Ερυθρός Σταυρός: Στο «σκαμνί» ο γενικός γραμματέας – Η ποινική δίωξη και τα ερωτήματα για την παραμονή του

Ερυθρός Σταυρός: Στο «σκαμνί» ο γενικός γραμματέας – Η ποινική δίωξη και τα ερωτήματα για την παραμονή του

Νέα «βόμβα» συγκλονίζει τον πολύπαθο Ερυθρό Σταυρό επί της τωρινής διοίκησης, καθώς σε δίκη έχει παραπεμφθεί ο γενικός γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού Γεώργιος Σκούμας, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της αυτοδικίας εις βάρος περιουσίας του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ειδικότερα για κληροδότημα που εποπτεύει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Όπως είχε αποκαλύψει το documentonews.gr, σε βάρος του Γεώργιου Σκούμα, ο οποίος σημειωτέον είναι αδερφός του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα, είχε ασκηθεί μήνυση από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος Παπάγου – Χολαργού του Ερυθρού Σταυρού. Η μήνυση στρεφόταν επίσης κατά των μελών του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΣ και του γενικού γραμματέα του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και παντός υπευθύνου.

Διαβάστε επίσης: «Σημεία και τέρατα» στον Ερυθρό Σταυρό: Η μήνυση κατά του προέδρου και γενικού γραμματέα και το ακίνητο

Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών το Φεβρουάριο του 2023. Όπως περιγράφεται στο κλητήριο θέσπισμα, όλα έγιναν στις 11 Αυγούστου 2022. Ο Γεώργιος Σκούμας, «εντελώς αυθαίρετα και παράνομα κατά παράλειψη κάθε νόμιμης δικαστικής οδού προέβη στην αποσφράγιση ισογείου ακινήτου στην οδό Σαρανταπόρου 72 του οποίου η χρήση είχε παραχωρηθεί» στον πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος Παπάγου – Χολαργού του Ερυθρού Σταυρού και μηνυτή με ιδιωτικό συμφωνητικό. Σύμφωνα πάντα με το κλητήριο θέσπισμα ο Σκούμας «προέβη στην αλλαγή κλειδαριάς της πόρτας, εισήλθε και παρέμεινε για περίπου πέντε λεπτά οικειοποιούμενος δικαίωμα το οποίο δεν είχε».

Πρόκειται για το ακίνητο του Ερυθρού Σταυρού στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού το οποίο, όπως κατήγγειλε στη μήνυση ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος, ήταν για χρόνια «εγκαταλελειμμένο» «δίχως κανένα έσοδο και καμία ωφέλεια», μέχρι που του ανατέθηκε η διαχείριση του ακινήτου το 2020. Στη συνέχεια το ακίνητο ανακαινίστηκε και τοποθετήθηκε πινακίδα με το σήμα του Ερυθρού Σταυρού. Τον Οκτώβριο του 2020 μάλιστα τοπικά ΜΜΕ είχαν αναδείξει τις προσπάθειες που είχαν γίνει από τον μηνυτή και άλλα μέλη του περιφερειακού Τμήματος.

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες από το επίμαχο ακίνητο κατά τη διάρκειας των εργασιών ανακατασκευής και μετά:

Ερωτήματα για την παραμονή του

Ωστόσο η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του γενικού γραμματέα του Ερυθρού Σταυρού, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την παραμονή του στη θέση του γενικού γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΣ.

Συγκεκριμένα το άρθρο 7 του καταστατικού του Ερυθρού Σταυρού περί «απώλειας ιδιότητας του μέλους» ορίζει ρητά το πότε τίθεται σε αναστολή η ιδιότητα ενός μέλους του Ερυθρού Σταυρού.

Πιο αναλυτικά το άρθρο 7 του καταστατικού του ΕΕΣ ορίζει ρητά μεταξύ άλλων πως «..μέλη του Ερυθρού Σταυρού στα οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος που σχετίζεται με την περιουσία ή τις δραστηριότητες του ΕΕΣ ή κακουργήματος αναστέλλεται η ιδιότητα τους μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης επί της κατηγορίας που τα βαρύνει και σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης η αναστολή διαρκεί μέχρι ολοκλήρωσης της διαδικασίας…»

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews..gr ήδη κινούνται διαδικασίες για την αντικατάσταση του γενικού γραμματέα του Ερυθρού Σταυρού, με τη γνωστή δικηγόρο Χριστίνα Βαληνάκη να φέρεται ως η πλέον πιθανή αντικαταστάτρια.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες συνεδρίασε το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΕΣ. Η ποινική δίωξη όμως κατά του γενικού γραμματέα φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες να μην γνωστοποιήθηκε στα μέλη του ΚΔΣ. Κάτι που σημαίνει ότι εγείρονται σοβαρά ζητήματα σχετικά με τη νομιμότητα των αποφάσεών τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter