Ως ορόσημο για το παρόν και μέλλον του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού χαρακτηρίζονται οι εκλογές της Κυριακής 3 Ιουνίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Περί τα 3.500 μέλη του ΕΕΣ καλούνται να εκλέξουν νέα διοίκηση η οποία θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα η νέα διοίκηση που θα προκύψει θα πρέπει να προετοιμάσει και να υιοθετήσει ένα νέο καταστατικό με βάσει το οποίο θα διεξαχθούν εκλογές τον Οκτώβριο του 2018. Σε διαφορετική περίπτωση ο ΕΕΣ θα αποβληθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία κάτι το οποίο δεν είναι διόλου τιμητικό για τη χώρα μας. Ο ΕΕΣ οδηγείται σε εκλογές έπειτα από ενέργειες της σημερινής προσωρινής διοίκησης υπό τον πρέσβη Αλέξη Αλεξανδρή η οποία διορίστηκε τον περασμένο Φλεβάρη με την υπ’ αριθμόν 440/2018 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Έναν έμπειρο διπλωμάτη με μεγάλη εμπειρία ο οποίος μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ κλήθηκαν να διαχειριστούν μία δύσκολη κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο Ερυθρός Σταυρός.
Την κατάσταση αυτή περιγράφει με σαφήνεια ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, Francesco Rocca σε επιστολή που απέστειλε στα μέλη του Ερυθρού Σταυρού στις 18 Μαΐου 2018. Σε αυτή ο κ. Rocca αναφέρει ότι κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου του 2017 το ΔΣ της ΔΟΕΣ «αποφάσισε να στην εφαρμογή καθεστώτος αναστολής του Ε.Ε.Σ. από το Κίνημα εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του μέχρι τον Μάρτιο του 2018» και επισημαίνει ότι «το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο προετοίμασε ένα σχέδιο δράσης, το οποίο η ΔΟΕΣ έκρινε ως σοβαρό και ρεαλιστικό και η επικείμενη Γενική Συνέλευσή στις 3 Ιουνίου του 2018, αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας». Παρά την κρισιμότητα όμως των εκλογών της Κυριακής για το παρόν αλλά και το μέλλον του Ερυθρού Σταυρού, τα προσκόμματα και οι υπόγειες διεργασίες δε λείπουν, σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr.
Άνθρωποι οι οποίοι συνδέονται με παλαιότερες διοικήσεις κινούνται παρασκηνιακά με στόχο να αποκτήσουν και πάλι τον έλεγχο στον ΕΕΣ. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρούν να δημιουργήσουν προβλήματα για την ομαλή διενέργεια των εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένα περιφερειακά τμήματα αρνούνται να συνεργαστούν προφανώς μη αντιλαμβανόμενα την κρισιμότητα της κατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν ακόμη και απειλητικά μηνύματα ή τηλεφωνικές απειλές σε μέλη της σημερινής διοίκησης για τα οποία έχουν ήδη ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές. Είναι άγνωστο προς το παρόν ποιοι κρύβονται πίσω από τις απειλές προς τα μέλη της σημερινής διοίκησης ωστόσο δείχνει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του ΕΕΣ το οποίο δεν συνάδει με το ερυθροσταυρίτικο κίνημα.
Ο έλεγχος από το ΣΕΥΠΠ
Την ίδια ώρα έπειτα από παρέμβαση της σημερινής διοίκησης ξεκίνησε έλεγχος από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥYΠ) για τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα στον Οργανισμό. Άλλωστε όπως περιγράφει στην επιστολή του ο Francesco Rocca «το εκτιμώμενο χρέος του ΕΕΣ» είναι πάνω από 55 εκατομμύρια ευρώ και κάθε χρόνο «αυξάνεται κατά 3 εκατομμύρια ευρώ». Ο έλεγχος αναμένεται να επεκταθεί σε μία σειρά από ενέργειες και πράξεις που έλαβαν χώρα κατά το παρελθόν και προκαλούν εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά τους. Για παράδειγμα διαπιστώθηκε ότι διάφορα υλικά εξέρχονταν από αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού δίχως να υφίσταται έλεγχος, ενώ ορισμένες αποφάσεις που αφορούν την ακίνητη περιουσία του ΕΕΣ γεννούν επίσης ερωτηματικά.