλισμού (αλυσίδων ή αναλόγου εξοπλισμού) καθώς και της αφαίρεσής του.

Οι Διευθυντές Σπουδών των Κέντρων Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψηφίων Οδηγών θα πρέπει να εφιστούν την ιδιαίτερη προσοχή στους εκπαιδευτές που παρέχουν θεωρητική εκπαίδευση σε υποψήφιους οδηγούς και οδηγούς για τη δέουσα εμβάθυνση στις ενότητες που αφορούν στην οδήγηση με μειωμένη πρόσφυση, τη χρήση ειδικών ελαστικών, τη χρήση αντιολισθητικού εξοπλισμού (αλυσίδων) κ.ο.κ.

 

Μυστικά & Documento

27/11/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter