Ερυθρά Θάλασσα: ΗΠΑ και Βρετανία απέτρεψαν μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις των Χούθι

Ερυθρά Θάλασσα: ΗΠΑ και Βρετανία απέτρεψαν μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις των Χούθι
Φωτογραφία: Twitter/UK_MTO

Μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας, κατέρριψαν συνολικά 18 drones και 3 πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων, που εκτόξευσαν την Τρίτη 9 Ιανουαρίου οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Την είδηση ανακοίνωσε το μεικτό διοικητήριο των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Σύμφωνα με τη CENTCOM, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ούτε ζημιές στις επιχειρήσεις αναχαίτισης της «περίπλοκης» επίθεσης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επρόκειτο για την 26η επίθεση των φιλοϊρανών ανταρτών εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα από τη 19η Νοεμβρίου.

«Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι εξαπέλυσαν περίπλοκη επίθεση με ιρανικού σχεδιασμού drones, πυραύλους κρουζ εναντίον σκαφών επιφανείας και βαλλιστικό πύραυλο κατά σκαφών επιφανείας», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Για την κατάρριψη των drones και των πυραύλων επιχείρησαν μαχητικά αεροσκάφη που απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower, τρία αμερικανικά αντιτορπιλικά και βρετανικό πολεμικό, σημείωσε η CENTCOM στην ανακοίνωσή της.

Το γεγονός ότι σημειώθηκε νέο επεισόδιο ασφαλείας στα ανοικτά των ακτών της βόρειας Υεμένης – που ελέγχουν οι Χούθι – δημοσιοποίησε νωρίτερα η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφαλείας (UKMTO).

«Η UKMTO έλαβε πληροφορίες για συμβάν περίπου 50 ναυτικά μίλια δυτικά της Χοντάιντα», κατά το οποίο υπήρξε «δραστηριότητα» μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων. «Επενέβησαν οι δυνάμεις του Συνασπισμού» και «δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές», μετέδωσε η βρετανική υπηρεσία μέσω X (πρώην Twitter), παροτρύνοντας τα εμπορικά σκάφη να κινούνται με «προσοχή» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σημειώνεται, ότι υποστηριζόμενη από το Ιράν ένοπλη ομάδα των Χούθι, η πολιτοφυλακή της Υεμένης, προειδοποίησε τον Δεκέμβριο ότι δεν θα μειώσει τον αριθμό των επιθέσεων μέχρι να λάβει η Γάζα «τα τρόφιμα και τα φάρμακα που χρειάζεται».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter