Έρχονται εξελίξεις στον ΙΦΕΤ

Έρχονται εξελίξεις στον ΙΦΕΤ

Μετά τα όσα σκανδαλώδη αποκάλυψε ο εσωτερικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στον ΙΦΕΤ, μετά τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες των εργαζόμενων τον τελευταίο χρόνο αλλά και τις ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για όσα κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι όσο και για τα ευρήματα που εντόπισε η εσωτερική ελέγκτρια αναμένονται εξελίξεις στον ΙΦΕΤ.

Σύμφωνα με τον εσωτερικό έλεγχο που αφορούσε στην περίοδο Αύγουστο του 2021 έως των Ιανουάριο του 2022 -και έχει προκαλέσει μεγάλο αναβρασμό στον ΙΦΕΤ- προκύπτουν «ευρήματα υψηλού κινδύνου» που αφορούν ακόμα και στην διακινδύνευση Δημόσια Υγείας.

Εν τω μεταξύ αρχές του μήνα ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός και η αναπληρώτρια τομεάρχης Δώρα Αυγέρη κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά για όσα έχουν αποκαλυφθεί σχετικά με τις σκανδαλώδεις διαδικασίες που ακολουθούνται στην ΙΦΕΤ Α.Ε

Τι εντόπισε ο εσωτερικός έλεγχος

Το πρώτο μεγάλο θέμα που ανακύπτει από τον έλεγχο αφορά στις εξαγωγές φαρμάκων από τον ΙΦΕΤ και στις επιπτώσεις τους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στα πρώτα δυο «ευρήματα υψηλού κινδύνου»:

-Στην διακινδύνευση της Δημόσιας Υγείας δια της εξαγωγής φαρμακευτικών προϊόντων έκτακτης και μόνιμης κάλυψης που εισήχθησαν από τον ΙΦΕΤ Α.Ε κατόπιν προγραμματισμού προοριζόμενα για δυσίατες και θανατηφόρες παθήσεις.

-Στην εξαγωγή/εκποίηση φαρμακευτικών προϊόντων έκτακτης και μόνιμης κάλυψης χωρίς την τήρηση διαδικασιών.

Μάλιστα η εσωτερική ελέγκτρια αναφέρεται στην έκθεση της και στις επιστολές συλλόγων ασθενών προς το υπουργείου Υγείας οτι – συγκεκριμένη χρονική περίοδο- αντιμετώπιζαν καθυστερήσεις και ελλείψεις στις φαρμακευτικές τους αγωγές.

Οι εξαγωγές φαρμάκων

Εν τω μεταξύ παρόλο που στην έκθεση εσωτερικού ελέγχου αναφέρεται ότι με βάση την νομοθεσία δεν επιτρέπεται η εξαγωγή των φαρμάκων που εισήχθησαν με ειδικού όρους, αυτό συνέβη. Να σημειωθεί ότι εξαγωγή σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην έκθεση επιτρέπεται μόνο για τα φάρμακα τα οποία εισήχθησαν στην εγχώρια αγορά και δεν δύνανται πλέον να διατεθούν και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εαν έχει εγκριθεί από τον ΕΟΦ κάτι που επίσης δεν είχε συμβεί όπως επιβεβαιώνει άλλωστε με επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΟΦ προς την εσωτερική ελέγκτρια .

Μάλιστα όπως αναφέρεται στην έκθεση συγκεκριμένα φάρμακα «εξήχθησαν σε χώρες τους εξωτερικού χωρίς να απομένει απόθεμα στις αποθήκες για εγχώρια χρήση».

Παράλληλα σύμφωνα με τα ευρήματα της Έκθεση ,εντοπίζεται έλλειμμα μεγάλου χρηματικού ποσού με το οποίο χρεώθηκε τον ταμείο της ΙΦΕΤ λόγω εσφαλμένης διατραπεζικής μεταφοράς ενώ η εσωτερική ελέγκτρια παραθέτοντας στοιχεία μιλά επίσης και για “Επανειλημμένες παρεκκλίσεις από την νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων και ελέγχου δαπανών με αναθέσεις υπέρ των επιτρεπτών ορίων από αναρμόδιο όργανο δια κατατμήσεων κλπ και παραβιάσεις των άρθρων του καταστατικού του”.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter