Champions League: «Ερυθρόλευκη» ζημιά 40 εκατομμυρίων ευρώ

Champions League: «Ερυθρόλευκη» ζημιά 40 εκατομμυρίων ευρώ

Το σοκ του αποκλεισμού από τη Μακάμπι Χάιφα πληγώνει ξανά τον Ολυμπιακό σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο οικονομικό.

Ο δεύτερος συνεχόμενος οδυνηρός αποκλεισμός του Ολυμπιακού από τα προκριματικά του Champions League, πέρα από τις όποιες επιπτώσεις του στο ranking της UEFA και πέρα από το όποιο πλήγμα στο πρεστίζ του συλλόγου, έχει να κάνει και με τεράστια οικονομική ζημιά στο κλαμπ, ειδικά σε τόσο δύσκολους καιρούς για το ποδόσφαιρο…

Ο αποκλεισμός των «ερυθρολεύκων» από τη Μακάμπι Χάιφα τον αφήνει εκτός διεκδίκησης του αστρονομικού –για τα ελληνικά δεδομένα– ποσού των 40.000.000 ευρώ σε περίπτωση που κατάφερνε να μπει στους ομίλους του Champions League. Αλλο να κυνηγάς δόξα και χρήμα τέτοιου ύψους κι άλλο να… πέφτεις στα 10-12 εκατ. ευρώ του Europa League. Αναλυτικά λοιπόν τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν:

Ο Ολυμπιακός με τους αγώνες με Μακάμπι και τους δύο επερχόμενους με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας εξασφάλισε 200.000 ευρώ, αφού η συμμετοχή σε κάθε προκριματικό γύρο αποφέρει 100.000. Αν καταφέρει να προκριθεί στα πλέι οφ του Europa League δεν παίρνει πριμ συμμετοχής, αφού σε περίπτωση αποκλεισμού συνεχίζει στους ομίλους του Conference League.

To μη χείρον…

Συνεπώς η πρόκριση στους ομίλους του Europa League αποτελεί μονόδρομο καθώς θα πάρει πριμ συμμετοχής 3.630.000 ευρώ. Στον όμιλο κάθε νίκη πριμοδοτείται με 630.000 και κάθε ισοπαλία με 210.000. Αν ο Ολυμπιακός προκριθεί ως νικητής ομίλου, τότε εξασφαλίζει μπόνους 1.100.000. Αν τερματίσει δεύτερος, τότε παίρνει 550.000 και ακόμη 500.000 επειδή θα έχει προκριθεί στα μπαράζ για τη φάση των 16. Με βάση τα περσινά αποτελέσματά του στον όμιλο (τρεις νίκες και πρόκριση ως δεύτερος στον όμιλο) θα μπορεί να εξασφαλίσει φέτος αν ακολουθήσει την ίδια πορεία συνολικά γύρω στα 6 εκατ. ευρώ μόνο αγωνιστικά.

Εκτός αυτού θα κυνηγήσει και χρήματα που συνδέονται με τη θέση της ομάδας την τελευταία δεκαετία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι 32 ομάδες των ομίλων θα πάρουν μετοχές αξίας 132.000 καθεμία. Ο Ολυμπιακός πέρυσι ήταν τέταρτος με συνέπεια να κερδίσει 3.828.000. Τέλος υπάρχει και το market pool, με τα έσοδα να είναι εξ ολοκλήρου του Ολυμπιακού αφού θα μετέχει μόνος του στη διοργάνωση από ελληνικής πλευράς. Τα έσοδα υπολογίζονται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ. Αν φυσικά καταφέρει και φτάσει στα νοκ άουτ όπως και πέρσι.

Συνολικά τα εγγυημένα έσοδα για τον Ολυμπιακό σε περίπτωση πρόκρισης στους ομίλους του Europa League πλησιάζουν τα 8.000.000 με προοπτική να ξεπεράσουν τα 10- 12 εκατ. ευρώ.

Οι συμπτώσεις…

Πέρα από τα οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν από τον υποβιβασμό στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, υπάρχει και το κακό προηγούμενο με τους προπονητές των «ερυθρολεύκων». Οι δύο προηγούμενοι αποκλεισμοί από ομάδες του Ισραήλ έχουν φέρει και ισάριθμες απολύσεις προπονητών. Πρόκειται για τους Εβαλντ Λίνεν το 2010 και Βίκτορ Σάντσεθ το 2016. Την ίδια στιγμή προ της εξόδου βρίσκεται και ο Πέδρο Μαρτίνς. Και τι σατανική σύμπτωση: ο Πορτογάλος τεχνικός είχε απολυθεί από την προηγούμενη ομάδα του, την Γκιμαράες, έπειτα από μια εντός έδρας συντριβή με 0-5 από την Μπράγκα του Αμπελ Φερέιρα (πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ).

Τελευταία σύμπτωση: Ο Μπαράκ Μπακχάρ, κόουτς της Μακάμπι, είναι ο άλλοτε τεχνικός της Χάποελ Μπερ Σεβά ο οποίος τη σεζόν 2016-17 απέκλεισε τον Ολυμπιακό στον γ΄ προκριματικό του Champions League με 0-0 στο Φάληρο και νίκη 1-0 στο Ισραήλ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter