ESL: Μαύρη τρύπα 4 δισ. πίσω από την «αποστασία»

ESL: Μαύρη τρύπα 4 δισ. πίσω από την «αποστασία»

«Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες» λέει ο θυμόσοφος λαός και δικαιώνεται απόλυτα στην περίπτωση της απέλπιδος προσπάθειας δώδεκα εκ των πιο πλούσιων ποδοσφαιρικών συλλόγων να αφήσουν την UEFA και ολόκληρο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στην άκρη και να ιδρύσουν δικό τους κλειστό πρωτάθλημα 20 ομάδων ώστε να εισπράττουν αυτοί όλο το χρήμα.

Ομως οι προσπάθειές τους κράτησαν μόλις 48 ώρες, αφού εξαιτίας της απληστίας τους συγκλόνισαν όλη τη γηραιά ήπειρο και προκάλεσαν τις αντιδράσεις όχι μόνο των διεθνών αρχών, παραγόντων, ομάδων, ακόμη και των δικών τους παικτών και προπονητών, αλλά και των οπαδών τους, που ξεκαθάρισαν ότι θα τους γυρίσουν την πλάτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εννέα από τις έντεκα πιο πλούσιες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο είναι μεταξύ των δώδεκα συλλόγων που υπέγραψαν την ίδρυση της European Super League. Πρόκειται για τις δύο πιο πλούσιες (Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης), τις έξι αγγλικές (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Τότεναμ) και τη Γιουβέντους.

Η Μπαρτσελόνα έχει εκτιμώμενη αξία 4 δισ. ευρώ, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης 3,99 δισ. Τρίτη είναι η Μπάγερν που… έριξε πόρτα στη νέα λίγκα και στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με αξία 3,53 δισ. Στο νο 5 η Λίβερπουλ, στο νο 6 η Μάντσεστερ Σίτι, η Τσέλσι στην έβδομη θέση, η Αρσεναλ στην όγδοη και η Τότεναμ στη δέκατη θέση. Σφήνα στους αγγλικούς συλλόγους στην ένατη θέση είναι η Παρί Σεν Ζερμέν, που επίσης δεν ακολούθησε τους δώδεκα. Τέλος, στην ενδέκατη θέση είναι η Γιουβέντους με αξία 1,86 δισ. ευρώ.

Ομως τα μεγάλα πλούτη φέρνουν και μεγάλα χρέη. Και οι περισσότερες από τις δώδεκα ομάδες που ξεκίνησαν την ανταρσία είναι πνιγμένες σε αυτά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της KPMG, συμβουλευτικής εταιρείας με έδρα την Ολλανδία, οι περισσότεροι από τους δώδεκα συλλόγους έκλεισαν την περασμένη περίοδο με τεράστιες ζημιές, ενώ τουλάχιστον οκτώ έχουν χρέος που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ. Φυσικά σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα και η πανδημία Covid-19.

Οι δώδεκα στην προσπάθειά τους να σωθούν αποφάσισαν να φτιάξουν το κλειστό πρωτάθλημα με σύμμαχο την JP Morgan που θα χρηματοδοτούσε το εγχείρημα με 4 δισ. ευρώ, με τα οποία θα κάλυπτε τα χρέη των ομάδων.

Από την πλευρά της η UEFA βρήκε τον δικό της χρηματοδότη για το νέο και ακόμη πιο ακριβό Champions League. Οπως ανέφερε το Bloomberg, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία συμφώνησε με βρετανικό fund που εδρεύει στο Λονδίνο για αρχικό μπάτζετ 4,5 δισ., το οποίο μπορεί να εκτοξευτεί στα 7 δισ. ευρώ!

Με αυτό το πλάνο, από το 2024 που θα ενεργοποιηθεί το νέο φορμάτ της διοργάνωσης οι 36 ομάδες θα εισπράττουν σημαντικά υψηλότερα έσοδα απ’ ό,τι ως τώρα. Τα τελευταία τρία χρόνια η κατανομή των 2 δισ. της UEFA στο Champions League έχει ως εξής: 488 εκατ. ευρώ διατίθενται στα αρχικά μπόνους και 585 εκατ. για αποτελέσματα των ομάδων.

Το ίδιο με τις πληρωμές αντιστοιχεί στα μπόνους, βάσει του συντελεστή της απόδοσης τα τελευταία δέκα χρόνια. Τα υπόλοιπα χρήματα είναι 292 εκατ. βάσει μεταβλητών ποσών. Παράλληλα η UEFA βάζει στο Ταμείο Αλληλεγγύης 4,1 δισ. ευρώ από τα κέρδη, ποσό που διανέμεται αναλογικά στις 55 ομοσπονδίες-μέλη της και αφορά τα αναπτυξιακά προγράμματα τους.

Πώς είναι όμως τα οικονομικά των δώδεκα συλλόγων; Σύμφωνα με τους τελευταίους ισολογισμούς η πνιγμένη της ιστορίας είναι η Μπαρτσελόνα, με το χρέος της να ξεπερνάει το 1,1 δισ. ευρώ! Η Μπάρτσα με βάση τα ετήσια οικονομικά στοιχεία της καλείται σε σύντομο διάστημα να καταβάλει 730 εκατ. ευρώ σε αθλητές και υπαλλήλους, πιστωτικά ιδρύματα και άλλες υποχρεώσεις. Το δε συνολικό παθητικό της ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό του 1,173 δισ. ευρώ. Το χρέος των 730 εκατ. επιμερίζεται ως εξής: 265 εκατ. σε πιστωτικά ιδρύματα, 164 εκατ. σε αθλητές και υπαλλήλους και 300,5 εκατ. σε άλλες υποχρεώσεις.

Το χρέος της Ρεάλ Μαδρίτης έπεσε στα 400 εκατ. αφού την τελευταία τριετία οι «μερένχες» κατέβασαν αισθητά το μπάτζετ, προχώρησαν έγκαιρα σε περικοπές και κάνουν ελάχιστες μεταγραφές και δη πανάκριβες.

Τραγική είναι η κατάσταση και στην Ατλέτικο Μαδρίτης, καθώς τα χρέη αντί να μειώνονται όλο και αυξάνονται και αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ. Ομως εδώ δεν μιλάμε για σπατάλες γιατί ο σύλλογος κατασκεύασε το νέο του υπερσύγχρονο γήπεδο Μετροπολιτάνο, πράγμα που ανέβασε κατακόρυφα το χρέος, αφού λόγω της πανδημίας από την περσινή σεζόν τα παιχνίδια γίνονται χωρίς φιλάθλους, τα εμπορικά τμήματα του γηπέδου δεν λειτουργούν κ.λπ.

Στην Αγγλία με χρέος 685 εκατ. ευρώ είναι η Tότεναμ, η ομάδα που παρουσιάζει το υψηλότερο καθαρό χρέος στην Ευρώπη, κυρίως λόγω της κατασκευής του νέου γηπέδου το οποίο λόγω πανδημίας μένει άδειο και ανεκμετάλλευτο. Πίσω από την Τότεναμ ακολουθεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με χρέος 524 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω τραπεζικών δανείων που πήραν οι ιδιοκτήτες της.

Τα χρέη της Λίβερπουλ αγγίζουν τα 250 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 50 περίπου είναι οφειλές σε ομάδες για μεταγραφές, ενώ περίπου στο ίδιο ύψος είναι τα χρέη της Αρσεναλ. Η ομάδα που εμφανίζει σχεδόν μηδενικό χρέος είναι η Τσέλσι, ενώ η Μάντσεστερ Σίτι παρουσιάζει στα χρόνια του Μανσούρ συνεχή κερδοφορία και τα όποια χρέη σβήνονται από τις χορηγίες του σεΐχη μέσω τρίτων εταιρειών. Εξού και η κόντρα και η τιμωρία από την UEFA πέρσι, με τη Σίτι να δικαιώνεται τελικά στο CAS.

Στην Ιταλία η Γιουβέντους στις 30/6/2019 είχε χρέη που έφταναν στα 464 εκατ. ευρώ. Στις 30/6/2020 το ποσό έπεσε στα 385 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 134,3 εκατ. είναι βραχυπρόθεσμα. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους αφορά ομόλογο 175 εκατ. ευρώ. Τα 100,2 εκατ. ευρώ είναι χρέη προς τράπεζες, στις οποίες έχει μετοχές η οικογένεια Ανιέλι. Παράλληλα, τα 82,8 εκατ. ευρώ είναι χρέη που αφορούν έσοδα που η Γιούβε έχει προεισπράξει και θα επιστραφούν όταν μπουν στο ταμείο της λεφτά.

Η Ιντερ στις 30/6/2020 εμφάνιζε χρέος 374 εκατ. ευρώ, που αφορά κυρίως δύο ομόλογα που θα πρέπει να αποπληρωθούν ως τον Δεκέμβριο του 2022. Παράλληλα υπάρχει ένας δανεισμός από την πλευρά της ιδιοκτήτριας εταιρείας Suning καθώς και χρέη προς τράπεζες ή ομάδες. Να σημειωθεί ότι η Ιντερ είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο.

Τέλος, η Μίλαν στις 30/6/2020 είχε «μαύρη τρύπα» 104 εκατ. ευρώ, με τα χρέη να αφορούν κυρίως προείσπραξη εσόδων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter