Έσβησε η «πένα» της Αραβικής Άνοιξης

Έσβησε η «πένα» της Αραβικής Άνοιξης

Σε ηλικία 36 ετών άφησε την τελευταία της πνοή η Τυνήσια Λίνα Μπεν Μένι, σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης που ξέσπασε το 2011 στην Τυνησία και εξαπλώθηκε στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Έπειτα από μακρά ασθένεια, η ακτιβίστρια και μπλόγκερ Λίνα Μπεν Μένι πέθανε την περασμένη Δευτέρα, αφήνοντας πίσω της μια πλούσια κληρονομιά αγώνων κατά της κρατικής καταστολής και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έγινε γνωστή από το μπλογκ της «Ένα Κορίτσι από την Τυνησία», στο οποίο κατέγραφε τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί προεδρίας Μπεν Άλι έως ότου το καθεστώς απαγόρευσε τη λειτουργία του το 2007.

Η Μπεν Μένι δεν το έβαλε κάτω. Ήταν η πρώτη που κάλυψε τη λαϊκή εξέγερση που ξέσπασε στην Τυνισία όταν ο μικροπωλητής Μοχάμεντ Μπουαζίζι αυτοπυρπολήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2010, γεγονός που αποτέλεσε το έναυσμα του κινήματος της Αραβικής Άνοιξης το οποίο εξαπλώθηκε στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Τα κείμενά της στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα αραβικά αποτέλεσαν σημαντική πηγή ενημέρωσης των διεθνών μέσων ενημέρωσης για τη βίαιη καταστολή που επεφύλαξε το καθεστώς στους διαδηλωτές που είχαν ξεχυθεί στους δρόμους ζητώντας τη μετάβαση στη δημοκρατία.

Το 2011 της απονεμήθηκε το βραβείο Διεθνούς Δημοσιογραφίας της ισπανικής εφημερίδας El Mundo για τον «αγώνα της για την ελευθερίας», ενώ η γερμανική Deutsche Welle της απένειμε το βραβείο Διεθνούς Μπλογκ. Την ίδια χρονιά η Μπεν Μένι προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter