Έρχονται δημοτικοί αστυνομικοί σε ρόλο… τοπικού σερίφη

Έρχονται δημοτικοί αστυνομικοί σε ρόλο… τοπικού σερίφη

Αρμοδιότητες …τοπικού σερίφη επιδιώκει να δώσει στην δημοτική αστυνομία η κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Προωθεί αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την υπηρεσία των δημοτικών αστυνομικών, που θα ενισχυθεί με αρμοδιότητες και έμψυχο δυναμικό. Μάλιστα, επιταχύνονται οι διαδικασίες ώστε μέσω νομοσχεδίου να αποτυπωθούν νέες αρμοδιότητες και να αναδιοργανωθεί θεσμικά η Δημοτική Αστυνομία σε όλους τους δήμους της χώρας. Μάλιστα, οι δημοτικοί αστυνομικοί θα αποκτήσουν σημαντικές αρμοδιότητες και επιβολής του νόμου για ζητήματα χαμηλής παραβατικότητας. 

Η κυβέρνηση θέλει να επιφορτίσει με περισσότερα καθήκοντα (και ευθύνες) τους Δήμους, να διαχωρίσει αρμοδιότητές τους απέναντι στην κεντρική διοίκηση αλλά κυρίως να αναπαραγάγει το αφήγημα της αναγκαίας ενίσχυσης του αισθήματος ασφαλείας σε τοπικό επίπεδο, με ένα ακόμα περίπου …αστυνομικό σώμα. Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών που αναλαμβάνει την αναπροσαρμογή των ρυθμίσεων για την Δημοτική Αστυνομία. Προβάλλει μάλιστα ως κρίσιμο στοιχείο την εμπειρία από την πανδημία και την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων κατά των κορονοϊού. Παράλληλα, προς επίρρωσιν της επιχειρηματολογίας προβάλλει ότι η αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας θα ελαφρύνει τον φόρτο από την Ελληνική Αστυνομία, που θα εστιάζει περισσότερο στα θέματα της βαριάς εγκληματικότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Real FM, προανήγγειλε την αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας, ώστε, όπως είπε, να είναι ισχυρή και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης που σχετίζεται με την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και ευρύτερα το πλαίσιο ασφάλειας στις γειτονιές. Οι αλλαγές θα επέλθουν, «μέσα από έναν ταχύρρυθμο διάλογο με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ολόκληρη τη χώρα».

Μάλιστα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι κατά την «πρώτη φάση του κορονοϊού αποδείχτηκε πόσο απαραίτητη και αναγκαία είναι η Δημοτική Αστυνομία. Σήμερα, η πραγματικότητα είναι ότι, δυστυχώς, πολύ λίγοι Δήμοι έχουν επαρκή Αστυνομία. Όλο το βάρος ή το μεγάλο βάρος του ελέγχου των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού πέφτει πάνω στην ΕΛ.ΑΣ. Με αυτό τον τρόπο, η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει καθήκοντα που θα μπορούσε να εκπληρώσει η Δημοτική Αστυνομία. Και η Ελληνική Αστυνομία νομίζω ότι έχει ένα πολύ ευρύτερο πεδίο αρμοδιοτήτων και δράσεων απέναντι στο έγκλημα. Επομένως, θεωρούμε ότι η Δημοτική Αστυνομία είναι αναγκαίο να επανιδρυθεί παντού, να καλύπτει το σύνολο των Δήμων της χώρας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter