ESL: Έτσι κατέρρευσε σε 48 ώρες – «Θα αναδιαμορφώσουμε το πρότζεκτ και θα επανέλθουμε…»

ESL: Έτσι κατέρρευσε σε 48 ώρες – «Θα αναδιαμορφώσουμε το πρότζεκτ και θα επανέλθουμε…»

Το τσουνάμι των αντιδράσεων από όλες τις κατευθύνσεις ανάγκασε τις περισσότερες ομάδες σε αναδίπλωση και τίναξε τη νεοσύστατη διοργάνωση στον αέρα, πριν συμπληρωθεί 48ωρο από τη δημιουργία της.

Δείτε επίσης: European Super League τέλος: Έφυγαν οι Άγγλοι, σχόλασε ο… γάμος

Αργά τη νύχτα, μαθεύτηκε ότι οι υπόλοιπες αγγλικές ομάδες (Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γ., Άρσεναλ, Τότεναμ) αποφάσισαν να ακολουθήσουν τις ήδη φευγάτες Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι στην έξοδο. Η φήμη επαληθεύτηκε με ομοβροντια επίσημων λακωνικών ανακοινώσεις, που εκδόθηκαν μέσα στη νύχτα. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναφέρεται στις αντιδράσεις των φιλάθλων, ενώ η Άρσεναλ απολογείται δημόσια: «Κάναμε ένα λάθος και ζητάμε συγγνώμη».

Ωστόσο, φαίνεται πως δεν το βάζουν κάτω από την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι… μισοί  πλέον ιδρυτές της European Super League με πρωταγωνιστές τον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ και τον ισχυρό άνδρα της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα σήμερα και μετά από δραματική τηλεδιάσκεψη των 11 ιδρυτικών μελών από τα 12 (δεν παρέστη η Μάντσεστερ Σίτι που είχε ανακοινώσει από νωρίς χθες την αποχώρηση της) και αφού και οι υπόλοιπες αγγλικές ομάδες δήλωσαν ότι αποχωρούν από το σχήμα, οι έξι εναπομείναντες πρόεδροι (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Γιουβέντους, Μίλαν, Ιντερ) εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία τονίζουν ότι θα επιμείνουν στην αλλαγή του σημερινού καθεστώτος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Η ανακοίνωση της ESL αναφέρει:

«Η European Super League είναι πεπεισμένη ότι η σημερινή κατάσταση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου πρέπει να αλλάξει.

Προτείνουμε μία νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση επειδή το υπάρχον σύστημα δεν δουλεύει. Η πρότασή μας στοχεύει στο να επιτρέψει στο άθλημα να εξελιχθεί ενώ παράγει πόρους και σταθερότητα για ολόκληρη την πυραμίδα του ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ποδοσφαιρική κοινότητα ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Θα παρέχει επίσης ενισχυμένες εισφορές αλληλεγγύης σε όλους τους ποδοσφαιρικούς φορείς.

Παρά την εξαγγελθείσα αποχώρηση των αγγλικών συλλόγων, που είναι αναγκασμένοι να λάβουν τέτοιες αποφάσεις λόγω της πίεσης που τους ασκείται, είμαστε πεπεισμένοι ότι η πρότασή μας είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους και κανόνες, όπως αποδείχθηκε από τη σημερινή δικαστική απόφαση για την προστασία της European Super League από δράσεις τρίτων.

Δεδομένων των υπαρχουσών συνθηκών, θα επανεξετάσουμε τα κατάλληλα βήματα για την αναδιαμόρφωση του πρότζεκτ, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους στόχους μας, που είναι να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενισχύοντας παράλληλα τις εισφορές αλληλεγγύης για ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα».

Ανιέλι: «Δεν φεύγω από τη Γιουβέντους»

Mετά το… φιάσκο που υπέστη η European Super League, λογικό ήταν να υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στις διοικήσεις  των 12 ομάδων, καθώς υπήρξαν παραιτήσεις μελών (όπως ο CEO της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) ή ιδιοκτήτες αποφάσισαν να πουλήσουν τις μετοχές τους (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ). Χθες διεθνή ΜΜΕ αναδημοσίευσαν την είδηση ότι παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς ο ίδιος με δηλώσεις του στην «Reppublica», ξεκαθάρισε πως θα συνεχίσει να βρίσκεται στο τιμόνι του συλλόγου:

«Δεν φεύγω από τη Γιουβέντους, αυτοί που λένε το αντίθετο απλά μου φέρνουν τύχη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 Έφυγαν οι Άγγλοι, σχόλασε ο… γάμος

Η πρώτη ομάδα που άνοιξε την πόρτα ήταν η Τσέλσι, που, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε γύρω στις 21.30 στο BBC, ετοιμάζει τα απαραίτητα χαρτιά για να αποχωρήσει από το τραστ.

Εκατοντάδες οπαδοί της συγκεντρώθηκαν την ίδια ώρα με άγριες διαθέσεις έξω από το Στάμφορντ Μπριτζ για να διαμαρτυρηθούν, πριν το ματς πρωταθλήματος με τη Μπράιτον (0-0).

Μόλις μαθεύτηκε το νέο περί πιθανής υπαναχώρησης, οι συγκεντρωμένοι φίλαθλοι πανηγύρισαν σαν να μπήκε …γκολ, με ιαχές υπέρ της Τσέλσι και υβριστικά συνθήματα ενάντια στη Super League και τον επίδοξο πρόεδρό της, Φλορεντίνο Πέρεθ.

Ακολούθησε κατά πόδας η Μάντσεστερ Σίτι, που ανήκει σε Άραβες επενδυτές. «Αποχώρησε. Έγινε. Πάει, τελείωσε», μετάδωσε λακωνικά το BBC γύρω στις 10 το βράδυ. Λίγο αργότερα το «goodbye» της πάμπλουτης Σίτι επισημοποιήθηκε με επίσημη ανακοίνωση: «Ξεκινήσαμε την επίσημη διαδικασία για να απεμπλακούμε από την ομάδα που απεργάζεται τη Super League.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έσπευσε να πανηγυρίσει με «τιτίβισμα»: «Εάν η απόφαση της Τσέλσι και της Μάντσεστερ Σίτι επαληθευτεί, είναι απόλυτα σωστή και άξια των συγχαρητηρίων μου. Ελπίζω ότι και οι άλλες ομάδες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους».

Σημειώνεται ότι η Τσέλσι και  Μάντσεστερ Σίτι ήταν οι τελευταίες ομάδες που προσχώρησαν στο σχήμα των «12», επειδή φοβήθηκαν ότι θα έμεναν πίσω από τις εξελίξεις.

Στην Ιταλία δεν υπήρχε εξέλιξη μέχρι αργά τη νύχτα. Η φήμη που κυκλοφόρησε για παραίτηση του ισχυρού ανδρός της Γιουβέντους Αντρέα Ανιέλι διαψεύστηκε. Η Μίλαν και η Ίντερ τήρησαν στάση αναμονής.

«Αγαπητή Λίβερπουλ», μη γίνεις εσύ η τελευταία που θα φύγει», έγραψε στο Twitter o Tζέιμι Κάραγκερ. Οι ποδοσφαιριστές της πρωταθλήτριας Αγγλίας εξέδωσαν κοινό λακωνικό ανακοινωθέν, όπου ξεκαθαρίζουν: «Δεν θέλουμε να συμβεί αυτό». Με παρόμοιο τρόπο τοποθετήθηκε εξαρχής ο Γιούργκεν Κλοπ. Η Λίβερπουλ έχασε χθες έναν από τους βασικόυς χορηγούς της.

Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξέσπασε καταιγίδα με την παραίτηση του πανίσχυρου γενικού διευθυντή Εντ Γούντγουορντ, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτή προδίδει διαφωνία με τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες σχετικά με τη συμμετοχή στη Super League. Τα αγγλικά ΜΜΕ έγραψαν ότι ο Γούντγουορντ σκόπευε να παραιτηθεί ούτως ή άλλως το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ανάμεσα στις ουκ ολίγες «τρίτες» ομάδες που πανηγύρισαν δημόσια για το διαφαινόμενο ναυάγιο ήταν η Σπάρτακ Μόσχας και ο Άγιαξ. «Ξαναπήραμε πίσω το ποδόσφαιρό μας», έγραψε ο Γκάρι Λίνεκερ.

«Έχετε ακόμη χρόνο να παραδεχθείτε το λάθος σας και να αλλάξετε γνώμη», κάλεσε τους… αποστάτες ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, λίγο πριν ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Aργότερα χειροκρότησε την απόφαση της Σίτι. «Σας καλωσορίζουμε ξανά στην οικογένεια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου». Παρόμοια ανακοίνωση εκδόθηκε από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας.

Η Μπάγερν και η Παρί Σεν Ζερμέν επιβεβαίωσαν επίσημα χθες ότι αρνήθηκαν το φλερτ των «12» της Super League για λόγους αρχής.

«Τελείωσαν και ελπίζω να φαγωθούν μεταξύ τους», τόνισε ο Γκάρι Νέβιλ. «Οι Γκλέιζερ είναι βδέλλες και δεν έχουν θέση πια στο Μάντσεστερ. Εύχομαι να τιμωρηθεί ο Φλορεντίνο Πέρεθ με πρόστιμο 100 εκατομμυρίων ευρώ»!

Είχε προηγηθεί -μεταξύ άλλων- το αυστηρό τελεσίγραφο της Premier League, που προειδοποιεί τους έξι πλούσιους «αποστάτες» να μη προχωρήσουν στο σχέδιο: «Απορρίπτουμε ομόφωνα και κατηγορηματικά το εγχείρημα», έγραψαν στην ανακοίνωσή τους οι υπόλοιπες 14 ομάδες. «Εξετάζουμε όλες τις πιθανές ενέργειες για να το ματαιώσουμε και καλούμε τους εμπλεκόμενους να αποσύρουν άμεσα τη συμμετοχή τους».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter