Έρχονται νέες διαδοχικές ψυχρές εισβολές μέσα στην εβδομάδα με πιθανή χιονόπτωση και στα πεδινά

Έρχονται νέες διαδοχικές ψυχρές εισβολές μέσα στην εβδομάδα με πιθανή χιονόπτωση και στα πεδινά
Φωτογραφεία αρχείου

Νέα ψυχρή εμβολή αναμένεται στα μέσα της εβδομάδας σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Η κάθοδος των ψυχρών αερίων μαζών προς τη χώρα μας, η οποία ξεκίνησε με την κακοκαιρία Διομήδης, αναμένεται να συνεχιστεί κατά κύματα και κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας. Μάλιστα αυξημένες είναι οι πιθανότητες, ώστε η ψυχρή εισβολή που θα εκδηλωθεί το Σαββατοκύριακο 22-23/01, να είναι η εντονότερη, καθώς θα μεταφέρει θαλάσσιες πολικές αέριες μάζες.

Αναλυτικότερα, το διήμερο Τρίτη 18/01 – Τετάρτη 19/01 θα ακολουθήσει μια δεύτερη ψυχρή εισβολή, ελαφρώς ισχυρότερη, η οποία θα δώσει πρόσκαιρα φαινόμενα στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα, μεταξύ των οποίων παροδικές χιονοπτώσεις σε περιοχές της Εύβοιας και της Ανατολικής Στερεάς με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Τέλος από το Σάββατο 22/01 ενδέχεται να εκδηλωθεί μια τρίτη, ακόμα ισχυρότερη ψυχρή εισβολή η οποία εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες να δώσει χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα.

Ποιος είναι όμως ο λόγος που η ατμοσφαιρική κυκλοφορία αυτού του τύπου παρουσιάζει εμμονή; Η απάντηση βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης και στην κίνηση του αεροχειμάρου. Ο αεροχείμαρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η κίνηση του αεροχειμάρου καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Τις τελευταίες ημέρες ο πολικός αεροχείμαρος, κατευθυνόμενος από τον Καναδά προς την Ευρώπη, έχει εκτοπιστεί βορειότερα από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πεδίου υψηλών πιέσεων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, όπου επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, ανομβρία και κατά διαστήματα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ανατολικότερα ωστόσο, στην περιοχή της Σκανδιναβίας και της Δυτικής Ρωσίας, ο αεροχείμαρος στρέφεται προς νότο, μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες κατά κύματα νοτιότερα, μοτίβο που αναμένεται να διατηρηθεί.

Αναλυτικά για την Τρίτη 18/1/2022

Τοπικές βροχές κυρίως στην ανατολική και τη νότια νησιωτική χώρα. Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Λίγα χιόνια στα ορεινά των ηπειρωτικών περιοχών και της Κρήτης.
Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα κεντρικά και βόρεια. Στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 08 με 10 βαθμούς, στα δυτικά,την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα φτάσει τους 14 με 15 και στην υπόλοιπη χώρα τους 11 με 14 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες οπότε θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο και λίγα χιόνια στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και το πρωί στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα νότια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές νεφώσεις το πρωί με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και από τις προμεσημβρινές ώρες γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 00 (μηδέν) έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην ανατολική Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και και στις Σποράδες και την ανατολική Θεσσαλία 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στην Κρήτη το πρωί μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 6 που γρήγορα θα γίνουν βόρειοι και θα ενισχυθούν τοπικά έως τα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα Δωδεκάνησα το πρωί σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα αναμένεται ενίσχυση των ανέμων σε 5 με 7 και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και νότια όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και λίγα χιόνια σταα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και κατά διαστήματα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 19-01-2022
Στην Εύβοια, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την ανατολική και
νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις
κατά διαστήματα αυξημένες, με σποραδικές βροχές γενικά μικρής
διάρκειας και έντασης και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στις
υπόλοιπες περιοχές προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και
από τις μεσημβρινές ώρες θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα
ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο 6
τοπικά 7 και στα Δωδεκάνησα πρόσκαιρα 8 μποφόρ, που από τις
μεσημβρινές ώρες και από τα βόρεια βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και στα βόρεια δεν θα
ξεπεράσει τους 07 με 08 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 10 με
11 βαθμούς και μόνο κατά τόπους στα δυτικά και την ανατολική
νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 12 με 13 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές
και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, όπου στα
βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΠΕΜΠΤΗ 20-01-2022
Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα υπάρχουν νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές στα δυτικά και λίγα χιόνια στα ορεινά, ενώ από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα δυτικά θα ενταθούν και θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο αρχικά θα είναι βορειοδυτικοί και βαθμιαία νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές.
Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21-01-2022
Αρχικά στα δυτικά, τα νότια, το ανατολικό Αιγαίο και βαθμιαία από τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά στο ανατολικό Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ. Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση και μόνο στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές, όμως τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους
παγετός.

ΣΑΒΒΑΤΟ 22-01-2022
Αρχικά σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής ηπειρωτικής
χώρας. Τα φαινόμενα, που πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά, από το απόγευμα στα βόρεια και τις βραδινές ώρες στα δυτικά θα εξασθενήσουν
και βαθμιαία στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Στα νότια θα είναι αρχικά δυτικοί
νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις βραδινές
ώρες στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23-01-2022
Στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπεται σχεδόν αιθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις παροδικά πιο πυκνές στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα ανατολικά της χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 τοπικά 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και η πτώση θα γίνει αισθητή και στα νότια. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter