Έρχονται εκρηκτικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Έρχονται εκρηκτικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Εκρηκτικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε Αττική, Θεσσαλονίκη και πάρα πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας θα ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του Χρ. Σταϊκούρα.

Οι αυξήσεις αυτές αναμένεται να αυξήσουν δραστικά τον ΕΝΦΙΑ για το μεγαλύτερο μέρος των ιδιοκτήτων ακινήτων και για αυτό το λόγο το Υπουργείο Οικονομικών θα αυξήσει τις δόσεις αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ από 6 που είναι σήμερα σε 10.

Θα πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ επί 16 μήνες

Το αποτέλεσμα θα είναι ωστόσο ότι ειδικά φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταλήξουν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ  επί 16 συνεχόμενους μήνες, καθώς θα ξεκινήσουν να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ του έτους 2021 από τον προσεχή Σεπτέμβριο ως τον Φεβρουάριο του 2022 και τον ΕΝΦΙΑ του 2022 από τον Μάρτιο του 2022 ως τον Δεκέμβριο του ίδιους έτους.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με τις ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα, οι οποίες για πρώτη φορά θα έρθουν να καλύψουν το 98% της χώρας με 13.808 ζώνες, από τις οποίες οι 3.478 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών.

Κατά τον ίδιο, από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Στις 3.478 νέες ζώνες, θα υπάρξει και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση. Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, κατέληξε ο Χρ. Σταϊκούρας, στη μεγάλη πλειοψηφία θα είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που μέχρι φέτος ήταν εκτός προσδιορισμού.

Σοβαρές αυξήσεις σε 7.000 περιοχές

Σε αντίθεση ωστόσο με τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του Χρ. Σταϊκούρα, οι πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι θα υπάρξουν σοβαρές αυξήσεις στις νέες αντικειμενικές –άρα και στον ΕΝΦΙΑ – που θα φτάσουν έως και το 100% σε 7.000 περιοχές, λόγω της μεγάλης διαφοράς μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών που διαπιστώθηκαν σε πολλές περιοχές από τους ιδιώτες εκτιμητές που έδωσαν στοιχεία στο Υπουργείο Οικονομικών, και που μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι 3.500 που εντάσσονται για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, μειώσεις σε άλλες 3.000 περιοχές ενώ σε περίπου 1.000 περιοχές οι αντικειμενικές δεν θα αλλάξουν.

Οι περιοχές που αναμένεται να δουν αύξηση αντικειμενικών αξιών περιλαμβάνουν  γειτονιές του κέντρου της Αθήνας που έχουν ανατιμηθεί λόγω των μισθώσεων Airbnb, πολλές περιοχές στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και βέβαια πολλά νησιά.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter